ФОТОПЛЕНЕРИ

ВИСОКОПЛАНИНСКИ ФОТОПЛЕНЕР “ВЪРХОВЕТЕ НА РИЛА”


ФОТОПЛЕНЕР "ВЪРХОВЕТЕ НА РИЛА" 2011

Високопланински фотопленер в Източна, Средна и Северозападна Рила планина

22 - 25 Септември 2011


Организатори:
Сдружение "Фото Клуб - Осмо Изкуство"


Със съдействието на:

Община Дупница

Интер Дата Системи ООД

Мултимедийна Работилница АД


Конкурс и изложба на тема "Великата Рилска пустиня" 


Участниците във фотопленерите "Върховете на Рила" и "Очите на Рила" ще имат възможност да участват в конкурс и изложба на тема "Великата рилска пустиня". Информация за регламента и сроковете за предаване на снимките ще бъде обявена на срещата обсъждане на 1 октомври 2011 г. Изложбата и конкурса се осъществяват със съдействието на община Дупница и Интер Дата Системи ООД. 

 

Участниците в пленера трябва да бъдат в град Дупница в четвъртък сутринта. За тези, които искат да пристигнат предишната вечер, може да бъде осигурена нощувка в гр. Дупница при предварителна заявка в базата на "Автомагистрали Хемус". Цената на допълнителната нощувка е 15 лв. на човек и не е включена в таксата за участие в пленера.


ПРОГРАМА


21.09.2011 - СРЯДА - залата на Мултимедийна Работилница

14:00 - 16:00 - Среща лекция на тема "Пейзажът във високата планина" с доц. Петър Абаджиев. Тази среща е замислена като подготовка на участниците в пленера с прожекция на признати фотографии с планинска тематика.


Програма на срещата:

1.     Снимачен процес

1.1.  Композиция

1.2.  Цветна Хармония

1.3.  Осветление

1.4.  Изобразителни изразни средства

1.5.  Техника за снимане на пейзаж 

2.     Майсторството в творчеството на големите пейзажни фотографи, както и на постижения от фото форумите.

 

22.09.2011 - ЧЕТВЪРТЪК

гр. Дупница - Боровец - х. Ястребец - заслон "Ледено Езеро" - продължителност: около 3 ч.

 

От Боровец ще се изкачим до вр. Ястребец с кабинков лифт (25 мин. От вр. Ястребец по полегата пътека се стига до х.Мусала за около 50 мин.
 Пътеката минава през з-н Ледено езеро, който е и първата ни база. 


7:00 - 08:00 - събиране на участниците в пленера в град Дупница - Сборен пункт - пред сградата на "Автомагистрали Хемус" - ул. Самоковско шосе №1. Ще бъде осигурен охраняем паркинг за колите на участниците. За участниците в пленера е осигурен транспорт от гр. Дупница до Боровец - долна станция на кабинковия лифт Ястребец.

07:30 - Акредитиране на участниците в пленера.

08:00 - Потегляне към Боровец с микробус.
09:00 - Качване с лифта до горна лифт станция Ястребец.

Около 10:00 - събиране на горната лифт станция на всички участници във фотопленера.

10:30 - Потегляне към заслон "Ледено езеро". По пътя ще минем през х. Мусала, ще видим мусаленските езера, а от пътеката се отрива гледка към всички най-високи върховев района - Мусала, Малка Мусала, Алеко и т.н.

Около 15:00 - пристигане в заслон "Ледено езеро" - 2710 м. Настаняване.

15:30 - 19:00 - време за разходки и снимки в околностите на заслон "Ледено езеро". 

20:00 - вечеря в заслона или пред него. Високопланински купон с планинарски песни и официално откриване на пленера. 


23.09.2011 - ПЕТЪК

заслон Ледено Езеро - връх Мусала - Близнаците - Овчарец - Джанка - х. Грънчар - продължителност: около 6 ч.


