ФОТОПЛЕНЕРИ

ФОТОПЛЕНЕР “ФИЛМОВ РЕНЕСАНС” 2022

ФОТОПЛЕНЕР "ФИЛМОВ РЕНЕСАНС" 2022

 Работилница "Магията на филмовата фотография"

С. МУГЛА, ЗАПАДНИ РОДОПИ

Със съдействието на Sigma - специални обективи за специални места

29 юли- 2 август 2022 г.

Скъпи приятели,

Сигурно всеки от вас е виждал фотографии заснети на филм и е се е чудил на магическото им въздействие, което е много по-различно от това на фотографиите получени по цифров път. 

В разгара на лятото Ви предлагаме да се включите в едно мероприятие, по време на което ще имате възможност да заснемете своя (може би) първи филм, да го проявите с помощта на нашия лектор Генчо Петков ф.х. и да научите повече за технологията, доминирала фотографията почти през всичките 100 години от нейното създаване от Ниепс и Дагер.

Достатъчно е да вземете своя филмов фотоапарат (сигурно много от вас имат филмов фотоапарат, който събира прах някъде по шкафовете в къщата) и да участвате във фотопленера "Филмов Ренесанс" и в Работилницата "Магията на филмовата фотография", които ще проведем в китното родопско селце Мугла. Ще имаме достатъчно обекти за снимане - през уикенда ще се проведе традиционния събор на село Мугла - Среде лето, а селото предлага и много обекти и детайли подходящи за заснемане, както на филм така и с цифрова камера. Пейзажите около селото са магически, а на въпроса, как можете да ги интерпретирате в черно-бели тонове (тъй като ще снимаме и проявяваме черно-бели филми) ще ви отговори лектора Генчо Петков ф.х. EFIAP.

 

Лекцията, която Генчо ще изнесе по време на Работилницата "Магията на филмовата фотография" ще ви запознае с класическата филмова фотография и процесите около нея и ще включва следните основни теми:

- Сенки от миналото - бърз поглед в историята.

- От камера обскура до СЛР - видове класически фотоапарати.

- Специални филмови особености в снимачния процес на филм. Теория и практика

- Класически черно-бели или цветни фотографски процеси.

- Проявяване на филм - практически.

- Работа във фотолаборатория - теоретично.

- Приложения за дигитализиране на класическата фотография.

 

Всеки участник ще получи по два филма Ilford HP5 - лайка формат, като първия ще трябва да заснемe по време на събора на селото в събота - 30 юли. През следващите два дни - неделя и понеделник, с Генчо ще проявим филмите и ще сканираме избрани от вас кадри, които ще прожектираме за обсъждане в понеделник вечер - 1 август 2022 г. Вторият филм, който ще получите, може да заснемете в неделя и понеделник, докато ние проявяваме първите ви филми. При желание, в понеделник 1 август може да опитате лично да проявите втория филм, докато тече процеса на сканиране на първите филми.

 

Ще завършим пленера на 2 август със снимане на традиционния обичай за празника "Среде Лето" - представен от групата на народно читалище "Георги Сава Раковски" с. Мугла.


Разбира се, ако желаете може да вземете и цифровите си камери, но акцента по време на пленера и прожекцията ще бъде върху филмовите кадри. 

Има възможност да осигурим филмови камери за тези участници, които нямат такива. Ако не разполагате с филмова камера и искате да ви бъде осигурена такава, моля отбележете това в полето за свободен текст във формата за записване. Филмовите камери, които можем да осигурим са ограничена бройка и при повече желаещи да ги ползват, може да се наложи да се редувате.

 

Пригответе своята филмова камера и планирайте отпуската си за дните от 29 юли до 2 август - Ние ще ви очакваме в село Мугла след 14 ч. на 29 юли 2022 година.

 

Местата за участие са ограничени, така че побързайте със записването!

 

Поради влошеното състояние на пътя от Смолян до Мугла е предвидена възможност участниците, които желаят да оставят колите си в местността Герзовица (площадката пред затворническото общежитие по пътя за Мугла, след чешмичката) и да бъдат транспортирани до село Мугла с джип. Цената за една посока е 80 лв. на джип, така че е добре участниците в пленера, които желаят да оставят колите си в местността Герзовицада се комбинират в групи по 3-4 пътника на джип.

