ФОТОПЛЕНЕРИ

„СТУДЕН КЛАДЕНЕЦ – ДИВИТЕ РОДОПИ” – ЛЯТО 2018

„СТУДЕН КЛАДЕНЕЦ - ДИВИТЕ РОДОПИ" - ЛЯТО 2018

Wildlife фотография, Пейзажна фотография

7 - 10 Юни 2018 г.

с техника Canon и Sigma

Организатори:

Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство"

Туристическа агенция Стил Травъл

 

Със съдействието на:

Канон България

Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma, LensCoat, BlackRapid, Lowepro и Joby за България

Фотопленерът ще се проведе от 7 до 10 юни 2018 г.

 

Дните 8-ми юни /петък/ и 9-ти юни /събота/  са предвидени за снимане на птици и диви животни от укритиeто на ДУ "Студен кладенец". 
Укритието, коeто ще ползваме има общ капацитет 7-8 човека на ден.
Всеки участник в пленера ползва укритие през един от дните за снимане - 8-ми юни или 9-ти юни. Запълването на местата в укритията става  по реда на записването.

На укритие "Студен кладенец" може да се снимат основно белоглави лешояди, скален и морски орел, както и други дневни и нощни грабливи птици. По това време на годината има шанс за снимане и на вълк, чакал и лисица. В деня, в който не снима от укритие, всеки участник може да използва времето за снимане на елен лопатар и благороден елен, на зубър, диви коне тарпани, и други животни в обитаващи района на ДУ "Студен Кладенец", както и за пейзажна фотография в района на стопанството и язовира. При повече късмет ще можем да снимаме и кълвачи, пчелояди, синявица, белочела сврачка и др. 

Ако броя на желаещите да снимат от укритие през втория ден е по-малък от капацитета на укритието е възможно участници ползвали укритието през първия ден да влязат и през втория ден, срещу допълнително заплащане - за подробности виж края на програмата, раздел "цената не включва".

 

Осигурена е подходяща техника за снимане на птици със съдействието на Канон България и Фотографски системи - официален представител на Sigma и Lenscoat за България.

 

Осигурена техника:

SIGMA

Телебективи Sigma за Canon и Nikon байонет.

150-600/5.0-6.3 DG OS HSM SPORTS

150-600/5.0-6.3 DG OS HSM CONTEMPORARY

100-400/5.0-6.3 DG OS HSM CONTEMPORARY

Телеконвертори Sigma TC-1401 и TC-2001

120-400 mm DG OS HSM

 

CANON

Телеобективи с фокусни разстояния от 300 до 800 мм.

Фотокамери Canon подходящи за wildlife фотография.

Забележка: Желаещите да ползват фотокамери Canon, трябва да си носят карти памет от типа CompactFlash и Secure Digital.

 

LensCoat

Укрития за wildlife фотография и неопренови камуфлажни и защитни калъфи за обективи.

 

ДРУГИ

За придружителите и тези, които искат да наблюдават птиците ще има осигурени и бинокли и зрителна тръба.

 

Участниците в пленера ще могат да използват осигурената от Канон и Сигма техника, като е нужно да си носят само памет (CompactFlash и SecureDigital), за да снимат с нея.

При слънчево време добрите условия за снимане на птици се запазват до около 12.00 ч. по обед. При влошаване условията за снимане групата напуска укритието по определен ред и продължава деня със снимки на други места.  При облачно, но сухо време условията за снимане обикновено се запазват и през втората половина на деня. В този случай снимките могат да продължат до вечерта.

 

НАСТАНЯВАНЕ
Настаняването се извършва в Ловен дом „Петлите" и Ловен дом „Крояци" в района на ДУ "Студен Кладенец".

За първи път участниците в пленера ще могат да използват настаняване на къмпинг. До сградата на Ловен Дом "Петлите" е осигурена заградена поляна за разпъване на палатки. Поляната е заградена с ограда, за да не могат свободно придвижащите се животни в стопанството да влязат на територията на къмпинга и се обезпаразитява редовно. На разположение на къмпингуващите участници в пленера са две бани с тоалетни в "Ловен Дом "Петлите". Желаещите да бъдат настанени на къмпинг трябва да си носят палатки и всичко необходимо за нощувки под открито небе на брега на язовир "Студен Кладенец.

 

ЛЕКТОРИ

Наши консултанти и водачи в света на дивата природа ще бъдат известният еколог - специалист по дивата природа и wildlife фотограф Иво Зафиров и дългогодишните организатори на wildlife фотопленери Светослав Драгиев и Борислав Тончев, както и колегите от ДУ "Студен Кладенец" -  специалисти по опазването на видовете в района на стопанството.

