ФОТОПЛЕНЕРИ

10 ГОДИНИ ФОТОПЛЕНЕРИ "ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ" - ФОТОПЛЕНЕР “СРЕДЕ ЛЕТО” 2020

10 ГОДИНИ ФОТОКЛУБ "ОСМО ИЗКУСТВО"

10 ГОДИНИ ФОТОПЛЕНЕРИ "ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ"

ФОТОПЛЕНЕР"СРЕДЕ ЛЕТО" 2020

Природата, хората и обичаите на Родопите

Със съдействието на Sigma - специални обективи за специални места

31 юли- 2 август2020 г.

Скъпи приятели,

Едно от първите мероприятия организирани от Фотоклуб "Осмо изкуство" през далечната 2010 г. беше фотопленерът "Забравените Родопи". През тези години заглавието, което тогава измислихме заедно с Весяка се превърна в емблема на клуба и Фотопленер "Забравените Родопи" събираше участници понякога и по два пъти в годината. В с. Мугла празнувахме 5-тата годишнина на клуба, а сега, когато и клуба и самия Фотопленер отбелязват 10 години съответно от създаването си и първото си провеждане, Ви каним отново да посетим това отдалечено Родопско селце и нашите приятели там. С нас отново ще бъдат и народната певица Сийка Хълбукова и гайдарят Атанас Младенов, за да ни помогнат да усетим и ако можем да пресъздадем в нашите фотографии, тръпката  от емоцията на Родопската песен и акустиката на мистичната Планина. По време на офроуд обиколката ще можем да организираме и фотосесии с народните изпълнители, на предварително избрани, подходящи за целта места. На 2 август сутринта ще имаме възможност да снимаме обичая "Среде Лето" изпълнен от групата на народно читалище "Георги Сава Раковски", с. Мугла.

Участниците в пленера ще могат да заяват за ползване подходящи Арт обективи Sigma и преносимо осветление Rotolight, за да не са зависими съвсем от външните светлинни условия.

 

srede leto

 

Малко повече информация за празника "Среде Лето"

„Среде лето" е хилядолетна традиция засвидетелствана от времето на траките. Те са почитали два празника - посрещане на слънцето през зимата и изпращането му към зимата в началото на м. Август - слънчев кръговрат. „Среде лето" бележи края на периода, в който силата на слънцето расте и е началото на упадъка на силите му преди зимата. В обичая битуват старинни преживелици, които се изразяват във вярването за магическата сила на водата и зеленината. Вярва се, че слънцето слиза да се окъпе във водата, облича кожуха и тръгва към зимата, като препуска по небето със своята огнена колесница. 

Празникът започва още на 1 август вечерта. От набраните цветя се повиват китки, завързани с червен конец /символ на кръвта и закодираното ДНК/ - за всеки член от семейството и една по-голяма за къщата. Поставя се в бяла харкумка пълна с вода и се изнася навън на месечина и звезди /космични сили/. Трябва да престои през ноща, покрита с бяла кърпа и не се внася в дома докато не се "поят" - пеят китките. 

На втори август всички стават рано и с нетърпение оглеждат китките. Радостни са, когато те са свежи - символизират здраве. При изгрев слънце цялото село е навън, събират се на „Яза" до вода да "поят" - пеят китките. Харкумките са поставени в средата, откриват се от кърпите. Най - възрастната жена взема една от китките и „плиска" с вода околните. На всяка китка се пее и по съдържанието на песента се гадае. 

Всички заедно посрещат слънцето, което потегля вече към зимата. Момите хвърлят венците, за да се види кой венец ще се отдалечи най-бързо /сватбата ще е най-скоро/. За здраве и радостни дни със силата на билките и водата мугленските родове наричат китките с песен и благословия. Екват цветните песенни мелодии извиращи от корените, за да се плиснат като бисери от избухнали светове. Народните ваятели описват със звуци и глас дълбините на житейските пътеки които с вълните на музиката, като приливна вълна се реят волно в простора.

