ФОТОПЛЕНЕРИ

ФОТОЕКСПЕДИЦИЯ “ПО СЛЕДИТЕ НА ПРЕЛЕТНИТЕ ПТИЦИ …” НА ЕЗЕРОТО КЕРКИНИ

ФОТОЕКСПЕДИЦИЯ "ПО СЛЕДИТЕ НА ПРЕЛЕТНИТЕ ПТИЦИ ..."

НА ЕЗЕРОТО КЕРКИНИ

15 - 16 ОКТОМВРИ 2022 ГОД.

Организатори: 

Фотоклуб "Осмо Изкуство"

ТА Стил Травел

Със съдействието на:

БДЗП

Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma, LensCoat, BlackRapid и Walther Design за България

 

Защо организираме нашата фотографска експедиция през месец октомври на езерото Керкини?

Много популярно през последните години, езерото Керкини има с какво да Ви удиви и развълнува през всеки един сезон от годината. То дава подслон на голям брой хвъркати видове през зимния период и се явява една от най-важните  спирки за почивка при техните пролетна и есенна миграции по пътя „Виа Аристотелис".

Октомври е месецът, когато вече тук са ятата фламинго. Къдроглавите пеликани все още ловуват на многобройни ята в северната част на езерото. Често ятата са смесени с традиционно многочисления сега розов пеликан. По това време в района на езерото могат да се видят, а при  късмет и снимат, редки и застрашени видове като  Големия креслив орел, Морския орел, Сивия жерав и много, много други.

Есента е времето, когато езерото Керкини предлага невероятни гледки и за почитателите на пейзажната фотография. В огледалните му води ще видим планините Беласица, Круша и Ченгел планина, които го обграждат, а изгревите и залезите над езерото са невероятно красиви. И тъй като много от любителите на дивата фотография са и почитатели на пейзажната фотография планираме да отделим време и за този жанр, за който езерото Керкини също е много подходящо място. 

 

Наш водач в света на птиците и природната фотография ще бъде Димитър Градинаров.

Димитър е природозащитник към Българското дружество за защита на птиците, активно се занимава с опазването на ловния сокол и египетския лешояд, както и на други видове птици.

Той има голям опит с фотографията на дивата природа, а отскоро и с видеозаснемането на различни дейности по опазване. Негови снимки са публикувани в различни списания и уебсайтове. Води семинари и презентации по фотография на диви животни по темата. През 2006 г. печели фотографския конкурс на National Geographic Bulgaria в категория Wildlife.

На 15 октомври вечерта ще имаме възможността да чуем неговата презентация на тема "Природна фотография - акценти върху техники на снимане на птици и диви животни, отношение и правилно поведение при фотографиране на дива природа."

 

НАСТАНЯВАНЕ
Настаняването се извършва в хотел „Вила Белес" ***  в района на село Акритохори с великолепна панорамна гледка към езерото Керкини.

 

ТЕХНИКА

По време на фотопленера Фотографски системи ще представят новите телеобективи за безогледални системи Sigma 150-600 DG DN Sports и Sigma 100-400 DG DN Contemporary. Освен тях, по време на фотопленера на разположение на участниците ще бъдат и други телеобективи Sigma подходящи за снимане на птици.

Участниците във фотопленера ще могат да поръчат за тест и други обективи Sigma, като обективи подходящи за пейзажна фотография през деня, и след настъпването на нощта като Sigma 20/1.4 DG DN Art, Sigma 24/1.4 DG DN Art, Sigma 14/1.8 DG HSM Art, Sigma 24/1.4 DG HSM Art, Sigma 12-24 Art, обективи от серията "I", като 20/2 DG DN, 24/2 DG DN, обективи за FUJIFILM X-mount и много други. Записаните за участие във фотопленера ще получат пълен списък с техника за тестване една седмица преди заминаването, за да могат да заяват техниката, която биха искали да тестват.

