ФОТОПЛЕНЕРИ

“СКОК В МИНАЛОТО”


Фотопленер "Скок в миналото"

Класически портрет от началото на миналия век, репортаж


Фотографска работилница "Класическа фотография от началото на XX век"


Организатори:
Фото Клуб „Осмо Изкуство"

Фотостудио „Деков"

Туристическа агенция „Стил Травел"


Със съдействието на:

Ансамбъл "Българе"

Кметство "Жеравна"

ЕАК "Златоград"


Място на провеждане: Жеравна, Международен фестивал на фолклорната носия.

Време: 19-21  август 2011 година


В продължение на три дни ще се потопим в неповторимата атмосфера на Фестивала на фолклорната носия в с. Жеравна. Ще изградим автентично фотографско ателие на територията на фестивала и ще извършим фотографски скок във времето, за да почувстваме идеите и настроението на първите фотографи по нашите земи, които са подготвяли ръчно материалите си за снимане, и са копирали снимките по контактен метод на естествена светлина. По време на този фотопленер ще имате възможността да работите по стари класически методи още от зората на фотографията. Целта е заедно с останалите участници във фестивала на фолклорната носия, да се пренесем във времената, преди 100 години и да пресъздадем максимално автентични изображения по методите на класическата фотография. Същевременно ще останем верни на принципа на така наречения фотопленер. Plain Air означава на открито, на чист въздух - на поляната , на която се провежда фестивала, всички пленеристи ще имат възможността да създадат своя вълнуващ фоторазказ за бита на нашите пра дядовци и баби преди 100-150 години. Тези, които ще се учат на занаят в нашето фотоателие от преди 100 години, ще имат възможност да придобият основни познания за това, как са се правили снимките в началото на миналия век, да правят класическа портретна и репортажна  фотография, да копират по контактен принцип от негативи формат 9х12 и 24х35 см. Разбира се всички участници в пленера ще имат възможност да работят и репортажно, като единственото изискване е да използват адекватна на условията на фестивала фототехника.


ПРОГРАМА


Участниците в пленера трябва да бъдат в град Жеравна в петък сутринта. За тези, които искат да пристигнат предишната вечер, може да бъде осигурена допълнителна нощувка в местата за настаняване за времето на пленера при предварителна заявка. Цената на допълнителната нощувка е 25 лв. на човек и не е включена в таксата за участие в пленера.


19.08.2011 - Петък - Работилница по класическа фотография от началото на XX век


09:00 - 11:00 - Пристигане и настаняване на участниците в с. Медвен в комплекс "Синия вир", къщи за гости "Бебови Къщи" и „Момина могила" и къща за гости в гр. Жеравна"- Сборен пункт - ресторанта на комплекс "Синия вир".

11:00 - 11:30 - Акредитиране на участниците в пленера - ресторант на комплекс "Синия вир"

11:30 - 13:30  Представяне на участниците, програмата и идеята на пленера. Начало на работилницата по "Класическа фотография от началото на XX век" - малко история и  теоретична подготовка. Лектори: доц. Петър Абаджиев, Александър Малев, Здравко Деков.

13:30 - 14:30 - Време за обяд

14:30 - 16:00 - Работилница "Класическа фотография от началото на XX век"


Програма на фотографската работилница по класическа фотография:


 • Кратка История на фотографията
 • Основни принципи на класическата фотография
 • Негативно - позитивен процес от зората на фотографията до днес
 • Фотограма
 • Контактно копиране
 • Класически портрет на открито
 • Репортаж от зората на фотографията - фотографът, неговата ръчна камера, неговите мисли и „решаващия момент"


За студиото на открито ще бъдат осигурени класически голямоформатни фотокамери и материали за тях.


17:00 - Откриване на Международния фестивал на фолклорната носия Жеравна 2011.

 

Предварителна програма на Фестивала Жеравна -  2011 - Ден първи

17:00 -  Отваряне на Фестивала.

17:00 - 19:00 - Пристигане на гостите, разглеждане на Фестивала.

Анимация -   родопски гайди, духова музика, зурни от Петричко,  тракийски оркестър.

19:00 - 19:30 - Официално откриване на Фестивала - официални гости, обявяване на програмата, регламента и др.