 

Малко повече информация за празника "Среде Лето"

„Среде лето" е хилядолетна традиция засвидетелствана от времето на траките. Те са почитали два празника - посрещане на слънцето през зимата и изпращането му към зимата в началото на м. Август - слънчев кръговрат. „Среде лето" бележи края на периода, в който силата на слънцето расте и е началото на упадъка на силите му преди зимата. В обичая битуват старинни преживелици, които се изразяват във вярването за магическата сила на водата и зеленината. Вярва се, че слънцето слиза да се окъпе във водата, облича кожуха и тръгва към зимата, като препуска по небето със своята огнена колесница. 

Празникът започва още на 1 август вечерта. От набраните цветя се повиват китки, завързани с червен конец /символ на кръвта и закодираното ДНК/ - за всеки член от семейството и една по-голяма за къщата. Поставя се в бяла харкумка пълна с вода и се изнася навън на месечина и звезди /космични сили/. Трябва да престои през ноща, покрита с бяла кърпа и не се внася в дома докато не се "поят" - пеят китките.

На втори август всички стават рано и с нетърпение оглеждат китките. Радостни са, когато те са свежи - символизират здраве. При изгрев слънце цялото село е навън, събират се на „Яза" до вода да "поят" - пеят китките. Харкумките са поставени в средата, откриват се от кърпите. Най - възрастната жена взема една от китките и „плиска" с вода околните. На всяка китка се пее и по съдържанието на песента се гадае. 

Всички заедно посрещат слънцето, което потегля вече към зимата. Момите хвърлят венците, за да се види кой венец ще се отдалечи най-бързо /сватбата ще е най-скоро/. За здраве и радостни дни със силата на билките и водата мугленските родове наричат китките с песен и благословия. Екват цветните песенни мелодии извиращи от корените, за да се плиснат като бисери от избухнали светове. Народните ваятели описват със звуци и глас дълбините на житейските пътеки които с вълните на музиката, като приливна вълна се реят волно в простора.

 

ПРОГРАМА НА ФОТОПЛЕНЕРА

29 юли - Петък
След 14:00ч. - Пристигане и акредитиране на участниците.

- Свободно време за снимки и разходки в района на с. Мугла.

- 18:00 - 20:00 ч.-  Лекция "Магията на филмовата фотография" - лектор Генчо Петков ф.х., EFIAP.

Целта на лекцията е да запознае участниците с класическата филмова фотография и процесите около нея. По време на лекцията ще бъдат засегнати следните теми:

- Сенки от миналото - бърз поглед в историята.

- От камера обскура до СЛР - видове класически фотоапарати.

- Специални филмови особености в снимачния процес на филм. Теория и практика

- Класически черно-бели или цветни фотографски процеси.

- Проявяване на филм - практически.

- Работа във фотолаборатория - теоретично.

- Приложения за дигитализиране на класическата фотография.

 

30 юли - Събота
Сутринта - Закуска, която не е за изпускане!

През Целия ден - Събор на село Мугла - време за снимане.

 

31 юли - Неделя

- Закуска, която не е за изпускане!

До 10 ч. - предаване на заснетите филми за проявяване.

Практически занимания за желаещите:

- Можем ли да заредим филма си в дозата за проявяване - Практически упражнения на участниците по зареждане на филм в доза за проявяване и усвояване на процеса на обработка на черно-бял филм.

- Тренировки на светло - участникът вижда какво прави с филма.

- Тренировки в тъмна стаичка или ръкав - симулация на реална ситуация - участникът не вижда как върви филма в сприралата.

Проявяване на заснетите от участниците филми - първия филм на всеки участник ще бъде проявен от Генчо Петков. След като филмите бъдат проявени, ще бъде дадена възможност на участниците, да прегледат негативите и да изберат кадри, които да бъдат сканирани, за да може да ги прожектираме по време на дискусията в понеделник вечер.

- Участниците, които желаят, могат да използват деня, както за практически тренировки по детайли от процеса на обработка на филм, така и за разходки и снимане в селото и околностите му.

- Вечерта - Конкурс за най-бързо зареждане на филм в доза за проявяване.

 

1 август - Понеделник

- Сканиране на проявените филми

- Тези участници, които са заснели втория си филм, ще могат да го прояват сами под ръководството на организаторите на пленера.