ПРОГРАМА

15 ОКТОМВРИ - СЪБОТА

 

7:00 ч. - Потегляне от паркинга пред стадион Васил Левски по маршрут: София - Кулата - Керкини.

Акредитирането на участниците в пленера ще бъде извършено в автобуса. По време на пътуването ще Ви запознаем с видовете птици, които се срещат на езерото Керкини по това време на годината. 

На Благоевград ще направим кратка почивка за кафе и тоалетна. Повторна почивка ще направим при КГПП „Кулата"

По време на пътуването ще имаме възможност да си поговорим за:

Видовете птици зимуващи в района на езерото и видове ползващи го за почивка по време на миграцията, основни принципи и фотографски подходи при заснемане на свободно живеещи диви животни и птици

- Фотографски техники прилагани при заснемането на диви животни и птици

- Изисквания към техниката - обективи, фотоапарати, аксесоари

- Маскировъчни средства - тип пончо, преносими и стационарни укрития

- Често срещани практики при снимане на диви животни и птици

- Етични норми на фотографите анималисти

- За любителите на пейзажната фотография - по време на пътуването ще уточним локациите по маршрута подходящи за снимане на пейзаж, включително изгреви,залези и звезди.

Около 10:30 ч. - 11:00ч. - Пристигаме в района на езерото Керкини.
11:00 ч. - Първи досег с езерото Керкини -  Ще направим кратък преход по източната дига на езерото започваща в близост до село Мегалохори. Тук обект за снимане са предимно водолюбиви птици, които се хранят в разливите на това място. 

- Ще направим почти пълна обиколка на езерото, като ще спрем в най-южната му точка - там където е стената на язовира при село Литотопос. Тук ще спрем за кратка фото сесия и кафе. 

- В района ще посетим и някой от местните рибари, за да снимаме докато споделят с къдроглавите пеликани част от дневния си улов.

- По-късно ще продължим по западната дига на езерото на север. Ще спираме на най-атрактивните места където са струпванията от птици.

- Ще потърсим струпванията на розовото фламинго и ще опитаме да го снимаме без да го изплашим.

Около 17.00 ч. - Настаняване в хотел „Вила Белес" ***  в района на село Акритохори. 

Около 18:00 ч. - Възможност за влизане с лодка от пристана на село Керкини до заливната гора. Ще опитаме да снимаме залеза на слънцето, както и много птици (розово фламинго и други), които са активни по това време на денонощието. Слънцето залязва в 18:47 ч.

- Презентация - "Природна фотография - акценти върху техники на снимане на птици и диви животни, отношение и правилно поведение при фотографиране на дива природа." - Лектор - Димитър Градинаров - БДЗП.

- Възможност за вечеря в хотел „Вила Белес" *** по предварително заявено меню. Цената на вечерята е 16 евро на човек.

Информация за менюто участниците ще получат след записването си за фотоекспедицията.

* В ресторанта на хотела няма възможност за свободна консумация.

* През първия ден на фотоекспедиция "Керкини" не предвиждаме време за обяд, така че е добре участниците да си носят суха храна.

 

16 ОКТОМВРИ - НЕДЕЛЯ

- Възможност за ранно ставане и снимане на изгрева и красивата панорама откриваща се от хотела към езерото Керкини и планината Круша.

- Изгрева на слънцето е в 7:39 ч.

- Закуска на блок маса с включени местни продукти.

- Напускане на хотела. На път за село Керкини ще посетим кея при село Мандраки. Тук освен водолюбиви птици могат да бъдат снимани / наблюдавани и някои дневни грабливи птици.

Влизане с лодка от пристана на село Керкини до заливната гора там където река Струма се влива в язовира. Тук ще снимаме ятата фламинго, и при късмет струпванията от хранещи се къдроглав и розов пеликан. 

Влизането с лодки ще извършим на две групи, като групата изчакваща на сушата ще снима на подбрани  места по западното крайбрежие.