19:30 - 20:30 -  Тържествен концерт Ансамбъл „Пирин "- Благоевград.

20:30 - 21.00 Почивка.

21:00 - Народно веселие с различни музиканти


20.08.2011 Събота - работилница по класическа фотография от началото на XX век - практически занятия


През този ден ще разделим участниците в пленера на няколко групи. Докато участниците в една от групите "чиракуват" /или казано по съвременен начин -  практикуват/ в изграденото автентично фотоателие на територията на фестивала, свободните от практически занимания по класически фотографски техники ще имат за задача да заснемат репортажно случващото се по време на фестивала, включително и какво правят техните колеги „чиракуващи" във фотоателието. Снимането по време и на територията на фестивала трябва да става само с фотокамери съответстващи на правилника на фестивала - филмови фотоапарати, на които първата дата на производство на модела трябва да бъде не по-късно от 1940 година. Тази техника участниците трява да си осигурят сами, като организаторите могат да помогнат със съвет какви фотокамери ще бъдат допускани по време на фотопленера "Скок във времето" и откъде могат да бъдат намерени. Участниците също трябва да бъдат облечени по подходящ начин - като фотографи от началото на миналия век, "алафранга" или с фолклорни носии. Организаторите на пленера могат да съдействат на желаещите да си намерят подходящо облекло за фестивала.


Предварителна програма на Фестивала Жеравна -  2011 - Ден втори

10:00 - Отваряне на Фестивала.

10:00 - 11:00  - Влизане на гостите и участниците.

11:00 - 13:30 - Представяне на групите за автентичен фолклор

Част I  - малка сцена

Самодейни състави от цяла България, представящи автентични хора , обичаи, песни и танци.

13:30 - 15:00 - Веселие - вадене на чеверметата, фасула, обяд, свободна програма.

Уроци по танци.

15:00 - 17:30 - Представяне на групите за автентичен фолклор.

Част II - малка сцена

Самодейни състави от цяла България, представящи автентични хора , обичаи, песни и танци.

17:30 - 18:30 - Свободна програма, веселие.

18:30 - 20:00 - Народни борби - поляна.

20:00 - 21.30 - Концерт на гостите от чужбина - Гърция, гр. Атина - Ансамбъл „Родо" и концерт на етническите малцинства в България - каракачани, турци, арменци, българо - мохамедани и др.

21:30 - 22.00 - Нестинари.

22:00  - Олелия - игри, песни и танци около огъня с оркестър „Бисери" .21.08.2011 Неделя - Последен ден на международния фестивал на фолклорната носия - Жеравна 2011 - работилница по класическа фотография от началото на XX век - практически занятия


През този ден ще продължат практическите занятия с тези участници в пленера, на които им остава да изработят своята практика в автентичното фотоателие на фестивала. За останалите основно занимание ще бъде репортажното заснемане на случващото се в последния ден.


Предварителна програма на Фестивала Жеравна -  2011 - Ден трети

10:00  - Отваряне на Фестивала.

10:00 - 12:00 - Българска закуска - банички и кисело мляко, народно веселие.

12:00  - Официално закриване на Фестивала.

12:00 - 17:00 - Свободно влизане на територията на Фестивала.


14:00 - 16:00 - Предаване на заснетите филми за проявяване на организаторите.

17:00 - Отпътуване


Правилник на фестивала

Всеки желаещ да присъства задължително трябва да е облечен с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Допускат се и облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави. Офицерите може да бъдат със старинни военни униформи и оръжия.

Забранено е използването на камери и фотоапарати на територията на фестивала. На разположение на гостите ще има фотографи, при които желаещите могат да си направят снимка или да заявят DVD.

Забранено е използването на мобилни телефони, освен на определените за целта места.

Забранено е внасянето на алкохол и безалкохолни напитки, както и използването на пластмасови чаши, чинии, бутилки, термоси, вилици, лъжици, салфетки и др.

Забранено е носенето на съвременни дамски и мъжки чанти, куфари, раници, сакове и др. За тези, които не успеят да си намерят битова торба, на фестивала ще се продават.

Забранена е употребата на съвременни одеяла и постелки. Ще се продават и отдават под наем черги и рогозки.

Забранени са съвременни шапки и кърпи. Позволено е използването на калпаци, бели кърпи против слънце и забрадки.