От заслон "Ледено Езеро" се изкачваме по пътеката и след около 30 минути сме вече на връх Мусала - най-високият връх на Балканския полуостров. Върхът е висок 2925,4 метра. Издига се в Източния дял на планината Рила, над красив циркус с ледникови езера, които ще имаме възможност да разгледаме. От юг под върха се намират двете Маричини езера, които дават началото на река Марица. Тук в метереологичната станция може да се почине и да се пие по един чай. От върха маршрута продължава по южния склон със спускане. Малко след като се подмине паметника на планинаря Георги Стоименов на ляво се отделя маршрута за хижа Марица и хижа Заврачица през Маричини езера. Продължаваме напред и достигайки седловината Преслапа, започваме да изкачваме склона на първия от двата Близнака (върховете Малък и Голям Близнак). Пътеката минава покрай върха, подсичайки го от ляво. Така подсичаме и втория Близнак. След това пътеката взема югоизточна посока.  Достигайки подножието на следващия връх - Маришки връх (2765м.), достигаме и разклонение на маршрута. На юг е за хижа Грънчар, а на изток за хижа Заврачица. Поемаме от разклонението на юг, започвайки изкачването на връх Овчарец (2768м.). Вляво от нас остава Ропалишкия циркус с Ропалишките езера. След като изкачим върха (пътеката го подсича) остават още 1-2 малки връхчета и при хубаво време пред нас се открива просторна гледка към връх Песоклива Вапа, под която е Грънчарския циркус с едноименното езеро и хижата. Напред се вижда седловината Джанка, през която минава нашия маршрут. Следва стръмно стъпаловидно, а след това плавно спускане през клек към седловината. Там където седловината се пресича от почвения път има разклонение - напред (на юг) за хижа Семково и хижа Рибни езера и наляво (на югоизток) за Грънчар. Следи се маркировката, която скоро през клекови храсти ни извежда на поляната до Грънчарското езеро. От тук до хижата е 5 мин.


06:00 - 06:30 - Закуска.

07:00 - потегляне в посока връх Мусала - 2925 м. След като изкачим Мусала, слизаме към премката на маричина долина, качваме се към върховете Близнаците, от където се открива красива гледка към цяла Рила. Продължаваме по билото по посока връх Овчарец, минаваме покрай върховете Песъклива Вапа, Манчо, Маричин връх и изкачваме вр. Овчарец. От там през премката Джанка и ще слезем към хижа Грънчар и езерото Грънчар. По обяд ще спрем за по-продължителна почивка, и обяд на открито и след това ще продължим. Снимането през целия период на прехода е задължително.

Около 14:00 - пристигане и настаняване в х. Грънчар.

14:30 - 16:30 - време за почивка след прехода

16:30 - 19:00 - време за почивка и разходка в околностите на хижата и по бреговете на езерото Грънчар. Възможни са кратки разходки под ръководството на планинските водачи.

20:00 - Вечеря в хижата или пред нея. Време за почивка

 

24.09.2011 СЪБОТА

х. Грънчар - Джанка - вр. Ковач - вр. Канарата - х. Рибни езера - Преход по билото над долината на Бели Искър. Вижда се Северен и Северозападен Пирин и цяла Рила - продължителност: около 8 ч.


От хижа Грънчар за Рибни езера се изкачваме обратно към седловината Джанка и от там тръгваме по маршрута на юг. Изкачването е приятно със слаб наклон и бързо се напредва. Скоро достигаме до обширно заравнение на края на което в югоизточна посока се вижда връх Ковач (2634м.). Пътеката изкачва върха подсичайки го от дясно. От билното подножие при хубаво време се открива чудна гледка към цяла Западна Рила и към Северен Пирин. Следва спускане към седловина от където наляво се отклонява маршрут за хижа Трещеник. Ние правим завой на запад и започваме изкачване по билото на Лопатишки връх (2530м.). От билото следва слизане към седловината Горни Куки. На пътеката има извор, удобен за почивка. От седловината има разклонение на маршрута наляво - за хижа Семково (2,40 -3,00 ч.). Нашия маршрут продължава в северозападна посока като последователно изкачваме връх Чемерна (2511м.) и връх Вапа (2532м.). След Вапа следва стеснение на скалистото било, но след него пътеката отново е добра. Малко след подножието на връх Скалец (2678м.) (вляво от нас) има ново разклонение на маршрута- наляво покрай връх Канарата (2691м.) е маршрута за хижа Македония, а надясно е за Рибни езера. Пътеката постепенно навлиза в Канарския циркус, като движението става по камъни и тесни скални площадки. Веднъж достигнали Канарски Преслап, под нас изникват двете Рибни езера с хижата между тях. Слизането е трудно и продължително по серпентинна пътека, която достига хижата.


