ФОТОПЛЕНЕРИ

ЗИМНА ФОТОЕКСПЕДИЦИЯ “КЕРКИНИ – ПО СЛЕДИТЕ НА ПРЕЛЕТНИТЕ ПТИЦИ …”

 ЗИМНА ФОТОЕКСПЕДИЦИЯ 

"КЕРКИНИ - ПО СЛЕДИТЕ НА ПРЕЛЕТНИТЕ ПТИЦИ ..."

С техника от Canon и Sigma

22 ФЕВРУАРИ 2020 ГОД.

Организатори: 

- Фото Клуб "Осмо Изкуство" и ТА Стил Травъл

Със съдействието на:

- Canon България

- Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma за България

- Photo Shop.BG - партньор на Фотоклуб "Осмо изкуство" за програмата Клубни карти

 

През февруари Керкини е едно от най-атрактивните места в Югоизточна Европа за наблюдение и снимане на диви птици. По това време в района на езерото са се струпали за зимуване десетки хиляди водолюбиви птици. Изумителни със своята внушителност и многочисленост са ятата на фламингото, къдроглавият пеликан, голямата белочела гъска, кафявоглавата потапница. Поразяващи са откритите пространства с пъстротата си и многообразието на пернати. За любителите на птици и ценителите на дивата природа вълнуващо изживяване е срещата с редки и застрашени видове като Малката белочела гъска, Големия креслив орел, Морския орел, Сивия жерав, Тундровия лебед и много други.

ПРОГРАМА

6.30 ч. - Отпътуване от паркинга на стадион Васил Левски. Пътуваме по магистрала Струма. По пътя ще направим 2 спирки за почивка, втората непосредствено преди границата.

Около 10:30 ч. - Пристигане в района на езерото Керкини. Ще направим обиколка на езерото като ще спираме на подбрани места, където птиците традиционно са многочислени и са на разстояние подходящо за снимане.

Ще минем през най-южната точка на езерото, където по това време има струпване на къдроглави пеликани в брачно оперение, малки корморани, речни чайки, сиви чапли и др.

Ще направим фотосесия на къдроглави пеликани, докато ги подхранваме с риба предоставена ни от местните рибари. Подхранването протича бурно за птиците и изключително емоционално за фотографите и наблюдателите.

Щом обиколката ни достигне село Керкини, с желаещите ще се качим на лодка, за разходка по езерото. Целта ни е доближаване към ятата на фламингото, на ловуващите пеликани, както и към ятата на кафявоглавата потапница, звънарката, клопачите и др.

Разходката е с продължителност 1 час. Цената е 7 Евро на човек. 

След разходката с лодка - Тези, които желаят ще могат да се възпозват от гостоприемството на местната таверна и да се насладят на богатото разнообразие от местни ястия, акцент сред които са биволските специалитети и пърженият див шаран.

Около 17.00 ч. - отпътуване за София. 

Завръщане в София около 21.30 ч.

 

По време на пътуването ще имаме възможност да си поговорим за:

- Видовете обитаващи и зимуващи в езерото и видове ползващи го за почивка по време на есенната миграция.

- Основни принципи и фотографски подходи при заснемане на свободно живеещи диви животни и птици

- Орнитофауната на езерото Керкини.

- Фотографски техники прилагани при заснемането на диви животни и птици

- Изисквания към техниката - обективи, фотоапарати, аксесоари

- Маскировъчни средства - тип пончо, преносими и стационарни укрития

- Често срещани практики при снимане на диви животни и птици

- Етични норми на фотографите анималисти

 

Снимащите участници във фотоекспедицията ще могат да се възползват от осигурената техника от Canon България и Фотографски системи - официален представител на Sigma за България.

 

ОСИГУРЕНА ТЕХНИКА ЗА WILDLIFE ФОТОГРАФИЯ

SIGMA

Телеобективи Sigma за Canon и Nikon байонет.

- 120 - 400 mm DG OS

- 150 - 600/5.0 - 6.3 DG OS HSM SPORTS

- 150 - 600/5.0 - 6.3 DG OS HSM CONTEMPORARY

- 100 - 400/5.0 - 6.3 DG OS HSM CONTEMPORARY

- Телеконвертори Sigma TC-1401 иTC-2001

Mount Converter Sigma MC-11 - адаптер за обективи на байонет Canon към Sony E-mount - за участниците с безогледални пълноформатни фотоапарати Sony 

Mount Converter Sigma MC-21 - адаптер за обективи на байонет Canon към Leica L-mount - за участниците с безогледални пълноформатни фотоапарати Sigma, Panasonic и Leica

 

При изявено желание от участниците, може да бъде осигурена за тест и новата пълноформатна безогледална фото и видео камера с L-mount - Sigma fp.  Желаещите трябва да уведомят организаторите, че искат да тестват Sigma fp в рамките на срока за записване.