Забранено е използването на слънчеви очила.

За да не се разваля приятното преживяване на останалите, препоръчваме на пушачите да използват кибрит вместо запалка и ако е възможно, цигарите да се носят в табакера или кожена калъфка. Добре е да си носите нож и пешкир.

Всичко това се прави в името на едно автентично изживяване, което да наподобява машина на времето. Ако искате да се върнете в миналото, заповядайте на 19 , 20  и 21 август в Жеравна!


СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ:

Краен срок за записване - 31 Юли 2011 г.
Краен срок за плащане - 07 Август 2011 г.


Местата за участие в пленера са ограничени и попълването им става по реда на подаването на заявка и заплащане на такса участие. Максималния брой участници в пленера е 15 души.


Желаещите да участват в пленера, трябва да попълнят онлайн формата за записване и в  тридневен срок да направят предплащане в размер на 50% от таксата за участие, но не по-късно от 7 август 2011 г.

Срок за записване и заплащане на 100% такса участие: 7 Август 2011 год., или до изчерпване на местата.


Записването може да стане ОТ ЛИНКА В КРАЯ НА ТАЗИ СТРАНИЦА НАД СНИМКИТЕ!


ИЗБЕРЕТЕ ОТ ПАДАЩОТО МЕНЮ СЪБИТИЕТО, ЗА КОЕТО ЖЕЛАЕТЕ ДА ПОДАДЕТЕ ЗАЯВКА!


Програмата на пленера е подчинена на програмата на фестивала, и за всички участници в пленера важат в пълна сила всички правила за участниците във фестивала - на неносене и неползване на всякакви съвременни технически средства, аксесоари и облекло.


Най-лесния начин да се намери подходящо облекло, е да се наеме от някое читалище - почти всяко читалище в България има такъв реквизит, а цените за наем са символични.


Цена за участие в пленера с включени 2 нощувки, 2 закуски, 3 филма с  проявяване и сканиране и участие в уъркшоп „Класически фотография": 195 лв.

Цена за участие в пленера без нощувки: 145 лв.


Плащане: по банков път по сметка:

СДРУЖЕНИЕ "ФОТОКЛУБ - ОСМО ИЗКУСТВО"
БАНКА ДСК
IBAN: BG50STSA93000019506472
BIC: STSABGSF


Фотопленер "Скок във времето" ще се проведе при минимум 10 записани участници. Записаните и платили таксата участници ще бъдат уведомени по е-мейл, че пленера ще се състои не по-късно от 10 август 2011 година. Желаещите да пристигнат един ден по-рано и да ползват допълнителна нощувка, да се свържат с организаторите по мейл или телефон, за да уточнят подробностите.  Цената на допълнителната нощувка е 25 лв. и не е включена в таксата за участие в пленера.


Цените са за настаняване в двойна стая в къща за гости.


Цената включва: 

 • 2 нощувки в къща за гости с включена закуска.
 • Акредитация за Фестивала на фолклорната носия
 • Участие в уъркшоп "Класическа фотография от началото на XX век" с лектори доц. Петър Абаджиев, Здравко Деков и Александър Малев.
 • За провеждането на уъркшопа на територията на фестивала ще бъде изградено автентично фотоателие. Ще бъдат осигурени необходимите голямоформатни фотокамери от началото на миналия век, както и фотоматерали като плаки, химия, фотохартия и др. за работата с тях.
 • 3 броя филми тип 120 или 135, проявяване и сканиране.
 • Участие в конкурса и изложбата от пленера и разпределението на наградите.


Цената не включва:

 • Транспорт
 • Обеди и вечери
 • Лични разходи
 • Фотокамери за използване извън фотоателието изградено на фестивала.
 • Осигуряване на задължителното облекло за фестивала.


Преференции:

 • Участниците в пленера ще получат по 3 черно бели филма, 35 мм или тип 120, в зависимост от фотокамерата с която ще снимат.
 • Осигурено проявяване за филмите, с които ще се участва в конкурса към пленера.
 • За участниците в пленера ще бъдат осигурени допълнителни филми на преференциални цени.
 • Ваучер за 5% отстъпка за всички фотографски продукти и услуги предлагани от Мултимедийна Работилница АД
 • Ваучер за 5% отстъпка от екскурзиите предлагани ТА Стил Травъл.