Ще снимаме още: Малка бяла чапла, Голяма бяла чапла, Сива чапла, Нощна чапла, Гривеста чапла, Малък корморан, Голям корморан, Бяла лопатарка и др.  

- Възможност  за обед в местната таверна. Свободно време. 

Около 16.30 ч. - Отпътуване за София.

- Кратка спирка на Free shop на границата и по пътя за кафе и тоалетна. 

- Пристигане в София към 21.00 ч.

Програмата на фотопленера може да претърпи промени в зависимост от снимачните условия!

 

Телеобективи Sigma за wildlife фотография осигурени за фотопленера

- Sigma 150-600/5.0-6.3 DG OS HSM SPORTS - за Canon EF и Nikon F байонети

- Sigma 150-600/5.0-6.3 DG OS HSM CONTEMPORARY - за Canon EF и Nikon F байонети

- Sigma 100-400/5.0-6.3 DG OS HSM CONTEMPORARY - за Canon EF и Nikon F байонети

- Sigma 150-600/5.0-6.3 DG OS HSM SPORTS - за Canon EF и Nikon F байонети

- Телеконвертори Sigma TC-1401 и TC-2001 - за Canon EF и Nikon F байонети

- Sigma 120-400 mm DG OS - за Canon EF и Nikon F байонети

- Sigma 150-600/5.0-6.3 DG DN SPORTS - Sony E и L-mount

- Sigma 100-400/5.0-6.3 DG DN CONTEMPORARY - Sony E и L-mount

- ТелеконверториSigma TC-1411иTC-2011- за L-mount

 

Mount Converters

- Mount Converter Sigma MC-11 - адаптер за обективи на байонет Canon EF към Sony E-mount - за участниците с безогледални пълноформатни фотоапарати Sony

- Mount Converter Sigma MC-21 - адаптер за обективи на байонет Canon EF към Leica L mount - за участниците с безогледални пълноформатни фотоапарати Sigma fp, Sigma fp L, Panasonic S и Leica L.

 

LensCoat

Укрития за wildlife фотография и неопренови маскировъчни защитни калъфи за обективи.

 

ДРУГИ

- За придружителите и тези, които искат да наблюдават птиците ще има осигурени и бинокли и зрителна тръба.

- Възможно е да бъдат осигурени за тест и обективи Sigma с други фокусни разстояния (примерно за пейзажна или нощна фотография), като за целта участниците във фотоекспедицията трябва да заявят това свое желание предварително. Записаните за участие ще получат пълен списък с техника за тестване една седмица преди заминаването, за да могат да заяват техниката, която биха искали да тестват.

 

Програмата включва:

- Кратка теоретична презентация по време на пътуването

- Орнитологичното богатство на парк Керкини

- WildLife фотографията - какво трябва да знаем за нея?

- Етични норми на фотографите анималисти

- Практическа работа по време на обиколката на езерото и разходката с лодка

 

Цена за участие във фотопленера при настаняване в двойна/тройна стая - 165 лв.

 

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ:

Краен срок за подаване на заявка за участие - 12 октомври 2022 г. ИЛИ ДО ИЗЧЕРПВАНЕ НА МЕСТАТА!

Хотелът разполага само с 25 стаи.

Краен срок за заплащане на 100% таксата за участие - 12 октомври 2022 г.

Желаещите да участват във фотоекскурзията, трябва да попълнят онлайн формата за записване и в тридневен срок да заплатят сумата от 165.00 лв. 


Записването може да стане ТУК!

 

Допълнителни условия:

- Доплащане за ползване на единична стая - 85.00 лв. на човек.

- Деца под 12 години, настанени с двама родители ползват отстъпка 40.00 лв. от цената.