06:00 - 06:30 - Закуска.

07:00 - Потегляне по пътеката за х. Рибни езера. По пътя ще минем през премката Джонка и върховете Грънчар, Ковач, Вапа. Пътеката върви по билото, минава се покрай Водни чал и покрай връх Канарата и слизаме в долината на Рибни езера.

Около 13:00 - Спиране за почивка и обяд

Около 15:00 - пристигане и настаняване в хижа Рибни езера.

15:00 - 17:00 - време за почивка

17:00 - 19:00 - време за почивка и разходка в околностите на хижата. Възможни са кратки разходки под ръководството на планинските водачи.

20:00 - Вечеря в хижата или пред нея. Време за почивка


25.09.2011 НЕДЕЛЯ

х. Рибни езера - долината на Рилска река - Кирилова поляна - Рилски манастир - гр. Дупница - продължителност: около 4-5 ч.


От Хижа Рибни езера пътеката за Рилски манастир минава отначало по левия бряг на Долното Рибно езеро, а след това покрай реката. След преминаването на реката пътеката постепенно се разширява. Минаваме през няколко полянки и пресичаме река Маринковица. От тук до водохвата и сградата на Водното стопанство в местноста Тиха Рила е вече лесно. От Водното стопанство има почвен път (който е бил асфалтов навремето) водещ покрай Водния чал до Партизанска (Кирилова) поляна. Продължаваме по асфалтовия път за Манастира. Има преки пътеки съкращаващи маршрута, но маркировката е занемарена и новаци лесно могат да се заблудят. Разтоянието по асфалтовия път е 7км.


06:00 - 06:30 - Закуска.

07:00 - потегляне в посока Кирилова поляна и Рилски манастир. Пътеката върви по долината на Рилска река и покрай реката слизаме към Кирилова поляна, където ще нправим почивка за обяд. После ще продължим по пътя надолу към Рилски манастир, където ще ни чака микробус, за да ни отведе до град Дупница.

Около 18:00 - пристигане в Дупница, паркинга на "Автомагистрали Хемус, където сме оставили автомобилите.

 

01.10.2011 СЪБОТА - среща на тема "Планински пейзаж"


13:00 - 19:00 - Слайдшоу и обсъждане на снимките направени по време на пленера с доц. Петър Абаджиев. Отпечатване на 2 снимки във формат 203х305 мм за всеки участник. Слайдшоу със снимките на участниците и запознаване на участниците с регламента на конкурса и изложбата "Великата рилска пустиня".


СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ:

Краен срок за записване - 18 Септември 2011 г.
Краен срок за плащане - 19 Септември 2011 г.


Желаещите да участват в пленера, трябва да попълнят онлайн формата за записване и в  тридневен срок да направят предплащане в размер на 50% от таксата за участие, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета.

 

Срок за записване и заплащане на 100% такса участие: 19 Септември 2011 год., или до изчерпване на местата.


Записването може да стане ОТ ЛИНКА В КРАЯ НА ТАЗИ СТРАНИЦА НАД СНИМКИТЕ!

 

ИЗБЕРЕТЕ ОТ ПАДАЩОТО МЕНЮ СЪБИТИЕТО, ЗА КОЕТО ЖЕЛАЕТЕ ДА ПОДАДЕТЕ ЗАЯВКА!

 

Цена за участие в уъркшопа: 225 лв.

 

Плащане: по банков път по сметка:


СДРУЖЕНИЕ "ФОТОКЛУБ - ОСМО ИЗКУСТВО"
БАНКА ДСК
IBAN: BG50STSA93000019506472
BIC: STSABGSF

 

Пленера ще се проведе при минимум 15 записани участници. Записаните и платили таксата участници ще бъдат уведомени по е-мейл, че пленера ще се състои не по-късно от 19 Септември 2011 година.

Желаещите да пристигнат в гр. Дупница на 21 вечерта и да ползват допълнителна нощувка, да се свъжат с организаторите по мейл или телефон, за да уточнят подробностите.  Цената на допълнителната нощувка е 15 лв. и не е включена на таксата за участие в пленера. 