Връзки:

http://www.nosia.bg/

http://www.jeravna.com/festival.php

http://www.bulgare.net/


Авторски права
Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на пленера запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му и реклама на клуба.


Забележка
Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на пленера.


За повече информация:

Светослав Драгиев:   0888 307515

Албена Тончева: 0888 855 022


КОНКУРС


След пленера ще се проведе фотоконкурс за най-добри снимки, направени по време на международния фестивал на народната носия. Членове на журито ще бъдат лекторите на работилницата по класическа фотография.

Филмите заснети от участниците по време на фестивала ще бъдат проявени и сканирани след пленера и на всички участници ще бъдат изпратени техните снимки в електронен формат, за да си изберат кадрите, с които да участват в конкурса. Тези кадри ще бъдат копирани по класическа технология и след това журито ще избере победителите и участниците в изложбата. Филмите ще бъдат изпратени на участниците след приключване на копирането на кадрите за изложбата.


Изложбата от фотопленер "Скок във времето" ще бъде открита в залата на Мултимедийна Работилница през октомври 2011 година.


Право на участие в конкурса имат всички акредитирани участници в пленера. Всеки участник може да предаде до 10 отделни фотографии за участие в конкурс на Фотопленер "Скок в миналото". Серия от 3 до 6 фотографии се приема за една творба, като журито си запазва правото да селектира серията. За участие се допуска по една серия от автор. Сроковете за предаване на снимките, ще бъдат обявени на участниците по време на пленера.


Забележка:

Представители на организаторите и журито могат да участват със снимки в изложбата към конкурса, но не и в конкурсната надпревара и разпределението на наградите.


В края на пленера, участниците ще предадат заснетите филми на олганизаторите на пленера. Филмите ще бъдат проявени във фотостудио Деков в София до 28 август 2011 година. Организаторите се ангажират да изпратят на всички участници в пленера, техните кадри сканирани в електронен формат до 4 септември 2011 г. След като получат сканираните кадри, участниците в пленера трябва да изберат тези, с които ще участват в конкурса и да върнат тази информация на организаторите до 25 септември 2011 година на е-мейл - 8artclub@gmail.com, като файловете трябва да бъдат преименувани по следния начин.


Именоване на файловете за конкурса:


Единичните снимки за конкурса трябва да бъдат именовани по следния начин: номера на баджа на участника, нула, пореден номер на снимката от 1 до 5.


Пример: Участник с бадж № 078 - именова снимките за конкурса по следния начин:

Снимка 1: 07801

Снимка 2: 07802

Снимка 3: 07803

Снимка 4: 07804

Снимка 5: 07805


Снимките от една серия трябва да бъдат именовани по следния начин: номера на баджа на участника, нула, пореден номер на снимката от 1 до 5, долна черта, номерация на снимките в серията съответно от 1 до 6.


Пример: Име на серия от 6 снимки подадена за участие в конкурса от участник с бадж № 078:


07801_1 до 07801_6


Подадените за конкурса кадри ще бъдат копирани по оптичен път и ще бъдат предоставени за журиране. Всеки автор ще получи филмите си след като бъдат копирани снимките за изложбата.  Журирането ще бъде извършено в срок до 15 октомври 2011 г. Информация за изложбата ще бъде публикувана на страницата на фотоклуб "Осмо Изкуство" до края на м. Октомври 2011 година.


Награди осигурени от "Мултимедийна Работилница АД", клуб "Осмо Изкуство" и туристическа агенция "Стил Травъл", хотел "Екокъща Жеравна" и Спа-комплекс "Старо Бърдо"


 • За най-добра репортажна снимка направена със стар фотоапарат по време на фестивала - Уикенд за двама в Жеравна от "Екокъща Жеравна"
 • За най-добър фоторазказ - Безплатно участие в някой от следващите фотопленери организиран от фотоклуб "Осмо Изкуство" в България.
 • За най-автентично изглеждащ класически портрет направен по време на фестивала в Жеравна - Ваучер за фотографски курс по избор от Мултимедийна Работилница.
 • За най-добър кадър представящ групите за автентичен фолклор - Уикенд за двама от Спа-комплекс СТАРО БЪРДО - Жеравна


Фотографии: Николай Димитров