- Възможност за офроуд разходка по маршрут Мугла - Чаева чука - местност Мурсалица - Мугла. Цена на офроуд обиколката - 90 лв. на човек. Цената може да променена в зависимост от цените на горивата.

- Вечерта - прожекция на избраните филмови кадри и дискусия 

 

2 август - Понеделник

- Обичай "Среде Лето" - представен от групата на народно читалище "Георги Сава Раковски" с.Мугла.

- Свободно време за снимки в селото. 

- Възможност за обяд в ресторанта на х-л Мугла.

- Отпътуване

 

ЗАПИСВАНЕ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Местата за участие в пленера са ограничени и попълването им става по реда на подаването на заявка и заплащане на такса участие. Желаещите да участват в пленера, трябва да попълнят онлайн формата за записване и да направят плащане на таксата за участие в мероприятието, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета. Местата са ограничени!

 

Такса участие в пленера и работилницата - 147 лв.

Такса участие за придружител - 69 лв. 

 

В таксата за участие в пленера не са включени:

- нощувки, храна и транспорт. Възможност за нощувки - хотел "Мугла", къща за гости Николай и  къща за гости Мишел. 

- офроуд разходка - 90 лв. на човек заплаща се на място.

 

Разходите за нощувки, храна, транспорт и допълнителни услуги (в т.ч.  офроуд разходка) се заплащат от участниците на място, директно към съответния доставчик на услугата. 

 

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ 10 ЮЛИ 2022 Г. ИЛИ ДО ИЗЧЕРПВАНЕ НА МЕСТАТА!

 

Записването може да стане ОТ БУТОНА "ЗАПИСВАНЕ" В КРАЯ НА ТАЗИ СТРАНИЦА НАД ГАЛЕРИЯТА! 

 

ЗАПЛАЩАНЕТО НА 100% ОТ СУМАТА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ДО 3 ДНИ ОТ ДАТАТА НА ЗАЯВКАТА!

 

Плащане на таксата участие в пленера:

по банков път по сметка:

"СТИЛ ТРАВЕЛ" ЕООД

Про Кредит Банк

IBAN: BG61PRCB92301015455824

BIC: PRCBBGSF

или в брой в офиса на ТА Стил Травел, София, бул. Васил Левски №8

 

Таксата участие включва:

- Кратък курс по класическа филмова фотография и процесите около нея.

- Два филма Ilford HP5 - 35 мм формат, за всеки участник.

- Необходимите химикали за проявяване на заснетите филми.

- Сканиране на избрани кадри от първия заснет филм.

- Творчески съвети и техническа помощ от лектора Генчо Петков ф.х.EFIAP и от организаторите.

- Възможност за използване на техника - обективи и камери Sigma - по време на фотопленера.

- Има възможност да осигурим филмови фотокамери за участниците в пленера, които нямат собствени.

- Обсъждане на направените снимки и постигнатите резултати от участниците в пленера.

- Анализ и технически препоръки за кадрите на всеки автор.

 

Таксата участие не включва:

- Транспорт

- Извозване на участниците с джипове от местността Герзовица до село Мугла - 80 лв. на кола

- Нощувки

- Лични разходи

- Обеди и вечери

- Offroad обиколката планирана за 01 август 2022 г.

 

Допълнително се заплаща на място:

- нощувки с включени закуски, както следва:

- Хотел "Мугла" - 32 лв. на човек на вечер

- Къща за гости "Мишел" - 32 лв. на човек на вечер

- Къща за гости "Николай" - 32 лв. на човек на вечер

- офроуд разходка - 90 лв. на човек.

- транспорт от местността Герзовица до с. Мугла - за участници, които биха искали да не се качват с личните си автомобили до селото - 80 лв. на джип, на посока.

 

Допълнителните разходи се заплащат от участниците на място в брой.

 

Забележка:
- Записаните за участие ще получат списък с техниката Sigma налична за тестване по време на пленера три дни преди началото му. 

- Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на мероприятието.

- Организаторите не извършват, не съдействат и не осигуряват транспорт на участниците, настаняване / нощувки и изхранване.

 

Авторски права
Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на пленера запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му и реклама на клуба.

 

За повече информация:

02 444 26 61 - Фотоклуб Осмо изкуство

 

Кадрите в галерията са заснети на филм по време на предишни фотопленери организирани от Фотоклуб "Осмо изкуство".