 

КРАТКА ПРОГРАМА НА ФОТОПЛЕНЕРА

31 юли - Петък
След 14:00ч. - Пристигане и акредитиране на участниците.

- Свободно време за снимки и разходки в района на с. Мугла.

За заинтересуваните - Презентация - възможност за запознаване с техниката предоставена от "Фотографски системи" за ползване от участниците в пленера - обективи Sigma и осветление Rotolight и Dedolight - специфики,  предимства и методи на използване. По време на презентацията с Генчо Петков ф.х. EFIAP ще си отговорим на  въпроса - "Как да правим по-добри снимки като се научим да контролираме светлината?" - ресторанта на х-л "Мугла".

 

01 август - Събота
Сутринта - Закуска, която не е за изпускане!

Преди обяд - Свободно време за разходка и снимане в селото и околностите. 

За тези, които посещават с. Мугла за първи път - възможности за разходки и снимане:

- Разходка до "Казанджи дере" "Казанджи дере" всъщност е едно малко дере, обвито цялото в скална маса,  където с течение на годините са се образували малки водопадчета, а те са издълбали дупки в самата скала.  Тези дупки, които са  дълбоки около 1,50 метра  много приличат на казани, откъдето идва и името на този резерват. 

махала Касъка - изоставена махала в близост до село Мугла, която преди години е имала собствено училище, а сега е "вилната зона" на селото.

Около 15:00ч. - Потегляме на Offroad обиколка по маршрут: с. "Мугла" - с. "Чамла" - местност "Чаирите" - с. "Мугла". При възможност ще стигнем и до местността "Пияната гора". С нас ще бъде народната певица Сийка Хълбукова, заедно с гайдаря Атанас Младенов, с които ще можем да проведем фотосесии на различни места от маршрута.

На залез слънце - фотосесия "Излел е Делю Хайдутин" - със Сийка Хълбукова и Атанас Младенов по  върховете на Родопите.

След фотосесията - Възможност за фотография в режимно време и снимане на звезди.

Прибиране в селото. Празнична вечеря и купон с народните песни на Сийка Хълбукова.

 

02 август - Неделя

- Закуска, която не е за изпускане!

- Обичай "Среде Лето" - представен от групата на народно читалище "Георги Сава Раковски", с.Мугла.

- Свободно време за снимки в селото. 

- Възможност за обяд в ресторанта на х-л Мугла.

- Отпътуване

 

Препоръчителна екипировка:

Снимачна техника (фотоапарат, обективи), статив, дистанционно, поляризационни и неутрално сиви филтри, туристически обувки и дрехи.

 

ЗАПИСВАНЕ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Местата за участие в пленера са ограничени и попълването им става по реда на подаването на заявка и заплащане на такса участие. Желаещите да участват в пленера, трябва да попълнят онлайн формата за записване и да направят плащане на таксата за участие в мероприятието, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета. Местата са ограничени!

 

Такса участие в пленера - 49 лв с ДДС.

Такса за участие за членове* на фотоклуб "Осмо изкуство" - 39 лв с ДДС.

* Членове на фотоклуб "Осмо изкуство" - притежатели на клубна карта или участвали в предишни мероприятия на клуба)

За таксата участие ще ви бъде издадена данъчна фактура.

 

В таксата за участие в пленера не са включени:

- нощувки, храна и транспорт. Възможност за нощувки - къщи за гости в селото. 

- офроуд разходка - 45 лв. на човек заплаща се на място.

Разходите за нощувки, храна, транспорт и допълнителни услуги (в т.ч.  офроуд разходка) се заплащат от участниците на място, директно към съответния доставчик на услугата.

 

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ И ЗАПЛАЩАНЕ НА ТАКСАТА УЧАСТИЕ - 27 ЮЛИ 2020 Г. ИЛИ ДО ИЗЧЕРПВАНЕ НА МЕСТАТА!

 

Записването може да стане ОТ БУТОНА "ЗАПИСВАНЕ" В КРАЯ НА ТАЗИ СТРАНИЦА НАД ГАЛЕРИЯТА!

