ФОТОПЛЕНЕРИ

ФОТОПЛЕНЕРИ "ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ" РОДОПСКА СБИРКА НА ФОТОКЛУБ “ОСМО ИЗКУСТВО” – ЛЯТО 2019

ФОТОПЛЕНЕРИ "ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ"

РОДОПСКА СБИРКА НА ФОТОКЛУБ "ОСМО ИЗКУСТВО" - ЛЯТО 2019

СВЕТЛИНА, ПОРТРЕТИ, ПЕЙЗАЖИ И МЕТЕОРНА ФОТОГРАФИЯ В РАЙОНА НА С. МУГЛА

26 - 28 ЮЛИ 2019 г.

Организатори:

Сдружение "Фото Клуб „Осмо Изкуство"

Фотографски системи - официален представител на Sigma, Rotolight, Carpetlight, Dedolight, BlackRapid и Lenscoat за България

ТА "Стил Травeл"

 

Със съдействието на:

Sigma

Rotolight

Dedolight

 

В разгара на лятото, отново Ви каним да участвате с нас в традиционния фотографски пленер "Забравените Родопи", който организираме всяка година. Тази година, ще насочим нашите обективи освен към традиционно красивия родопски пейзаж и към хората, които живеят, работят и оцеляват високо в планината, а именно - жителите на малкото родопско селце Мугла. Рано сутринта на втория ден от пленера събота, 27 юли 2019 год. ще имаме възможност да бъдем до тях и да ги снимаме, в къщите им, в оборите или на нивите, когато са заети с обикновените си житейски задачи. Идеята е да покажем, как тези обикновени Хора от малкото високопланинско селце изкарват хляба си, да покажем отрудените им ръце и най-вече трудното им битие.


Втората снимачна идея, която ще осъществим по време на пленера в Мугла ще е на тема метеорна фотография. По време на пленера вече ще могат да се наблюдават повишен брой метеори, тъй като Персеидите започват от около 13 юли, а към края на юли ще са близо до максимума си. Ще имаме възможност да наблюдаваме (и може би и да снимаме) още два потока - алфа-Каприкорниди (откъм Козирог) и южни делта-Аквариди (откъм Водолей). Тези три метеорни потока се застъпват във времето в края на юли, като метеорите от последните два споменати, макар само около 15 за час, са бавни и ярки, жълтеникаво-оранжеви и често се взривяват в атмосферата (болиди). За разлика от тях Персеидите са бързи и бели. Така че, вечерта на 27-ми юли ще насочим фотоапаратите към небето, натам, на където то е най-тъмно, и в която посока се разкрива красив или поне по-смислен нощен пейзаж. С нас ще бъде физика и астро-фотограф Пенчо Маркишки, който ще изнесе презентация на тема "Метеорна фотография" за интересуващите се участници в пленера.


Благодарение на съорганизатора на събитието - Фотографски системи ООД ще разполагаме с богата гама от подходящи за снимачните ни цели обективи Sigma - портретни и широкоъгълни светлосилни обективи за пейзажната и метеорната фотография. Ще разполагаме и с преносимо LED осветление с независимо захранване на марките Rotolight и Dedolight, което ще можем да използваме там, където ни отведе идеята на пленера.

 

ПРОГРАМА

26 юли - петък

След 14:00ч. - Пристигане и настаняване на участниците.

- Акредитиране на участниците в пленера - ресторанта на х-л "Мугла"

- Свободно време за снимки и разходки в района на с. Мугла.

- За заинтересуваните - възможност за запознаване с техниката предоставена от Фотографски системи - обективи Sigma и осветление Rotolight и Dedolight - специфики, предимства и методи на използване - ресторанта на х-л "Мугла".

- Среща на участниците в пленера с хората от селото, в чиито къщи ще бъдат проведени сутрешните фотосесии на 27 юли 2019 г. - мястото и точния час на срещата ще бъдат уточнени допълнително. Разпределяне на участниците в пленера на снимачни групи по различните къщи и уточняване началния час на фотосесиите.

17:00ч. - Презентация "Метеорна Фотография" с водещ физика Пенчо Маркишки - ресторанта на х-л Мугла.

 

 

 

27 юли - събота

Ранна сутрешна фотосесия при избрани домакини от с. Мугла - точен час за начало на фотосесиите ще бъде договорен на 26 юли, петък при срещата на участниците в пленера с домакините.

