ФОТОПЛЕНЕРИ

ФОТОПЛЕНЕР “ПОЗНАТИЯ И НЕПОЗНАТ ТАСОС”

ФОТОПЛЕНЕР "ПОЗНАТИЯ И НЕПОЗНАТ ТАСОС"

3 - 6 март 2016 г.

Travel, Street, Архитектурна и Пейзажна фотография 

 

Организатор:

 • Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство"
 • ТА "Стил Травeл"

Със съдействието на:

 • Фотографски Системи ООД

 

Тасос е най-северният гръцки остров, част от Североегейските острови (заедно със Самотраки), който се намира на около 10км от брега (5,8 м.м.). Площта му е около 380 км², а бреговата линия - около 110 км, от които 95 км плажове. Има овална форма, като в посока север-юг максималната му дължина е 26 км, а изток-запад - 22 км. Средната част на острова е планинска, като най-високият връх (Ypsario или Psario) е с височина 1206 м. Смята се, че това част от Рило-Родопския масив, като често планината също се нарича Ипсари. В североизточната част на острова скалите надвисват над морето, докато югозападната е по-полегата и с по-широки плажове.


ПРОГРАМА


03.03.2016 - ЧЕТВЪРТЪК

ВАЖНО! ПРОМЯНА В ЧАСА НА ТРЪГВАНЕ!

06:30 - Отпътуване пред Стадион Васил Левски в София 6:30 ч. /настаняването в автобуса започва 30 мин. преди часа на отпътуване/. Акредитиране на участниците в пленера - в автобуса.

- Пристигане рано следобед в Кавала, един от най - красивите градове на Северна Гърция, амфитеатрално разположен в подножието на планината Пангео. Пешеходна обиколка на старата част на Кавала: Имарета, Църквата Св. Богородица, Пристанището, Паметника и къщата на египетския халиф Мехмед Али, Аквадукта, Крепостната стена и др.

- Отпътуване за Керамоти, откъдето взимаме ферибота за о-в Тасос. Пристигане на о.Тасос и настаняване в СПА комплекс BLUE DREAM PALACE 4* до  гр. Лименария (южната част на острова). Вечеря на блок маса.


04.03.2016 - ПЕТЪК

07:00 - 08:00 - Закуска.

08:00 ч. - Обща снимка пред хотела

- Сутрешна фоторазходка - пътувайки покрай закътани заливи и плажове ще стигнем до женския манастир Св. Архангел Михаил, посветен на светеца - закрилник на острова. Женският манастир е построен на върха на 250 м висока скала,  над тесен залив с малък и атрактивен чакълест плаж. В манастира има аязмо и се съхранява голяма колекция от религиозни предмети, създадени от монахините, както и свети реликви, свързани с разпятието на Христос (пирон от кръста).

След като разгледаме манастира отпътуваме за Залив на русалките „Алики". Малкото рибарско селище е на полуостров, заключен между два залива. Над плажа са руините на старо светилище и селище от 6 в. пр. н. е. и две раннохристиянски базилики. На върха на носа има останки от стара мраморна кариера.

- По обяд се връщаме в гр. Лименария - втория по големина град на острова. Свободно  време за снимки и обяд.

- Следобед отпътуваме за с. Теологос - малко селце във вътрешността на острова - първата столица на остров Тасос. Къщите, построени с традиционната архитектура на Македония, покрити с каменни плочи, тесните улични, дворове и градини, придават изключителен живописен облик на цялото село.

- Привечер - връщане в хотела.

Възможност за ползване на закрит басейн с джакузи и СПА център в хотела.

- Свободно време. Вечеря на блок маса. 

- Вечерта - възможност за снимки в режимно време, нощна фотография.


05.03.2016 - СЪБОТА

Възможност за ранно тръгване за снимане на изгрев - при наличие на желаещи мястото за снимане на изгрев и часа на тръгване ще бъдат определени допълнително.
07:00 - 08:00 ч. - Закуска.

08:00 - 10:00 ч. -  Свободно време за снимки около комплекса.

Около 10,00 ч. - отпътуваме за Лименас - съвременната столицата на Тасос. 

В града можем да разгледаме  руини от древния площад - Агора, светилищата на Зевс, Посейдон, Дионис и Артемида, както и малък амфитеатър. В старата част на града улиците са малки и тесни, но изобилстват с рибни таверни и сувенирни магазини. Освен пристанището за фериботи, има и рибарско пристанище, до което се стига по крайбрежната алея. 

Свободно време за снимки и обяд.

Към 14,00 ч. отпътуваме за Панагя - старата столица на острова, посещение на църквата Св. Богородица, в която се пази част от личното знаме на Ричард Лъвското сърце. Ще разгледаме и музея на зехтина, където ще ви покажат как от маслините се извлича зехтин от древността, когато за тази цел са се използвали тежки камъни, та чак до наши дни. Свободно време за снимки на  малките бели къщи, с бели балкони и каменни покриви, с тесни криволичащи улички, малки магазинчета, кафенета и таверни.

