06.10.2011ЕДИН ДЕН НА ЕЗЕРОТО КЕРКИНИ - 01.10.2011
 

 

Миналата седмица решихме да се разходим до езерото Керкини, с една от птичарските екскурзии на нашите партньори Стил Травъл. Рано сутринта  в събота се натоварихме с цeлия си фотографски багаж на автобуса и потеглихме към гръцко. Около 10,30 пристигнахме на езерото, където ни посрещна обичайната жега в комбинация с търговците на разни домашни благинки, като сладко от дюли и други подобни. Eстествено не им обърнахме никакво внимание и докато Боби раздаваше бинокли на екскурзиантите и разпъваше статива и далекогледната тръба ние насочихме обективите към езерото. Уви, от кея се виждаха само обичайните няколко пеликана очакващи храна от туристите, а в далечината няколко чайки. Очертаваше се  начинанието ни от птичарско бързо да се превърне в кулинарно и скоропостижно да завърши в таверната до езерото. Все пак продължихме по програмата на екскурзията и, когато автобуса отби на следващото място за спиране около езерото, за да могат  туристите да посъберат някакви особено атрактивни за тях миди, ние слязохме от него и се зачудехме къде да се скрием от жегата. Боби отново запобна да разпъва статива на далекогледната тръба, когато внезапно ме повика тихичко. Приближих се и какво да видя - буквално на сантиметри от брега едно дребно пиле ожесточено кълвеше нещо във водата.  На бързо решихме че е някакъв вид дъждосвирец, може би повлияни от последния уъркшоп по wildlife фотография на шабленската тузла, където този вид птички беше много масов. Пилето явно беше особено гладно и не ни обърна никакво внимание като извадихме камерите с дългите обективи и започнахме да го снимаме. В продължение на около 30 минути се чуваше само ожесточеното тракане на затворите на апаратите, но дъждосвиреца продължаваше да си кълве безгрижно и не ни обръщаше никакво внимание. По-късно при прегледа на кадрите се оказа, че въпросното пиле не е дъждосвирец. Боби го опозна като тъмногръд брегобегач, който може да се види само на прелет. Иначе живеел в Скандинавия.


Тъмногръд брегобегач
Тъмногръд брегобегач
Тъмногръд брегобегач

Към обяд стигнахме до гвоздeя на програмата - разходка с лодка в езерото. Натоварихме се на лодките с надеждата да видим макар и от далече легендарно красивото розово фламинго. По пътя видяхме огромни ята пеликани и корморани, които също бяха много красиви излитайки над водата, а във въздуха формираха невероятни фигури на фона на небето над Беласица.

Не бяхме пощадени и от нахалните чайки. Те летяха около и над лодките с надеждата да получат нещо за хапване или да пипнат някое омаломощено от преминаването на лодката насекомо.

 

разходка с лодка

 

пеликани

 

pelikani

 

След доста перипетии поради ниското ниво на водата (лодката на няколко пъти задираше в дъното и чат пат през главата ми минаваха мисли като - как ще държа обектива и камерата над водата) достигнахме другия бряг на езерото. Там се беше събрала огромна колония розови фламинга.

 

flamingo

 

pelikani1

 

pelikani2

 

flamingo2

 

flamingo3

 

Естествено всички оптически уреди на лодките веднага бяха насочени към тях. След около половин час, като напълнихме всички налични карти и туристите се наситиха на прекрасната бяло -розова редица от птици подредена до далечния бряг, лодкарите обърнаха лодките към Литотопос, където в таверната ни очакваше поредното кулинарно приключение с гръцки специалитети и домашно ципуро.

На връщане в автобуса започна разглеждане на кадрите и избиране на тези, които предтоеше да бъдат обработени и показани.

Така дойде идеята да се опитаме да превърнем тази еднодневна екскурзия в еднодневен фотопленер на тема снимане на птици на езерото Керкини. И речено сторено - оказа се, че не е проблем да оползотворим времето за пътуване с автобуса с презентация на тема Wildlife фотография и видовете птици обитаващи езерото. Не е проблем и да осигурим някой и друг дълъг обектив на Sigma, за тези които не разполагат с дълга оптика. В интерес на истината се оказа достатъчно човек да разполага с еквивалент на 400 - 500 мм обектив, за да постигне добри резултати в снимането от брега и от лодката.

Програмата за еднодневния фотопленер, който нарекохме "ПО СЛЕДИТЕ НА ПРЕЛЕТНИТЕ ПТИЦИ ... В ЕДИН ДЕН НА ЕЗЕРОТО КЕРКИНИ" вече е факт. Първото му издание е планирано да се проведе на 22 октомври /събота/, благодарение на нашите партньори от туристическа агенция Стил Травъл.


текст и снимки: Светослав Драгиев - председател на УС на Сдружение "Фотоклуб - Осмо Изкуство"

 

chaika

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

Още снимки от това еднодневно приключение може да видите в следната Галерия.

Програмата на фотопленер “ПО СЛЕДИТЕ НА ПРЕЛЕТНИТЕ ПТИЦИ … ЕДИН ДЕН НА ЕЗЕРОТО КЕРКИНИ" може да видите ТУК.

затвори