 

ПРОГРАМА

юни Четвъртък

14:00 - 15:00 Пристигане и настаняване на участниците в Ловен дом „Петлите" и Ловен дом „Крояци" намиращи се на територията на ДУ "Студен Кладенец".

15:00 - Акредитиране на участниците в пленера - фоайето на Ловен дом "Петлите".

15:30 - 16:30 - представяне на техниката предоставена за пленера от Canon и Sigma - конферентна зала на Ловен дом "Петлите"

представяне на фотокамери и обективи Canon подходящи за wildlife фотография.

представяне на обективи и фотокамери Sigma подходящи за wildlife и пейзажна фотография.

представяне на камуфлажни укрития и калъфи за обективи LensCoat за wildlife фотография и ползата от използването им.

16:30 - 18:30 - време за запознаване на участниците със спецификите на техниката предоставена от Canon и Sigma за ползване по време на пленера. Възможност за изпробване на техниката и въпроси към представителите на Canon, Sigma и LensCoat. Целта е участниците да са максимално запознати с техниката преди да влязат в укритието за снимане.

18:30 - 20:30 - Запознаване участниците с добрите практики и различните похвати за снимане на диви животни и птици. Инструктаж презентация за спецификата на снимане на диви животни от укритие и със специални маскировъчни средства, и с видовете, които могат да се срещнат в района на пленера. Лектор: Иво Зафиров.

20:30 - Време за вечеря

 

юни Петък

04:00 - за участниците заявили снимане от укритие през този ден - отпътуване за укритие "Студен Кладенец".

04:30 - 05:00 - Настаняване в укритието.

Начало на снимачния ден. Края на снимачния ден се определя от условията за напускане на всяко от укритията представени пред участниците по време на презентациите на 7 юни вечерта.

за участниците, които не снимат от укритие през този ден - възможност за обиколка на стопанството, снимане на елен лопатар и благороден елен, на зубър, диви коне тарпани и други животни обитаващи района на Дивечовъден участък "Студен Кладенец", както и за пейзажна фотография в района на стопанството и язовира. Ще бъдат използвани и възможностите за снимане на синявица, кълвачи, пчелояди, белочела сврачка, папуняк и др. Възможно е да бъде организиране специална обиколка на стопанството с водач и транспорт организиран от домакините - не е включена в цената на пленера и се заплаща допълнително. 

Най-късно около 19:00 ч. - събиране на всички групи в Ловен дом „Петлите". Време за прожекция на кадри заснети през деня и тяхното обсъждане с лектора Иво Зафиров и организаторите Борислав Тончев - БДЗП и Светослав Драгиев - Фотоклуб "Осмо изкуство"

Около 20:30ч. - Време за вечеря

 

юни Събота

04:00 - за участниците заявили снимане от укритие през този ден - отпътуване за укритие "Студен Кладенец".

04:30 - 05:00 - Настаняване в укритието.

Начало на снимачния ден. Края на снимачния ден се определя от условията за напускане на всяко от укритията представени пред участниците по време на презентациите на 7 юни вечерта.

за участниците, които не снимат от укритие през този ден - възможност за обиколка на стопанството, снимане на елен лопатар и благороден елен, на зубър, диви коне тарпани, и други животни обитаващи района на Дивечовъден участък "Студен Кладенец", както и за пейзажна фотография в района на стопанството и язовира. Ще бъдат използвани и възможностите за снимане на синявица, кълвачи, пчелояди, белочела сврачка, папуняк и др. Възможно е да бъде организиране специална обиколка на стопанството с водач и транспорт организиран от домакините - не е включена в цената на пленера и се заплаща допълнително. 

Най-късно около 19:00 ч. - събиране на всички групи в Ловен дом „Петлите". Време за прожекция на кадри заснети през деня и тяхното обсъждане с лектора Иво Зафиров и организаторите Борислав Тончев - БДЗП и Светослав Драгиев - Фотоклуб "Осмо изкуство".

Около 20:30 - Гала вечеря за всички участници в пленера. Официално закриване на пленера!

 

10 юни Неделя

9:00 - 13:00- Свободно време. Възможност за организиране на кратък преход за снимки в района на ДУ "Студен Кладенец".

13:00 - 14:00 - Обяд - за желаещите

14:30 - Отпътуване

 

ЗАПИСВАНЕ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Местата за участие в пленера са ограничени и попълването им става по реда на подаването на заявка и заплащане на такса участие. Попълването на местата в укритиeто също става по реда на подаване на заявката за участие.