- Отпътуваме за хотела.

Възможност за ползване на закрит басейн с джакузи и СПА център в хотела.

- Свободно време. Вечеря на блок маса. 

06.03.2016 - НЕДЕЛЯ

09:00 ч. - Отпътуване от Тасос. 

- Посещение на археологичните разкопки на древния град Филипи, наречен на Филип Македонски. В близост  проповядвал християнството Апостол Павел и във водите на р. Агитис кръстил първата християнка в Европа.

или

- Попътно посещение на пещерата Алистрати. Пещерата е с дължина 3 км. и височина 35м. 

- Пристигане в София вечерта.


СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ:

Краен срок за записване - 14 февруари 2016 година.

Краен срок за плащане - 15 февруари 2016 година.

Желаещите да участват в пленера, трябва да попълнят онлайн формата за записване и в  тридневен срок да направят предплащане в размер на поне 50% от таксата за участие, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета.

КРАЕН СРОК за записване и заплащане на 100% такса участие: 15 февруари 2016 год., или до изчерпване на местата.


Записването може да стане ТУК!


Цена за участие в пленера: 279 лв.

Цената е за настаняване в двойна и тройна стая. Настаняването в тройна стая се прави при желание на учасника и в краен случай. При настаняване на сам човек в стая доплащането е 90 лв. на човек за целия период на пленера.

Цена за деца до 12 г. - 200 лв.


Плащане:

по банков път по сметка:

"СТИЛ ТРАВЕЛ" ЕООД

Про Кредит Банк, клон Младост

IBAN:BG61PRCB92301015455824

BIC:PRCBBGSF

или в брой в офиса на туристическа агенция Стил Травел - София, бул, "Васил Левски" 8.


ЗАПЛАЩАНЕТО НА 100% ОТ СУМАТА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ДО 15 ФЕВРУАРИ 2016 год!


Цената включва: 

 • Фотографски съвети от лектори фотографи за местата и подходящото време за заснемането на добри кадри по маршрута на пленера (с нас ще пътуват Галя Велева - algaivel и Светослав Драгиев)
 • Екскурзоводско обслужване по време на целия маршрут - с нас ще пътуват Боби и Албена от Стил Травъл
 • Транспорт с лицензиран автобус
 • 3 нощувки със закуски на блок маса в Комплекс BLUE DREAM PALACE 4* на остров Тасос
 • 3 вечери на блок маса в Комплекс BLUE DREAM PALACE 4*
 • Ползване на закрит басейн с джакузи в хотела
 • Гранична такса за автобуса
 • Пътни и паркинг такси
 • Всички фериботни такси и билети
 • Пътни и гранични такси

Цената не включва:

 • Входни такси на посещаваните обекти
 • Обеди
 • Лични разходи
 • Медицинска застраховка за 2000 евро: 5лв. - до 65г., 7лв. - до 70г., 9лв. - до 75г.

Преференции:

 • Всеки участник получава персонален бадж удостоверяващ участието му в пленера. 
 • Възможност за тестване на избрани модели обективи, светкавици и фотоапарати Sigma, чанти и раници Lowepro и стативи Joby по време на пленера. Конкретните модели, ще бъдат обявени на място. Фотографски раници и чанти Lowepro за травъл фотографи могат да бъдат предоставени на участниците за тест при изявено предварително желание и уточнен модел.
 • Възможност за използване на преносимо осветление с автономно захранване - Dedolight Ledzilla, по време на пленера.
 • Талон за 5% отстъпка при покупка на продукти Sigma и Dedolight и 10% отстъпка при покупка на продукти  Lowepro и Joby.
 • 5% отстъпка при ползване на туристическите услуги на ТА "Стил Травел" ЕООД.
 • Продуктите на Sigma, Lowepro, Joby и Dedolight са предоставени за пленера с любезното съдействие на фирма Фотографски системи ООД. Всички демонстрационни продукти ще могат да бъдат закупени от участниците след пленера при преференциални условия.
 • Демонстрационната техника ще бъде раздадена на 03.03.2016 г. в автобуса, като е необходимо да се върне най-късно до пристигането в България на 06.03.2016 г.

 

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:

 • Всеки участник трябва да притежава лична карта с валидност 6 месеца след пътуването.
 • При пътуване на деца до 18 години без родители или само с един родител трябва да имат нотариално заверено пълномощно от непътуващия родител(и), че му разрешава(т) да напусне границите на България. Разрешението трябва да бъде на български език (оригинал и копие).

 

Авторски права
Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на пленера запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му и реклама на клуба.


Забележка
Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на пленера.


За повече информация:

Сдружение "Фотоклуб Осмо изкуство" - 02 444 26 61

ТА „Стил Травел" - 02 963 58 39


Фотография:

© Светослав Драгиев - Сдружение "Фотоклуб Осмо изкуство"

© ТА "Стил Травел"