 

Плащане на таксата участие в пленера - по банков път:

ФОТОГРАФСКИ СИСТЕМИ ООД

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА

IBAN: BG63FINV91501015365601

BIC: FINVBGSF 

 

Таксата участие включва:

- Участие във фотосесиите по време на пленера.

- Творчески съвети и техническа помощ от лектора Генчо Петков ф.х.AFIAP и от организаторите.

- Използване на предоставената техника - обективи Sigma и осветление Rotolight и Dedolight по време на фотопленера.

- Обсъждане на направените снимки и постигнатите резултати от участниците в пленера.

- Анализ и технически препоръки за кадрите на всеки автор.

 

Таксата участие не включва:

- Транспорт

- Нощувки

- Личниразходи

- Закуски, обеди и вечери

- Offroad обиколката планирана за 01 август 2020 г.

 

Забележка:
- Записаните за участие ще получат списък с техниката налична за тестване по време на пленера три дни преди началото му. 

- Осветление Rotolight ще бъде налично за използване по време на пленера, само при получена предварителна заявка от поне един от участниците във фотопленера.

- Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на мероприятието.

- Организаторите не извършват, не съдействат и не осигуряват транспорт на участниците, настаняване/ нощувки и изхранване.

 

Авторски права
Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на пленера запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му и реклама на клуба.

 

За повече информация:

02 444 26 61 - Фотоклуб Осмо изкуство

 

Кадрите в галерията са от фотопленери "Забравените Родопи" проведени от 2010 до 2019 година.

 

ОНЛАЙН ФОТОКОНКУРС"ПЪТЯТ КЪМ МУГЛА"

 

РЕГЛАМЕНТ

1. Право на участие имат всички фотографи участвали във фотопленери "Забравените Родопи" от 2010 г. до сега. В групата на Фотоклуб "Осмо изкуство" във фейсбук ще бъде създадена галерия, в която да качвате снимките за конкурса. Ако не сте член на групата, моля да подадете заявка и тя ще бъде одобрена.

2. Всеки член на групата може да качи в албума "Пътят към Мугла" неограничен брой фотографии за участие в  конкурса до 31 август 2020 г. Необходимо е в коментар под снимката да посочите, по време на кой фотопленер  през годините сте я заснели. 

3. В конкурса се допускат за участие само авторски фотографии. Участниците са длъжни, при съмнения относно авторството, при поискване да представят на организаторите оригиналните нередактирани кадри.

4. Необходимо е снимките, участващи в конкурса, да отговарят на зададената тема и да притежават естетическа  стойност. Организаторите на конкурса си запазват правото да отстраняват по свое усмотрение от албума всички  фотографии, които не отговарят на тези изисквания, нарушават етичните норми или действащото законодателство или представляват кадри тип „семеен албум".

5. Жури съставено от представители на Фотоклуб "Осмо изкуство", Фотографски Системи ООД, Стил Травел и х-л Мугла ще избере 3-те най-добри фотографии, които ще получат наградите осигурени от х-л Мугла и Фотографски системи ООД.

6. Галерията във фейсбук ще бъде създадена веднага след пленера, не по-късно от 4 август 2020 г.

7. Награди: 

 

- Награди на журито

I награда - Две нощувки със закуски за двама в хотел Мугла.

II награда - Ежедневна раница за лап топ Lowepro SleevePack 13 Bk

III награда - Щипка за смартфон Joby GripTight ONE Mount

 

8. Представители на организаторите могат да качват снимки в албума, но не и в конкурсната надпревара и разпределението на наградите.

9. Правата върху снимките, участващи в конкурса остават изцяло на автора. Участникът в конкурса предоставя на организаторите правата за публикация на творбите, с които участва, за промоционални цели на конкурса. Авторите на наградените снимки в конкурса предоставят на организаторите правата за публикация на наградените творби в рекламни и PR материали на организаторите без ограничения.

10. За въпроси относно конкурса, моля пишете на E-mail - info@8artclub.com