- Свободно време за снимки и разходки в района на с. Мугла. 

Около 14:00ч. - Потегляне на Offroad обиколка по маршрут: с. Мугла - махала Касъка - Чаева Чука - подножието на връх Орфей, откъдето можем да продължим пеша до самия връх. Възможност за изкачване на връх "Орфей" (Карлък) - изкачването на връх Орфей отнема около 1 час от мястото, до което може да се стигне с джип. Ако има желаещи ще организираме изкачване на върха.

Около 20:00 ч. - връщане в махала Касъка, където ще останем за заснемане на пейзажи в режимно време и нощна фотография.

Около 0:00 ч. - връщане в с. Мугла на групата останала в Касъка за нощна фотография и снимане на звезди.

 

По време на пленера вече ще могат да се наблюдават повишен брой метеори, тъй като Персеидите започват от около 13 юли, а към края на юли ще са близо до максимума си. Ще имаме възможност да наблюдаваме (и може би и да снимаме) още два потока - алфа-Каприкорниди (откъм Козирог) и южни делта-Аквариди (откъм Водолей). Тези три метеорни потока се застъпват във времето в края на юли, като метеорите от последните два споменати, макар само около 15 за час, са бавни и ярки, жълтеникаво-оранжеви и често се взривяват в атмосферата (болиди). За разлика от тях Персеидите са бързи и бели. Така че, вечерта на 27-ми юли ще насочим фотоапаратите към небето, натам, на където то е най-тъмнои в която посока се разкрива красив или поне по-смислен нощен пейзаж.

 

Offroad обиколката не е включена в таксата участие за пленера и се заплаща допълнително. Желаещите да се включат в offroad обиколката, трябва да заявят това при записването за пленера, като отбележат желанието си в полето "Забележка". 

 

28 юли - неделя

09:00 - 12:30 Свободно време за разходки и снимки в района на село Мугла.

Възможност за фоторазходка до "Казанджи дере" - "Казанджи дере" всъщност е едно малко дере, обвито цялото в скална маса, където с течение на годините са се образували малки водопадчета, а те са издълбали дупки в самата скала. Тези дупки, които са дълбоки около 1,50 метра много приличат на казани, откъдето идва и името на този резерват.

Около 14:30 - Закриване на пленера и отпътуване

 

Повече информация за местата през които ще премине off-road обиколката на 27 юли 2019 г. може да прочетете на следните адреси:

с. "Мугла" и махала "Касъка"

http://www.rodopite.smolyandnes.com/selo-mugla-oblast-smolyan

https://bg.wikipedia.org/wiki/Мугла

 

връх "Орфей" (Карлък)

https://opoznai.bg/view/vrah-orfei-rodopite

Повече информация за "Казанджи дере" може да прочетете на следните адреси:

http://www.pepatabakova.com/Articles/view/218

http://vbox7.com/play:252a0f6d&start=13


ОСИГУРЕНА ТЕХНИКА SIGMA, ROTOLIGHT И DEDOLIGHT

 

SIGMA ОБЕКТИВИ ОТ СЕРИИТЕ ART, SPORT И CONTEMPORARY

Вариообективи за 35 мм формат - 12-24/4 DG HSM A, 14-24/2.8 DG HSM A, 24-35/2 DG HSM A, 24-70/2.8 DG OS HSM A, 24-105/4 DG OS HSM A, 100-400/5-6.3 DG OS HSM C, 150-600/5-6.3 DG OS HSM C, 150-600/5-6.3 DG OS HSM S

Вариообективи за  APS-C формат - 18-35/1.8 DC HSM, 50-100/1.8 DC HSM

Твърди светлосилни обективи за 35 мм формат - 14/1.8 DG HSM A, 20/1.4 DG HSM A, 24/1.4 DG HSM A, 35/1.4 DG HSM A, 50/1.4 DG HSM A, 85/1.4 DG HSM A, 105/1.4 DG HSM A, 135/1.8 DG HSM A

Макро обектив за 35 мм формат - 70/2.8 DG MACRO A

Адаптер Canon EF - Sony E-mount - Mount Converter MC-11

 

LED ОСВЕТЛЕНИЕ ROTOLIGHT

Rotolight AEOS 2 Light Kit с клапи и софтбоксове, Rotlight NEO II, Rotolight HSS transmitters for Canon, Nikon and Sony, Rotolight CREATIVE COLOUR KIT

 

LED ОСВЕТЛЕНИЕ DEDOLIGHT- LEDZILLA-BI ON BOARD LED LIGHT HEAD BI COLOR

 

Препоръчителна екипировка:

Снимачна техника (фотоапарат, обективи), статив, дистанционно, поляризационни и неутрално сиви филтри, туристически обувки и дрехи, репелент против комари.

