ФОТОПЛЕНЕРИ

ПРОЛЕТ В ПАРК “ВРАНА” - ФОТОРАЗХОДКА С ФОТОКЛУБ “ОСМО ИЗКУСТВО”, СТИЛ ТРАВЕЛ И SIGMA

ПРОЛЕТ В ПАРК "ВРАНА"

ФОТОРАЗХОДКА С ФОТОКЛУБ "ОСМО ИЗКУСТВО", СТИЛ ТРАВЕЛ И SIGMA 

16 МАЙ 2020 ГОД.

Организатори: 

- Фотоклуб "Осмо Изкуство"

- ТА Стил Травел

- Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma, BlackRapid и LensCoat

 

Със съдействието на:

- Photo Shop.BG - партньор на Фотоклуб "Осмо изкуство" за програмата Клубни карти

 

Приятели, 

През месец май Фотоклуб "Осмо изкуство" празнува годишнина от своето основаване. Тази година "Осмо изкуство" навършва 10 години - клубът е основан през пролетта на 2010 година. Годишнината на клуба съвпада и с облекчаване на мерките за изолация и по тази причина решихме една от инициативите по повод празника да бъде Фоторазходка в парка Врана в разгара на пролетта. 

 

Това е момента от годината когато в парка са пристигнали почти всички видове птици гнездещи в него. 

Какво можем да снимаме в парк "Врана" в разгара на пролетта? По това време в парка „Врана" могат да бъдат наблюдавани над 40 вида птици. Разбира се много от тях остават скрити и за най-зорките от нас. И все пак в откритите тревни пространства ще може да снимате кос, поен дрозд, имелов дрозд, скорец ... В района на алпинеума „Далем" ще попаднете още на зеленика, червеногърба сврачка, сива мухоловка .... По Платановата и Липовата алеи вековните дървета са любими на кълвачите, горската зидарка, щиглеца .... Около оранжериите ще чуете славея, голямото черноглаво коприварче, малкото белогушо коприварче ... Обикновено скрити за очите остават боровия синигер, жълтоглавото кралче, горската и градинската дърволазки, но пък дългоопашатият синигер и червеногушката не са така потайни. От дневните грабливи в парка гнезди големият ястреб и обикновения мишелов, а малкият ястреб посещава редовно парка за храна. За последният месец в парка на два пъти бе наблюдаван макият креслив орел да преследва големия ястреб, за да му отнеме плячката. Някъде в близост до парка има колония пчелояди, които нерядко го навестяват. 

Важно е да не забравяме, че в момента повечето видове птици усилено хранят своите малки и престоят ни в близост до гнездата им трябва да се избягва.

Ранното влизане, което ние ще направим ще попадне в онази част от денонощието, когато все още зайците са активни и вероятността да снимаме заек, дори и лисица  е голяма.

Партньор на фоторазходката е Фотографски системи - официален дистрибутор за България на Sigma Corporation Japanкоито ще осигурят за тест по време на фоторазходката подходящи обективи Sigma за снимане на птици и диви животни. 

 

ФОТОРАЗХОДКАТА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ПРИ СПАЗВАНЕ НА ИЗИСКВАНЕТО ЗА СОЦИАЛНА ДИСТАНЦИЯ И НА ВСИЧКИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ!

 

ПРОГРАМА

06:45 ч. - 07:00 - събиране на входа откъм стопанството на парка Врана - отбивката от Цариградско шосе е на няколкостотин метра след околовръстното в посока София. Раздаване на тестовите продукти на желаещите.

До 07:00 - Влизане в парк Врана. Входната такса е 5 лв. на човек.  За да избегнем струпване на хора, влизането ще става в момента на пристигане на портала на парка. В 7:00 ч. Портала ще бъде затворен и всеки пристигнал след този час ще може да влезе в парка в 10 ч. с редовните посетители.

12:30 ч. - Краен срок за връщане на техниката на Фотографски системи.

 

За групата е осигурен извънреден вход в парка "Врана". Извънреден, защото ще влезем във време, в което няма да има други посетители на парка. (нормално паркът отваря за посетители  в 10 ч.). 

Връщането на тестовите продукти трябва да се бъде направено най-късно до 16:00 ч. на мястото, където сутринта са били дадени на участниците.

 

Програмата на фоторазходката може да претърпи промени в зависимост от снимачните условия!

 

Осигурена техника от Фотографски системи

SIGMA

Телеобективи Sigma за Canon и Nikon байонет.

- 150-600/5.0-6.3DG OS HSM SPORTS - само за Nikon

- 150-600/5.0-6.3DG OS HSM CONTEMPORARY

- 100-400/5.0-6.3DG OS HSM CONTEMPORARY

- 120-400 mm DG OS

- Телеконвертори Sigma TC-1401 и TC-2001

- Mount Converter Sigma MC-11 - адаптер за обективи на байонет Canon към Sony E-mount - за участниците с безогледални пълноформатни фотоапарати Sony

- Укрития и камуфлажи за обективи LensCoat

 

ВАЖНО!

- Носете точно пари за входна такса.

- Спазвайте нужната дистанция.

- Движете се само по указаните алеи в парка.

- Може да носите репеленти за кърлежи и комари (пръскано е, но за всеки случай)

- Забранено е влизането в парка с колело и домашни любимци.

 

Авторски права

Правата върху снимките направени по време на фоторазходката остават изцяло на автора. Организаторите на фоторазходката запазват правото да ползват снимките от нея с цел популяризирането и.

 

Забележка

- Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на организираните от тях мероприятия.

- Обективите и фотокамерите, които ще бъдат осигурени за фоторазходката са единични бройки и желаещите да ги ползват ще трябва да се редуват.