Желаещите да участват в пленера, трябва да попълнят онлайн формата за записване и в тридневен срок да направят авансово плащане в размер на 50% от таксата за участие, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета.

Краен срок за записване - 31 май 2018 година.
Краен срок за плащане - 1 юни 2018 година.

Последен срок за записване и заплащане на 100% такса участие: 1 юни 2018 год., или до изчерпване на местата.

Записването може да стане ТУК !

 

Цена за участие - 330 лв.

Цена за участие със спане на къмпинг начала - 260 лв.

Цена за участие за членове* на фотоклуб "Осмо изкуство" - 300 лв.

Цена за участие за членове* на фотоклуб "Осмо изкуство" при спане на палатка - 230 лв.

 

Цена за участие без ползване на укритие - 270 лв.

Цена за участие без ползване на укритие със спане на къмпинг начала - 200 лв.

Цена за участие без ползване на укритие за членове* на фотоклуб "Осмо изкуство" - 240 лв.

Цена за участие без ползване на укритие за членове* на фотоклуб "Осмо изкуство" при спане на палатка - 170 лв.

 

* Членове на фотоклуб "Осмо изкуство" - притежатели на клубна карта или участвали в предишни мероприятия)

 

Фотографите, притежатели на клубна карта или участвали в предишни мероприятия на Сдружение "Фотоклуб Осмо изкуство" трябва при попълването на формата за записване за настоящето мероприятие да посочат номера на клубната си карта или да отбележат, че са участвали в предишни мероприятия в полето "Забележка".


ЗАПЛАЩАНЕТО НА 100% ОТ СУМАТА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШИ НАЙ-КЪСНО ДО 1 ЮНИ 2018 год!


Фотопленерът ще се проведе при минимум 10 записани участници.

 

Важно: При записване за участие в пленера задължително трябва да посочите:

1. Желаете ли да снимате втори ден от укритието, ако има такава възможност. Втория ден снимане от укритие не е включен в цената на пленера и се заплаща допълнително.

2. Марката техника, с която работите.

3. Какъв тип настаняване избирате?

Гореописаната информация трябва да бъде записана в полето "допълнителни услуги по избраната програма" в онлайн формата за записване.

 

Цените са за настаняване в двойни и тройни стаи

 

Поради ограничените места за настаняване възможността за настаняване в единични стаи е НЕЖЕЛАТЕЛНА. Ако все пак желаете да сте настанени сами в стая направете запитване към организаторите за стойността на доплащането.

Отделно е посочена цената за участие в пленера с ползване на къмпинг място, където участниците в пленера могат да опънат палатка. За тях е подсигурено оградено пространство за палатки. За желаещите да нощуват на палатка Ловния дом разполага с две бани и тоалетни.

 

Плащане: 

по банков път по сметка:

"СТИЛ ТРАВЕЛ" ЕООД

Про Кредит Банк, клон Младост

IBAN:BG61PRCB92301015455824

BIC:PRCBBGSF

или в брой в офиса на туристическа агенция Стил Травел - София, бул, "Васил Левски" 8.

 

Цената включва: 

- 3 нощувки в Ловен дом „Петлите", Ловен дом „Крояците" или на палатка в специално подсигурено пространство до Ловен дом „Петлите" с включена закуска или сух пакет(закуска) за деня, в който ползват укритие (желаещите да нощуват на палатка трябва да си носят палатка и всичко необходимо за организирането на палатков лагер.)

- Ползване на укритиe „Студен Кладенец" в един от двата снимачни дни на пленера -деня е по избор на участника.

- Подхранване пред укритията за снимане през двата дни.

- Ползване на техника, предоставена от Канон България и Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma, LensCoat, BlackRapid, Lowepro и Joby за България.

- Инструктаж от опитни wildlife и пейзажни фотографи, както и помощ и съвети от тях по време на снимачния процес.

- Участие в пленера с право на ползване на всички екстри, които са осигурени за участниците.

 

Цената не включва: 

- Транспорт, обеди и вечери, лични разходи

- Доплащането за обяд и вечеря по предварителна заявка и с уточнено меню е 40.00лв. на ден. Обядът включва супа, основно ястие, десерт, безалкохолна напитка и хляб. Вечерята включва салата, предястие, основно ястие, десерт, безалкохолна напитка и хляб. Задължително трябва писменно да ни уведомите ако имате някакви специфични изисквания към храната.

- В ловните домове на територията на ДУ „Студен Кладенец" не се предлага храна на свободна консумация.

- Втори ден снимане от укритие - 60.00лв. на човек при минимум 5 снимащи.