 

ЗАПИСВАНЕ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Местата за участие в пленера са ограничени и попълването им става по реда на подаването на заявка и заплащане на такса участие. Желаещите да участват в пленера, трябва да попълнят онлайн формата за записване и в тридневен срок да направят предплащане на таксата за участие в мероприятието, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета. Местата са ограничени!


Желаещите да се включат в offroad обиколката на 27.07.19 трябва да заявят това, като отбележат изрично желанието си, вписвайки текста "OFFROAD"в полето "Забележка" на формата за записване. Цената на offroad обиколката е 45 лв. на човек, заплаща се на място на хотела, и не е включена в таксата участие в пленера.

 

Такса участие в пленера - 49 лв с ДДС.

Такса за участие за членове* на фотоклуб "Осмо изкуство" - 39 лв с ДДС.

* Членове на фотоклуб "Осмо изкуство" - притежатели на клубна карта или участвали в предишни мероприятия на клуба)

За таксата участие ще ви бъде издадена данъчна фактура. 

 

В таксата за участие в пленера не са включени:

- нощувки, храна и транспорт. Възможност за нощувки - хотел "Мугла" и къщи за гости в селото. Нощувките в хотел "Мугла" са с включена закуска и са в размер на 45 лв. на човек (за настаняване в двойни и тройни стаиза целия период на пленера. Заплащат се на място на хотела.

- офроуд разходка - 45 лв. на човек заплаща се на място в хотел "Мугла".

Разходите за нощувки, храна, транспорт и допълнителни услуги (в т.ч.  офроуд разходка) се заплащат от участниците на място, директно към съответния доставчик на услугата. 

 

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ
Краен срок за подаване на заявка за участие - 18 юли 2019 година.
Краен срок за заплащане на 100% таксата за участие - 19 юли 2018 година.

ИЛИ ДО ИЗЧЕРПВАНЕ НА МЕСТАТА!

 

Записването може да стане ОТ БУТОНА "ЗАПИСВАНЕ" В КРАЯ НА ТАЗИ СТРАНИЦА НАД ГАЛЕРИЯТА!

 

Плащане на таксата участие в пленера - по банков път:

ФОТОГРАФСКИ СИСТЕМИ ООД

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА

IBAN: BG63FINV91501015365601

BIC: FINVBGSF 

 

ЗАПЛАЩАНЕТО НА ТАКСАТА УЧАСТИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ДО 19 ЮЛИ 2019 год!

 

Таксата участие включва:

- Участие във фотосесиите на 27 юли 2019 г.

- Творчески съвети и техническа помощ от лектора Генчо Петков ф.х.AFIAPи от организаторите.

- Използване на предоставената техника - обективи Sigma и осветление Rotolight и Dedolight по време на фотопленера.

- Обсъждане на направените снимки и постигнатите резултати от участниците в пленера.

- Анализ и технически препоръки за кадрите на всеки автор.

 

Таксата участие не включва:

- Транспорт

- Нощувки

- Лични разходи

- Закуски, обеди и вечери

- Offroad обиколката планирана за 27 юли 2019 г.

 

Преференции:

- Участниците в пленера ще могат да използват демонстрационно оборудване - обективи Sigma и осветление Rotolight и Dedolight.

- Всички участници във фотопленера ще получат право на отстъпка за закупуване на избрани обективи Sigma (като обективите използвани по време на фотопленера, подходящи за портретна, метеорна, нощна и пейзажна фотография) и осветление на марките Rotolight и Dedolight.

- Продуктите на Sigma, Rotolight и Dedolight са предоставени за пленера от фирма Фотографски системи ООД.

 

Авторски права
Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на пленера запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му и реклама на клуба.

 

Забележка
Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на пленера.

Организаторите не извършват, не съдействат и не осигуряват транспорт на участниците, настаняване/ нощувки и изхранване.

 

За повече информация:

02 444 26 61