 

CANON

- Телеобективи с фокусни разстояния от 300 до 600 мм.

- Фотокамери Canon за тези, които снимат с друга марка фотоапарати и искат да използват осигурената от Canon България техника.

Забележка: Желаещите да ползват фотокамери Canon, трябва да си носят карта памет от типа CompactFlash и Secure Digital.

 

LensCoat

Укрития за wildlife фотография и неопренови маскировъчни защитни калъфи за обективи.

 

Други: Придружителите и неснимащите при желание ще могат да се възползват от биноклите, които организаторите носят. Водачът на групата разполага със зрителна тръба.

 

Програмата включва:

1. Кратка теоретична презентация по време на пътуването на тема:

- Орнитологичното богатство на парк Керкини

- WildLife фотографията - какво трябва да знаем за нея?

- Етични норми на фотографите анималисти

2. Практическа работа по време на обиколката на езерото и разходката с лодка

 

Желаещите да участват във фотоекспедицията, трябва да попълнят онлайн формата за записване и в тридневен срок да заплатят таксата за участие, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета.

 

Записването може да стане ТУК!

 

Цена: 42.00 лв. на човек

 

Срок за записване - до 07.02.2020 г.

 

Таксата трябва да бъде платена до 3 дни след потвърждение на резервацията, но не по-късно от 10.02.2020г.

 

Плащане по банков път по сметка:

"СТИЛ ТРАВЕЛ" ЕООД

Про Кредит Банк, клон Младост

IBAN:BG61PRCB92301015455824

BIC:PRCBBGSF

или в брой в офиса на туристическа агенция Стил Травел - София, бул, "Васил Левски" 8. 

 

Цената включва:

- Транспорт с лицензиран автобус.

- Екскурзоводско обслужване по време на цялото пътуване.

- Подхранване на пеликани.

- Застраховка.

- Всички пътни и гранични такси.

- Практически курс по wildlife фотография. Персонални съвети за всеки участник.

- Осигурена подходяща техника за снимане и наблюдение на диви животни и птици.

- Обсъждане на направените снимки и постигнатите резултати от участниците във фотоекспедицията.

 

Цената не включва:

- Разходка с лодка - 7 Евро на човек.

- Храна.

- Лични разходи.

 

Авторски права:

Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на уъркшопа запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му.

 

Забележка:

- Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на организираните от тях мероприятия.

- Обективите, които ще бъдат осигурени за пленера са единични бройки и желаещите да ги ползват ще трябва да се редуват.

- "Стил Травел" ЕООД предлага при желание сключването на застраховка "Отмяна на пътуване" - около 3,5% от стойността. Застраховката се сключва в деня на подписване на договора.

- Снимки от едно подобно пътуване до езерото Керкини, може да видите ТУК!

 

Повече информация за езерото Керкини

Езерото Керкини (Бутковско езеро) е разположено в източната част на Сереската котловина, в подножието на планините Беласица (Керкини) и Круша (Дисоро).

До 1932 г. днешното езеро е представлявало обширна блатиста местност. По това време то е създадено  чрез изграждане на диги по източния и западния брегове и на язовирната стена при селището Литотопус . Съвременните си очертания окончателно придобива след реконструкцията на дигите и преградната стена през 1982 г., довело до увеличаване на водния обем и нивото му. Днес площта на езерото съобразно сезона варира от  54 кm2  до 72 кm2.

Езерото Керкини е един любопитен пример за това, как внимателната човешка намеса е променила една природна водна еко система (тази на някогашните блатисти разливи около река Струма) и я е превърнало в полу-естествена еко система с изключително богатство на видове.

Днес Керкини е място от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и е под закрилата на Международната Рамсарска конвенция за опазване на влажните зони.

Предмет на опазване са хилядите птици, много от тях - редки и застрашени. За целта особено внимание се отделя за опазване на важните за птиците места за гнездене и за хранене: обширните разливи и плитчини, крайречните заливни гори, пространствата с водни лилии и друга водна растителност.

Езерото Керкини дава убежище на близо 305 вида птици, повечето гнездящи тук.

В езерото и прилежащите му територии се срещат още: 26  вида бозайници, 23 вида влечуги, 11 вида земноводни,  32 вида риби и голямо разнообразие от насекоми.

Със своята природна красота и висока природозащитна значимост, както и с  приноса си за селскостопанската продукция в низината на Серес, езерото Керкини е главен фактор за благосъстоянието и развитието в района.