ФОТОПЛЕНЕРИ

ФОТОПЛЕНЕР „ЯЗ. КЪРДЖАЛИ – МАХАЛИ, МОСТОВЕ, ХОРА”

ФОТОПЛЕНЕР „ЯЗ. КЪРДЖАЛИ - МАХАЛИ, МОСТОВЕ, ХОРА"

ДВЕ ГРУПИ, ДВА МАРШРУТА И ПОНЕ ДВЕ ГЛЕДНИ ТОЧКИ

Sigma - Специални обективи за специални места

16 - 19 ЮНИ 2022 г.

Организатори:

Фото Клуб „Осмо Изкуство"

Туристическа агенция Стил Травел

 

Със съдействието на:

Фотографски системи - официален представител на Sigma за България.

Photo Shop BG

 

Приятели,

В началото на лятото Ви предлагаме да се разходим до и около язовир Кърджали, да се разходим по всички мостове, по които можем да преминем, да посетим всички махали, до които можем да стигнем и да се запознаем с хората, които все още живеят там. Да снимаме тях, поминъка им и красотата на Източни Родопи!

 

Предлагаме по време на този пленер, да разчупим стереотипите, с които сме свикнали по време на до сега провежданите пленери и да се разделим на групи, по коли или по друг принцип. Във всеки от двата снимачни дни на пленера, различните групи да минат по различни маршрути, да посетят различни места, а вечерите да си покажат едни на други, до къде са стигнали, какво са видяли и заснели. Надяваме се, по този начин да имаме възможност да видим обектите по маршрутите, заснети от различни гледни точки. 

 

Като начало, предлагаме два примерни маршрута за двата снимачни дни на пленера. С цел избягване на струпване на много снимащи или наблюдаващи пленеристи на едно място, предлагаме да се разделим на две групи, като едната група поема маршрут 1, другата маршрут 2, на следващия ден се сменят.

 

По маршрутите сме набелязали контролни точки, където са важните отклонения, и на които има възможност за изчакване.

 

С оглед на тесните пътища в района, с много завои и на места малки отбивки, предлагаме автомобилите да не се движат в колона, а всеки да си пътува самостоятелно.

 

От тази гледна точка пленера е свободен, като всяка вечер ще има възможност за показване и обсъждане на кадри, направени през деня, или обмяна на интересни места, забелязани по пътя.

 

За участниците във фотопленера отново ще бъде осигурена фототехника Sigma, която ще бъде на разположение на учасниците по време на пленера. Техниката е осигурена от  Фотографски системи - официален дистрибутор и оторизиран сервиз на Sigma за България.

 

Транспорта до хотел "Боровица" е с лични автомобили. За да улесним организацията, моля участниците, които ще пътуват с личния си автомобил при записване да отбележат, откъде пътуват и колко свободни места имат в колата. Ако разбира се, имат желание за това.

 

По време на пленера ще направим всичко възможно допълнително да уплътним свободните места по наличните автомобили, за да не се налага полупразни автомобили да обикалят родопските пътища. От една страна, така ще можем да намалим разходите за гориво на участниците, което в тези времена си е направо задължително, от друга пътищата, по които ще пътуваме са тесни и не е добре да ги задръстваме с дълги автомобилни колони.

 

Примерни маршрути:

Маршрут 1, целодневен, 150 км, 3-4 часа шофиране:

Тръгване от хотела в 9:00 часа, по маршрут Хотел Боровица - село Широко поле - пеш до село Лисиците по най-дългия висящ мост в България с възможност за снимане в селото и околностите и връщане обратно до колите (около 1:30 часа общо) - село Кобиляне, където се отбиваме вдясно в посока село Боровица - след селото разклон вляво за село Русалско или вдясно за село Сухово. След обиколка на всички места, участниците в пленера се връщат обратно в хотела.

 

Какво можете да видите:

От село Широко поле можете да се качите на древната крепост Моняк (4 часа в двете посоки). Също така селото е изходна точка, за да посетите и село Лисиците, достъпно пеш през най-големия висящ мост в България.

Село Русалско - до него ще стигнете през село Боровица, като в края на селото хващате пътя вляво. Преди село Русалско, можете да отбиете и да поснимате или просто да наблюдавате пръснатите по баирите изоставени къщи, със страхотната гледка на меандрите на река Арда. Веднага след пресичането на река Арда по пътя към Русалско, след кратко изкачване, има разклон на пътя, като лявата отбивка ви води до друга панорамна площадка. 

Село Сухово и известния меандър на река Арда при вливането ѝ в язовир Кърджали. По пътя на няколко пъти ще видите меандъра на река Арда, така известен сред фотографите като „онзи завой". След тази фотографска точка можете да продължите към село Рибарци и село Сухово и да поснимате живота на останалите там хора, сред автентични за района каменни къщи с тиклени покриви. В края на село Сухово можете да си оставите колите и да слезете до висящия мост над язовира. Скалите преди моста предлагат много интересни позиции за авторски кадри.

За ентусиастите, село Сухово предлага възможност за пешеходен преход през висящия мост към село Снежинка и после към село Дъждовница, където могат да изчакат връщащите се автомобили в посока хотела.

 

Маршрут 2, целодневен, 100 км, около два часа шофиране:

Тръгване от хотела в 9:00 часа, по маршрут Хотел Боровица - село Ненково - село Войново - разклон към село Безводно преди стената на язовир Боровица - село Соколите - село Женда - село Небеска - село Комунига, което е на главния път Асеновград-Кърджали и откъдето следва връщане към хотела през Черноочене - Железник - Севдалина.

