ФОТОПЛЕНЕРИ

„СТУДЕН КЛАДЕНЕЦ – ДИВИТЕ РОДОПИ” – ПРОЛЕТ 2019

„СТУДЕН КЛАДЕНЕЦ - ДИВИТЕ РОДОПИ" - ПРОЛЕТ 2019

Wildlife фотография, Пейзажна фотография

3 - 6 Май 2019 г.

с техника Canon и Sigma

Организатори:

Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство"

Туристическа агенция Стил Травъл

 

Със съдействието на:

Канон България

Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma, LensCoat и BlackRapid за България

Този фотопленер на тема wildlife фотография замислихме като "диво" фотоприключение в разгара на Пролетта, когато всяка живинка вече е напълно събудена за нов живот. Ще имаме възможност да се разходим по поляните и горите на Източните Родопи и по бреговете на яз. Студен Кладенец и се надяваме, че ще бъдем на точното място и в точното време, за да можем, въоръжени с подходящата фото-техника да се насладим на невероятното разнообразие от птици и животни в района на ДУ "Студен Кладенец". Още първата вечер ще си поговорим за правилата на wildlife фотографията, какво може да ни даде предоставената от Canon и Sigma техника и оптика и разбира се за "етиката на дивата фотография" - т.е. правилата, които трябва да спазваме, за да не притесняваме птиците и животните и да можем да ги снимаме отново и отново в бъдеще.

През времето на нашето пребиваване в района на язовир Студен кладенец прелетниците вече ще са се завърнали, и гнездовият период ще е настъпил за почти всички видове птици. В различни участъци от пътя водещ до хижите за настаняване ще можем да наблюдаваме, а при повече търпение и предпазливост и да снимаме редица видове птици и бозайници. Наред с  по-разпространените Голям, Син, Лъскавоглав синигери тук ще срещнем и Жалобния синигер. Въпреки, че Авлигата и Белочелата сврачка се мяркат непрекъснато, дори около хижата снимането им си остава истинско предизвикателство. Освен Белочелата тук са и останалите видове сврачки - Червеноглавата,  Червеногърбата и  Черночелата сврачки. В района има малка колония на пчелояди, чест посетител е и синявицата.  Сред кълвачите на вашето внимане са Големият пъстър, Средният пъстър, Малкият пъстър, Зеленият и Сирийският. Дърволазката посещава непрекъснато широколистната гора над хижата. Черен щъркел можем да снимаме сутрин по реката.

Освен птици в района на стопанството, включително непосредствено около хижата могат да бъдат снимани благородни елени/кошути и елени лопатари. Разбира се ще снимаме и малкото стадо зубри.

Осигурена е подходяща техника за снимане на птици и диви животни със съдействието на Канон България и Фотографски системи - официален представител на Sigma и Lenscoat за България.

 

Осигурена техника:

SIGMA - Телебективи Sigma за Canon и Nikon байонет. За участниците с безогледални пълноформатни фотоапарати Sony ще бъде осигурен Mount Converter Sigma MC-11 - адаптер за обективи на байонет Canon към Sony E-mount.

- 60-600/5.0-6.3DG OS HSM SPORTS

- 150-600/5.0-6.3DG OS HSM SPORTS

- 150-600/5.0-6.3DG OS HSM CONTEMPORARY

- 100-400/5.0-6.3DG OS HSM CONTEMPORARY

- Телеконвертори Sigma TC-1401 и TC-2001

- 120-400 mm DG OS HSM

 

CANON

- Телеобективи с фокусни разстояния от 300 до 800 мм.

- Фотокамери Canon подходящи за wildlife фотография.

Забележка: Желаещите да ползват фотокамери Canon, трябва да си носят карти памет от типа CompactFlash и Secure Digital.

 

LensCoat

Укрития за wildlife фотография и неопренови камуфлажни и защитни калъфи за обективи.

 

ДРУГИ

За придружителите и тези, които искат да наблюдават птиците ще има осигурени и бинокли и зрителна тръба.

 

НАСТАНЯВАНЕ
Настаняването се извършва в Ловен дом в района на ДУ "Студен Кладенец".

 Участниците в пленера ще могат да използват настаняване на къмпинг. До сградата на Ловния Дом е  осигурена заградена поляна за разпъване на палатки. Поляната е заградена с ограда, за да не могат свободно придвижващите се животни в стопанството да влизат на територията на къмпинга и се обезпаразитява редовно. На разположение на къмпингуващите участници в пленера са две бани с тоалетни в Ловния Дом. Желаещите да бъдат настанени на къмпинг трябва да си носят палатки и всичко необходимо за нощувки под открито небе на брега на язовир "Студен Кладенец.