 

Цената включва: 

 • Лекция на тема "Пейзажът във високата планина" от доц. Петър Абаджиев
 • Организиран транспорт от гр. Дупница до Боровец и лифт до Ястребец и от Рилски манастир до гр. Дупница.
 • Три нощувки съответно в заслон "Ледено езеро" х. Грънчар, хижа Рибни езера.
 • Закуски, обеди и вечери
 • Четиридневен преход в Източна, Средна и Северозападна Рила планина с двама планински водачи
 • Практически съвети от доц. Петър Абаджиев, който ще бъде с нас до х. Ястребец.
 • Два пикника на открито
 • Планинска застраховка за всеки от участниците.
 • Охраняем паркинг в гр. Дупница за колите на участниците в пленера
 • Две копия 20х30 см.
 • Участие в среща обсъждане на снимките направени по време на пленера.


Цената е за настаняване в упоменатите в програмата заслон и хижи. 


Преференции:

 • Практически курс по пейзажна фотография под ръководството на доц. Петър Абаджиев.
 • Възможност за участие в конкурс и изложба на тема "Великата рилска пустиня".
 • Участниците в пленера ще могат да пробват обективи SIGMA за Nikon, Canon, Pentax, Sony и Olympus, като всеки записал се ще получи списък на наличната техника и ще може да заяви желаният обектив за ползване на адрес 8artclub@gmail.com до 20.07.2011. Продуктите на Sigma са предоставени за пленера с любезното съдействие на официалния вносител - фирма Интер Дата Системи.
 • Всички демонстрационни продукти ще могат да бъдат закупени от участниците след пленера при преференциални условия.
 • Заявената техника ще бъде раздадена на 22.09.2011 преди потеглянето към Боровец. Връщането на техниката ще стане на 25.07.2011 при пристигане на паркинга на комплекс Автомагистрали "Хемус".
 • Ваучер за 5% отстъпка за всички фотографски продукти и услуги предлагани от Мултимедийна Работилница АД
 • Ваучер за 5% отстъпка от екскурзийте предлагани ТА Стил Травъл.

Най-добрите кадри направени по време на пленерите "Очите на Рила" и "Върховете на Рила" ще участват в изложба конкурс, който ще се проведе през месец октомври 2011 г. За регламента на конкурса ще уведомим участниците в пленерите допълнително.

 

Връзки:

 

http://sites.google.com/site/vrhmusala/km-h-musala

http://men.hotnews.bg/n/musala-zavrachitsa-borovets.12838.html

http://www.alehooo.com/home/otdih/80-zasloni/518-2011-01-24-12-06-24.html

http://www.alehooo.com/home/otdih/57-higi/465-2011-01-20-12-17-24.html

http://www.alehooo.com/home/otdih/57-2011-02-27-18-32-53/738--q-q.html

http://www.prikluchenia.com/index.php/pages/ezera-v-rila

http://www.tourism-bg.net/obekti/80_vrah_musala.html

http://varhove.com/wordpress/archives/254

http://www.pss.bg/wwwboard/messages/1683.html

http://semkovo-bg.com/sum_ribni.php

http://gowhere.bg/bg/guide/mountains/rila/vrah-musala/vrah-musala.html

 

Авторски права
Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на пленера запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му и реклама на клуба.


Забележка
Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на пленера.

Маршрута може да претърпи промени в зависимост от климатичните условия. На разположение на групата ще бъдат двама водачи и е възможно групата да се раздели на две и да бъдат посетени различни места.

 

Инструктаж:

Пленера ще проведе във високопланински район. Добре е участниците да бъдат с добра физическа подготовка и да са оборудвани с всички необходими аксесоари за високопланински преходи. Ето списък с нещата, които всеки участник трябва задължително да носи със себе си:

1.     Високи удобни обувки с дебела подметка

2.     Ризи с дълги ръкави - поне 2 бр.

3.     Шапка за слънце

4.     Връхни дрехи - Ветро и водонепроницаеми

5.     Дебели чорапи

6.     Ръкавици

7.     Дъждобран

8.     Подходящи панталони

9.     Слънчеви очила

10.  Слънцезащитен крем - фактор поне 35 - 50

11.  Дрехи за пробличане

12.  Лекарства - болкоуспокояващи, превързочни материали, лейкопласт, алергозан

13.  Термобельо

14.  Спален чувал

15.  Бутилка за вода

16.  Сгъваеми щеки

17.  Кърпи за глава - против слънце

18.  Шоколад, сушени плодове, ядки

 

За повече информация:

Тел: 0888 307-515

Е-мейл: info@8artclub.com

 

Информация за лектора

Петър Абаджиев е завършил висшето си образование в СУ „Климент Охридски". Специализира репродукционна и обща фотография във Виена 1971-1972 год. във Виена в Seiss. Фотограф-художник от 1980 година.