Село Ненково - там ще спрем да разгледаме стария римски мост на река Боровица, както и ще посетим селото по друг висящ мост.

Язовир Боровица

Село Женда и околностите му, Асар Кая и скалната гъба под крепостта. Пешеходен преход, между 2 и 4 км, в зависимост от състоянието на пътя.

От село Женда в посока на село Комунига пейзажът предлага живописни гледки почти от всеки завой.

Село Небеска - който желае, може да посети село Небеска и тракийското светилище след селото, с най-известните скални ниши.

 

Всяка вечер ще имаме възможност да практикуваме нощна фотография в близост до хотела - нощен пейзаж на лунна светлина, нощни портрети, звезди.

За съжаление Млечния път няма да е напълно видим поради фазата на Луната - 4 дни след пълнолуние.

 

ПРИМЕРНА ПРОГРАМА НА ПЛЕНЕРА

16 ЮНИ ЧЕТВЪРТЪК

14:00 ч. - Пристигане и настаняване на участниците в хотел "Боровица" на брега на язовир "Кърджали".

- Акредитиране - фоайето на хотела.

- Презентация представяне - Sigma 16/1.4 DC DN, 30/1.4 DC DN и 56/1.4 DC DN - Нови обективи Sigma за фотокамери FUJIFILM X MOUNT. Sigma "I" Series - Когато размерът има значение!

- Лекция "С фотоапарат в гръмотевичната буря" - За физиката на атмосферните електрични явления, Техники за фотографиране на електрични атмосферни явления - Лектор - Пенчо Маркишки 

- Разпределяне на участниците на пленера по групи и разясняване на основните маршрути

- Слайдшоу - Какво можем да видим по основните маршрути на пленера? В слайдшоуто свои кадри ще покажат колегите Галя Велева - algaivel, Илиян Илиев и моя милост - Светослав Драгиев.

 

17 ЮНИ ПЕТЪК

- Закуска

Отпътуване на групите по маршрутите на пленера. Подходящото време за потегляне ще определим на място по време на първата вечер на пленера, когато ще определим и състава на снимачните групи.

Вечерта - Слайдшоу с кадри от деня - различните групи показват една на друга, до къде са стигнали през деня, какво са видели и заснели.


18 ЮНИ СЪБОТА

- Закуска

Отпътуване на групите по маршрутите на пленера. Подходящото време за потегляне ще определим на място по време на първата вечер на пленера, когато ще определим и състава на снимачните групи.

Вечерта- Слайдшоу с кадри от деня - различните групи показват една на друга, до къде са стигнали през деня, какво са видели и заснели.

 

19 ЮНИ - НЕДЕЛЯ

- Закуска

- Свободно време за снимане и разходки по брега на язовир Кърджали в околностите на хотел "Боровица"

- Отпътуване

 

ЗАПИСВАНЕ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Местата за участие в пленера са ограничени и попълването им става по реда на подаването на заявка и заплащане на такса участие. Поради ограничените места за настаняване възможността за настаняване в единични стаи е минимална. Ако все пак желаете да сте настанени сами в стая доплащането е 90 лв. за целия престой.

Желаещите да участват в пленера, трябва да попълнят онлайн формата за записване и след получаване на потвърждение в тридневен срок да направят плащане на таксата за участие.

 

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ

Краен срок за подаване на заявка за участие - 31 май 2022 год.

Краен срок за окончателно плащане на таксата за участие -  3 юни 2022 г.

ИЛИ ДО ИЗЧЕРПВАНЕ НА МЕСТАТА! 

 

Записването може да стане ТУК !

 

ЗАПЛАЩАНЕТО НА 100% ОТ СУМАТА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ДО 3 ЮНИ 2022 г. 

 

Цена за участие в пленера: 185 лв.

Цената е за настаняване в двойни стаи.

 

Плащане: 

по банков път по сметка:

"СТИЛ ТРАВЕЛ" ЕООД

Про Кредит Банк

IBAN:BG61PRCB92301015455824

BIC:PRCBBGSF

или в брой - в офиса на туристическа агенция „Стил Травел"- София, бул, "Васил Левски" № 8.

 

Цената включва: 

- 3 нощувки със закуски в семеен хотел "Боровица".

- Лекциите планирани в програмата на пленера.

- Съвети относно маршрутите предвидени в програмата на пленера и подходящите места за снимане.

- В края на всеки снимачен ден - прожекция (слайдшоу) на заснетите кадри през този ден и обсъждането им от организатори и участници.  

- Съвети и консултации от организаторите, както и помощ от тях по време на снимачния процес.

- Ползване на техника Sigma, предоставена от Фотографски системи по време на пленера.

 

Цената не включва: 

- Транспорт

- Храна и лични разходи

- Входни такса на посещавани обекти в района на пленера.

 

Забележка

- Записаните за участие ще получат списък с техниката налична за тестване по време на пленера три дни преди началото му. 

- Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на мероприятието.

 

За повече информация:

Сдружение "Фотоклуб Осмо изкуство" - 02 444 26 61

ТА „Стил Травел" - 0888 855-022 - Албена Тончева

 

Фотография: Илиян Илиев, Галя Велева - algaivel, Светослав Драгиев

ИЗБРАНИ СНИМКИ