 

ЛЕКТОРИ

Наши консултанти и водачи в света на дивата природа ще бъдат дългогодишните организатори на wildlife фотопленери Борислав Тончев и Светослав Драгиев, както и работещите в ДУ "Студен Кладенец" -  специалисти по опазването на видовете в района на стопанството.

 

ПРОГРАМА

Ден - 3 май 2019 - петък

- Пристигане и настаняване на участниците в Ловния дом намиращ се на територията на ДУ "Студен Кладенец".

Акредитиране на участниците в пленера.

представяне на техниката предоставена за пленера от Canon и Sigma.

- фотокамери и обективи Canon подходящи за wildlife фотография.

- обективи Sigma подходящи за wildlife и пейзажна фотография.

- камуфлажни укрития и калъфи за обективи LensCoat за wildlife фотография и ползата от използването им.

запознаване на участниците със спецификите на техниката предоставена от Canon и Sigma за ползване по време на пленера. Възможност за изпробване на техниката и въпроси към представителите на Canon, Sigma и LensCoat.

- Запознаване участниците с добрите практики и различните похвати за снимане на диви животни и птици. Инструктаж презентация за спецификата на снимане на диви животниизползването на специални маскировъчни средства и запознаване с видовете, които могат да се срещнат в района на пленера.

 

и 3 Ден - и май 2019 - събота и неделя

Ранно ставане и закуска. След това ще се разделим на малки групи от по 4-5 човека и ще поемем в различни посоки за обиколка на стопанството, избиране на локации и снимане. Ще можем да използваме осигурените от организаторите специални маскировъчни средства - 3D пончота и камуфлажни палатки. По време на обиколките на стопанството можем да снимаме: синявица, кълвачи, пчелояди, сврачки, папуняк и др., както и елен лопатар, благороден елен, зубър, диви коне тарпани и други животни обитаващи района на Дивечовъден участък "Студен Кладенец". Възможно е да бъде организиране специална обиколка на стопанството с водач и транспорт организиран от домакините - не е включена в цената на пленера и се заплаща допълнително. 

Обиколката на стопанството се провежда в ранните часове на деня до обяд и след това в следобедните часове. По желание на участниците се снима от кола, пеша или от маскировъчно укритие или с маскировъчно 3D пончо. Може да бъдат снимани: елен лопатар и благороден елен, зубър, диви коне тарпани и други животни обитаващи района на Дивечовъден участък "Студен Кладенец". Локациите за снимане са предварително установени от организаторите на пленера в близост до местата за хранене, предпочитани от животните. Ще бъдат използвани и възможностите за снимане на синявица, кълвачи, пчелояди, белочела сврачка, папуняк и др. Има и много възможности за пейзажна фотография в района на стопанството и язовира.

Вечерта - Време за прожекция на кадри заснети през деня, разпознаване на заснетите видове и обсъждане.

 

Ден - 6 май 2019 - понеделник

- Свободно време. Възможност за организиране на кратък преход за снимки в района на ДУ "Студен Кладенец".

- Отпътуване

 

ЗАПИСВАНЕ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Местата за участие в пленера са ограничени и попълването им става по реда на подаването на заявка и заплащане на такса участие.

Желаещите да участват в пленера, трябва да попълнят онлайн формата за записване и в тридневен срок да направят авансово плащане в размер на 50% от таксата за участие, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета.


Краен срок за записване - 21 април 2019 година.
Краен срок за плащане - 22 
април 2019 година.

 

Записването може да стане ТУК!

 

Цена за участие - 200 лв.

Цена за участие със спане на къмпинг начала - 100 лв.

Цена за участие за членове* на фотоклуб "Осмо изкуство" - 170 лв.

Цена за участие за членове* на фотоклуб "Осмо изкуство" при спане на къмпинг начала - 75 лв.

* Членове на фотоклуб "Осмо изкуство" - притежатели на клубна карта или участвали в предишни мероприятия)

 

Фотографите, притежатели на клубна карта или участвали в предишни мероприятия на Сдружение "Фотоклуб Осмо изкуство" трябва при попълването на формата за записване за настоящето мероприятие да посочат номера на клубната си карта или да отбележат, че са участвали в предишни мероприятия в полето "Забележка".


ЗАПЛАЩАНЕТО НА 100% ОТ СУМАТА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШИ НАЙ-КЪСНО ДО 22 АПРИЛ 2019 год!