 

Допълнителни услуги:

- Пешеходен преход с еководач по екопътека през Бойник планина - 4 часа, 35.00 лв. на човек при минимум 2-ма участници.

- Пешеходен тур „По следите на вълка"- 115.00 лв. до 3-ма участника, за групи над 4-ма по 35.00 лв. на човек - включва водач, търсене на следи от вълк, слушане на вълчи вой и при добър късмет - наблюдение и евентуално снимане на самия вълк.

- Наем на водач за пешеходен преход сред дива природа (птици, зубри, вълци, лисици, елени) - 60.00 лв.

- Наем на специализиран транспорт (4x4) - 110.00 лв. /ден независимо от броя на хората.

- Конна езда - 15.00 лв. на час или 25.00 лв. за два часа.

 

Допълнителните услуги трябва да бъдат заявени минимум 15 дни преди пътуването.

Заплащането на допълнителните услуги се извършва заедно с окончателното заплащане на таксата участие във фотопленера.

 

Преференции:

- Всеки участник получава персонален бадж удостоверяващ участието му в пленера.

- Възможност за използване на техника Canon по време на пленера.

- Възможност за използване на обективи Sigma по време на пленера.

- Възможност за тест на раници, чанти и аксеоари на марките LensCoat, BlackRapid, Lowepro и стативи и аксесоари Joby по време на пленера - по предварителна заявка.

- Възможност за ползване на укрития и специализирани маскировъчни средства за wildlife фотография.

- Талон за отстъпка за продуктите предлагани от партньорите на Сдружение „Фотоклуб Осмо изкуство"

- Всички участници в пленерите на фотоклуб "Осмо изкуство" получават право да поръчат безплатно клубна карта осигуряваща преференции за участие в клубните мероприятия и при покупка на фототехника от www.photo-shop.bg.

- 5% отстъпка от туристическите продукти предлагани ТА" Стил Травeл".

 

Авторски права

Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на  пленера запазват правото да ползват  снимките от него с цел популяризирането му.

 

Забележка

Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на пленера.

 

Информация за Района на ДУ "Студен Кладенец"и укритията за снимане

Стопанството носи името на язовир "Студен кладенец" и е разположено южно от него, върху част от склоновете на Източни Родопи. Площта му е 5577 ха, която включва типичните за региона фауна и видово разнообразие, както и редица застрашени растителни и животински видове. В района на стопанството живеят: елен лопатар, сърна, дива свиня, вълк, лисица, заек и други видове животни и птици. Любителите на дивата природа могат да наблюдават и  снимат световно застрашени видове лешояди, скален и морски орел, както и други дневни и нощни грабливи птици. Стопанството предлага фото сафари на елен лопатар и благороден елен, на зубър, диви коне тарпани, лисица, вълк и дива свиня. Върху територията на стопанството, на площ от 774.7 ха е обособен Природен резерват "Вълчи дол", в който може да се насладите на автентична природна среда. Стопанството разполага с две уютни ловни хижи и предлага на своите гости традиционни местни ястия, приготвени от екологично чисти продукти, произведени в района.

 

Укритие „Студен Кладенец"

Време за път до укритието - 30 мин., от които 15 мин. офроуд.

Укритието разполага с 8 амбразури - седем към мястото на подхранване и една за птици в полет. Снима се „на смени" като участниците се редуват на амбразурите.

Укритието разполага с WC. 

Укритието разполага със столове с регулиране на височината и панорамни прозорци.

Диапазон на обективите: 400 - 800mmПозволява се и има отлични възможности за снимане на хищните птици в полет. 

Видове които могат да бъдат заснети: Белоглав лешояд, Египетски лешояд, Черна каняГарвани. С повече късмет - Скален орел, Лисица, Морски орел, Вълк.

 

Обиколка на стопанството - снимане на елени, зубри и др. животни обитаващи територията на ДУ "Студен Кладенец"

Провежда се в деня свободен от снимане от укритие. Използват се ранните часове на деня до обяд и след това в следобедните часове, но може и целият ден. По желание на участниците се снима от кола, пеша или от  маскировъчно укритие или с маскировъчно 3D пончо. Може да бъдат снимани: елен лопатар и благороден елен, зубър, диви коне тарпани и други животни обитаващи района на Дивечовъден участък "Студен Кладенец". Локациите  за снимане са предварително установени от организаторите на пленера в близост до местата за хранене, предпочитани от животните. Ще бъдат използвани и възможностите за снимане на синявица, кълвачи, пчелояди, белочела сврачка, папуняк и др. Има и много възможности за пейзажна фотография в района на стопанството и язовира. 