Творчески път:

            От 1959 год. работи активно в областта на художествената фотография.

            1994-2006 година -художествен ръководител на класове по художествена и приложна фотография, доцент в Натфиз "Кр. Сарафов"

1996 година до днес - преподавател в НБУ

2005 - до днес преподавател в Артколеж

Участвува във фотографския живот със собствени авторски изложби както следва:

                                    - 1959 год. София;

                                    - 1963 год. Каварна;

                                    - 1979  год. София, Ловеч, Варна, Силистра

                                    - 1980 год. София, Пловдив, Търново, Благоевград  и др.;

                                    - 1981 год. София, Варна; Русе;

                                    - 1982 год. София, Варшава, Катовице, Рига, Варна, Русе, Добрич;

                                    - 1984-1986 год. София, Берлин;

                                    - 1989-1996 год. София, Пловдив и др. градове;

                                    - 1997 год. галерия "Макта";

                                    - 1997 галерия "Ерикас";

                                    - 1997 Балабановата къща  Пловдив -самостоятелна изложба на международната седмица на фотографията;

                                    - 1998 год. София галерия "Ирида"-изложба "Виена моя любов";  

                                    - 1999 год. Стара Загора съвместно с Чавдар Найденов;

                                    - 1999 год. Градска галерия Добрич в месеца на Австрия-изложбата "Виена моя любов"

                                    -1999 год. Балабановата къща Пловдив - самостоятелна изложба на месеца на Европейската култура в Пловдив.

                                    - 2000 год. Бургас

                                    - 2002 год. галерия КЕВА София

- 2003 год. галерия "АРТЕ" София

- 2006 год. - галерия зала „България"

- 2008 год. - галерия зала „България"

- 2009 год. Смехът, животът и Иван Балсамаджиев - галерия зала „България"            

            В годините 1975-2010 участвува в редица общи изложби в България и чужбина: Япония, Франция, Финландия, Бразилия, Германия, Русия, Унгария, Полша, Литва, Югославия, Гърция, Англия, Италия, Испания,   и др.

Носител на следните награди:- Специална награда на I Биенале на фотографията София, II награда на Бифота Берлин, Три поощрителни награди на Бифота Берлин, II награда Литва, III награда Макон Франция, 2 пъти участие в световното изложение на фотографията в Япония Асахи Шимбун, II награда на изложба "Съвременна фотография" Унгария, I награда вестник "Поглед", награда за рекламна фотография на Реклама експо НДК, Голямата награда на международния конкурс "Земята и хората"-София, награда на първото рекламно изложение на пловдивския панаир за рекламни календари, награда на рекламно изложение НДК-Меридиан 22, II награда на изложбата "България-древна и млада", 1999 год. годишна изложба на финландското фотографско дружество-поощрение и др.

2008 год. носител на златната статуетка на Фотографска академия за цялостно творчество

Изработил илюстрациите, оформлението и отпечатването на календари на редица фирми: Brueder Henn Wien, Коnica, Siemens, Балкантурист, Летище София, Ръководство на въздушното движение, Балканкар, Завод Дружба Варна и др. Съавтор съвместно с Чавдар Найденов и Никола Акрабов на албум за град Панагюрище.

През 1993 година илюстрирал книга с поезия "Отворена врата" на Керанка Далакманска

Член на редколегиите на списание "Българско фото" и участвувал при създаването на излизащо от 1999-2002 год. фотографско списание "Фотооко", списание "ФО", списание Digital Photo-Video Magazine.

Носител на почетния знак на София.

Автор на илюстрации на редица дипляни, каталози и други рекламни материали, както и на над 350 публикации на фотографии и статии в  ежедневните, седмични и месечни български издания, както и в Die Fotografie Германия, Фотография Полша, Fotо Гърция, Foto Унгария и др., изнасял доклади на международни симпозиуми в Германия, Чехия  и др.


Снимки от пленера "Очите на Рила"