Фотопленерът ще се проведе при минимум 10 записани участници.

Важно: При записване за участие в пленера задължително трябва да посочите марката техника, с която работите. Тази информация трябва да бъде записана в полето "допълнителни услуги по избраната програма" в онлайн формата за записване.

Цените са за настаняване в двойни и тройни стаи

Поради ограничените места за настаняване възможността за настаняване в единични стаи е НЕЖЕЛАТЕЛНА. Ако все пак желаете да сте настанени сами в стая направете запитване към организаторите за стойността на доплащането.

Отделно е посочена цената за участие в пленера с ползване на къмпинг място, където участниците в пленера могат да опънат палатка. За тях е подсигурено оградено пространство за палатки. За желаещите да нощуват на палатка Ловния дом разполага с две бани и тоалетни.

 

Плащане: 

по банков път по сметка:

"СТИЛ ТРАВЕЛ" ЕООД

Про Кредит Банк, клон Младост

IBAN:BG61PRCB92301015455824

BIC:PRCBBGSF

или в брой в офиса на туристическа агенция Стил Травел - София, бул, "Васил Левски" 8.

 

Цената включва: 

- 3 нощувки в Ловен дом „Студен Кладенец" или на палатка в специално подсигурено пространство до Ловния Дом с включена закуска (желаещите да нощуват на палатка трябва да си носят палатка и всичко необходимо за организирането на палатков лагер.)

- Ползване на техника, предоставена от Канон България и Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma, LensCoat и BlackRapid за България.

- Инструктаж от опитни wildlife и пейзажни фотографи, както и помощ и съвети от тях по време на снимачния процес.

- Участие в пленера с право на ползване на всички екстри, които са осигурени за участниците.

 

Цената не включва: 

- Транспорт, обеди и вечери, лични разходи

- Доплащането за обяд и вечеря по предварителна заявка и с уточнено меню е 40.00лв. на ден. Обядът включва супа, основно ястие, десерт, безалкохолна напитка и хляб. Вечерята включва салата, предястие, основно ястие, десерт, безалкохолна напитка и хляб. Задължително трябва писменно да ни уведомите ако имате някакви специфични изисквания към храната.

- В ловните домове на територията на ДУ „Студен Кладенец"не се предлага храна на свободна консумация.

 

Допълнителни услуги:

Пешеходен преход с еководач по екопътека през Бойник планина - 4 часа, 35.00 лв. на човек при минимум 2-ма участници.

Пешеходен тур „По следите на вълка"- 115.00 лв. до 3-ма участника, за групи над 4-ма по 35.00 лв. на човек - включва водач, търсене на следи от вълк, слушане на вълчи вой и при добър късмет - наблюдение и евентуално снимане на самия вълк.

Наем на водач за пешеходен преход сред дива природа (птици, зубри, вълци, лисици, елени) - 60.00 лв.

Наем на специализиран транспорт (4x4) - 110.00 лв. /ден независимо от броя на хората.

Конна езда - 15.00 лв. на час или 25.00 лв. за два часа.

 

Допълнителните услуги трябва да бъдат заявени минимум 15 дни преди пътуването.

Заплащането на допълнителните услуги се извършва заедно с окончателното заплащане на фотопленера.

 

Преференции:

- Всеки участник получава персонален бадж удостоверяващ участието му в пленера.

- Възможност за използване на техника Canon по време на пленера.

- Възможност за използване на обективи Sigma по време на пленера.

- Възможност за тест на аксеоари за wildlife фотография LensCoat.

- Възможност за ползване на укрития и специализирани маскировъчни средства за wildlife фотография.

- Талон за отстъпка за продуктите предлагани от партньорите на Сдружение „Фотоклуб Осмо изкуство".

- Всички участници в пленерите на фотоклуб "Осмо изкуство" получават право да поръчат безплатно клубна карта осигуряваща преференции за участие в клубните мероприятия и при покупка на фототехника от www.photo-shop.bg.

- 5% отстъпка от туристическите продукти предлагани ТА "Стил Травeл".

 

Авторски права

Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на пленера запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му.

 

Забележка

Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на пленера.