ЕТИЧНИ ПРАВИЛА НА ФОТОГРАФИТЕ АНИМАЛИСТИ

БЕЗПОКОЙСТВОТО е основното неблагоприятно въздействие, което оказват фотографите анималисти върху дивите животни!

1. Благополучието на дивите животни и местата, които обитават са изключително важни за природата.

2. Снимането на диви птици в близост до гнездата им по време на размножаването е забранено от закона, освен ако не е издадено специално разрешение на фотографа за конкретен вид. Снимането на гнезда причинява безпокойство, в резултат на което възрастните може да напуснат гнездото трайно или временно, което да стане причина за изстиване на яйцата и компрометиране на гнездото. Безпокойството през периода на размножаване на птиците може да стане причина яйцата и малките да бъдат изядени от хищници, които нямат страх от хората, като свраката и сивата врана например. Снимането на гнезда не е проблем единствено за синантропни видове птици (т.е. жеевещи в близост до хората), например бял щъркел, селска и градска лястовица и някои други. Професионалните фотографи анималисти не снимат птици на гнезда, а ползвателите не търсят такива снимки, защото са направени в разрез с етиката при заснемане на диви животни. Снимането на птици в естествената им среда (далеч от гнездото) е предизвикателство, което се отплаща със снимки различни от мътеща птица в гнездо. Такива фотоси обикновено имат по-високи естетически качества, тъй като представят обекта в най-разнообразни моменти и среда и отразяват интересни аспекти от поведението на животното. Такива снимки представляват интерес и за публиката и  ползвателите на снимки на диви животни.  

3. Системното безпокойство на дивите животни е допълнителен разход на енергия за тях. Това може да причини изнемощяване на индивида, особено през зимата, и в крайна сметка до неговата смърт.  Безпокойството на родителите през размножителния период може да доведе до гладуване на малките и тяхната смърт. 

4. Ползването на дългофокусни обективи и подходящо укритие намалява вероятността фотографа да обезпокои дивите животни, обект на снимане. Укритията са основно тип камуфлажна палатка или постоянни укрития. Палатките имат предимството на мобилността, а постоянните укрития стоят дълго време и животните свикват с тях. Едни от най-сполучливите фотографии на диви животни са правени от постоянни укрития. 

5. Фотографът не трябва да влиза в укритието, ако пред него има диви животни. Ето защо е препоръчително да се влиза в укритието преди изгрев слънце или когато няма животни пред укритието. Изгонването на животните от района на укритието може да стане причина те да не се завърнат повече и това да провали снимачния ден. След заснемането на обекта фотографа не трябва да излиза от укритието, докато животните не са напуснали района. Ако го направи, това ще причини безпокойство и стрес на животните и може да стане причина те де не посещават повече мястото, което ще е в ущърб на фотографите, които ще ползват укритието впоследствие. 

6. Безпокойството около укритието може да накара дивите животни да свържат мястото и укритието с хората, т.е. с опасност и те да започнат да избягват мястото.

7. Използването на звукозаписи може да има крайно неблагоприятно въздействие върху дивите птици. Много от птиците използват песента за привличане на партньор, но също така и за маркиране и защита на територията. При използване на звукозапис, родителите изразходват много енергия за да защитават територията си от мнимия противник, а също така губят ценно време, което биха използвали за  хранене на малките.

8. Основен съвет към фотографите анималисти е да изучат навиците и поведението на животните, които искат да снимат. Това ще им помогне да направят добри снимки, без това да навреди на животните. 

9. Търпение, бавни и плавни движения и тишина - това са основните максими при снимането на диви животни. 

 

Допълнителна информация:

http://www.naturephotographers.net/ethics.html

http://www.digicamhelp.com/how-to/nature/wildlife-photography-ethics/

http://www.discoverwildlife.com/wildlife-nature-photography/ethics-wildlife-photography

http://www.flickr.com/groups/938990@N20/discuss/72157610868689249/

http://www.flickr.com/photos/richarddumoulin/2284289523/

http://www.birdforum.net/showthread.php?t=3144

http://www.sakertour.com/ethics.php

http://www.photolinks.com/resources.html?p_page=ethics_tips.htm

http://www.thefreequark.com/2009/05/wildlife-photography-ethics/

http://www.naturescapes.net/docs/index.php/conservation-and-ethics/40-conservation-a-ethics/345-fine-art-photography-vs-documentary-photojournalism-

 

За връзка с организаторите на пленера:

Туроператор "Стил Травел" - 0888 855 022

Сдружение Фотоклуб "Осмо изкуство" - 02 444 26 61

Фотография: Иво Зафиров, Светослав Драгиев, Борислав Тончев.