Информация за Района на ДУ "Студен Кладенец"

Стопанството носи името на язовир "Студен кладенец" и е разположено южно от него, върху част от склоновете на Източни Родопи. Площта му е 5577 ха, която включва типичните за региона фауна и видово разнообразие, както и редица застрашени растителни и животински видове. В района на стопанството живеят: елен лопатар, сърна, дива свиня, вълк, лисица, заек и други видове животни и птици. Любителите на дивата природа могат да наблюдават и снимат световно застрашени видове лешояди, скален и морски орел, както и други дневни и нощни грабливи птици. Стопанството предлага фото сафари на елен лопатар и благороден елен, на зубър, диви коне тарпани, лисица, вълк и дива свиня. Върху територията на стопанството, на площ от 774.7 ха е обособен Природен резерват "Вълчи дол", в който може да се насладите на автентична природна среда. Стопанството разполага с две уютни ловни хижи и предлага на своите гости традиционни местни ястия, приготвени от екологично чисти продукти, произведени в района. 

ЕТИЧНИ ПРАВИЛА НА ФОТОГРАФИТЕ АНИМАЛИСТИ

БЕЗПОКОЙСТВОТО е основното неблагоприятно въздействие, което оказват фотографите анималисти върху дивите животни!

1. Благополучието на дивите животни и местата, които обитават са изключително важни!

2. Снимането на диви птици в близост до гнездата им по време на размножаването е забранено от закона, освен ако не е издадено специално разрешение на фотографа за конкретен вид. Снимането на гнезда причинява безпокойство, в резултат на което възрастните може да напуснат гнездото трайно или временно, което да стане причина за изстиване на яйцата  и компрометиране на гнездото. Безпокойството през периода на размножаване на птиците може да стане причина яйцата и малките да бъдат изядени от хищници, които нямат страх от хората, като свраката и сивата врана например. Снимането на гнезда не е проблем единствено за синантропни видове птици (т.е. живеещи в близост до хората), например бял щъркел, селска и градска лястовица и някои други. Професионалните фотографи анималисти не снимат птици на гнезда, а ползвателите не търсят такива снимки, защото са направени в разрез с етиката при заснемане на диви животни. Снимането на птици в естествената им среда (далеч от гнездото) е предизвикателство, което се отплаща със снимки различни от мътеща птица в гнездо. Такива фотоси обикновено имат по-високи естетически качества, тъй като представят обекта в най-разнообразни моменти и среда и отразяват интересни аспектите от поведението на животното. Такива снимки представляват интерес и за публиката и ползвателите на снимки на диви животни.  

3. Системното безпокойство на дивите животни е допълнителен разход на енергия за тях. Това може да причини изнемощяване на индивида, особено през зимата, и в крайна сметка до неговата смърт. Безпокойството на родителите през размножителния период може да доведе до гладуване на малките и тяхната смърт. 

4. Ползването на дългофокусни обективи и подходящо укритие намалява вероятността фотографа да обезпокои дивите животни, обект на снимане. Укритията са основно тип камуфлажна палатка или постоянни укрития. Палатките имат предимството на мобилността, а постоянните укрития стоят дълго време и животните свикват с тях. Едни от най-сполучливите фотографии на диви животни са правени от постоянни укрития. 

5. Фотографът не трябва да влиза в укритието, ако пред него има диви животни. Ето защо е препоръчително да се влиза в укритието преди изгрев слънце или когато няма животни пред укритието. Изгонването на животните от района на укритието може да стане причина те да не се завърнат повече и това да провали снимачния ден. След заснемането на обекта фотографа не трябва да излиза от укритието, докато животните не са напуснали района. Ако го направи, това ще причини безпокойство и стрес на животните и може да стане причина те де не посещават повече мястото, което ще е в ущърб на фотографите, които ще ползват укритието впоследствие. 

6. Безпокойството около укритието може да накара дивите животни да свържат мястото и укритието с хората, т.е. с опасност и те да започнат да избягват мястото.

7. Използването на звукозаписи може да има крайно неблагоприятно въздействие върху дивите птици. Много от птиците използват песента за привличане на партньор, но също така и за маркиране и защита на територията. При използване на звукозапис, родителите изразходват много енергия, за да защитават територията си от мнимия противник, а също така губят ценно време, което биха използвали за  хранене на малките.

8. Основен съвет към фотографите анималисти е да изучат навиците и поведението на животните, които искат да снимат. Това ще им помогне да направят добри снимки, без това да навреди на животните. 

9. Търпение, бавни и плавни движения и тишина - това са основните максими при снимането на диви животни и птици.

За връзка с организаторите на пленера:

Туроператор "Стил Травел" - 02 963 58 39

Сдружение Фотоклуб "Осмо изкуство" - 02 444 26 61

Фотография: Светослав Драгиев, Борислав Тончев.