 

Плащането на сумите може да се извърши по следните начини:

- в брой в офиса на туристическа агенция Стил Травел - София, бул, "Васил Левски" № 8

- по банков път на следната сметка:

 

„СТИЛ ТРАВЕЛ" ЕООД

Про Кредит Банк, клон Младост

IBAN:BG61PRCB92301015455824

BIC:PRCBBGSF

 

ЗАПЛАЩАНЕТО НА 100% ОТ СУМАТА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ДО 12 ОКТОМВРИ 2022 г. !

 

Преференции:

- Всеки участник получава персонален бадж удостоверяващ участието му във фотоекскурзията.

- Възможност за тестване на избрани модели обективи Sigma с осигурени техническа консултации за тестовите продукти - обективите подходящи за снимане на птици ще бъдат налични по време на фотопленера. Всички останали ще могат да бъдат поръчани за тест с предварителна заявка от участниците.

- Продуктите на Sigma са предоставени за фотопленера с любезното съдействие на фирма Фотографски системи. Всички демонстрационни продукти ще могат да бъдат закупени от участниците след фотоекскурзията при преференциални условия.

- Демонстрационната техника ще бъде раздадена на 15.10.2022 г. в автобуса, като е необходимо да се върне най-късно до пристигането в България на 16.10.2022 г.

- Участниците в пленера ще могат да поръчат за тест укритие за wildlife фотография LensCoat - с предварителна заявка при записването.

 

Цената включва:

- Фотографски съвети и орнитоложки съвети за местата и подходящото време за заснемането на добри кадри по маршрута на фотопленера.

- Една нощувка със закуска на блок маса с включени местни продукти в хотел „Вила Белес" ***.

- Транспорт с лицензиран автобус.

- Екскурзоводско обслужване по време на целия маршрут.

- Застраховка.

- Митнически такси, пътни такси, паркинг такси.

- Практически курс по wildlife фотография. Персонални съвети за всеки участник.

- Осигурена подходяща техника за снимане и наблюдение на диви животни и птици.

- Обсъждане на направените снимки и постигнатите резултати от участниците в уъркшопа.

 

Цената не включва:

- Такса за разходка с лодка.

- Обяд и вечеря.

- Такса престой в Гърция (влязла в сила от 01.01.2018 г.) - по 1.50 Евро на стая. Плаща се на място на рецепцията на хотела.

- Лични разходи.

- Застраховка "Отмяна на пътуване" - 7.00 лв. без включен Ковид и 7,50 лв. с включен Ковид. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на записване.

 

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:

Всеки участник трябва да притежава  лична карта.

При пътуване на деца до 18 години без родители или само с един родител трябва да имат нотариално заверено пълномощно от непътуващия родител(и), че му разрешава(т) да напусне границите на България. Разрешението трябва да бъде на български език (оригинал и копие).

За момента не се изискват Ковид сертификати и Ковид тестове за влизане в Гърция. 

 

Авторски права

Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на уъркшопа запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му.

 

Забележка

- Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на организираните от тях мероприятия.

- Обективите, които ще бъдат осигурени за пленера са единични бройки и желаещите да ги ползват ще трябва да се редуват.

 

Фотография: Фотоклуб "Осмо изкуство"

 

Още малко интересна информация за езерото Керкини ...

Днес Езерото Керкини е най-атрактивното място за наблюдение и снимане на птици в Гърция. Всеки посетител при своята първа среща с  езерото остава поразен  от многообразието и изобилието на пернати. Гледка, изключително рядка за нашата географска ширина, подобна, на която може да се види, едва още на едно - две места в Европа. Вълнуващо изживяване е и срещата с редки и застрашени видове в тяхната естествена среда  като: розовото фламинго, къдроглавия пеликан, малкият корморан, белооката потапница, големия креслив орел и още много други. Участието във фотопленера предоставя отличната възможност да се запознаете с основните принципи и подходи на фотографите анималисти, да опознаете дивата природа и многообразието в света на водолюбивите птици, да научите повече за тях, а защо не и да придобиете умения как да ги снимате и разпознавате в  природата.

 

Повече информация за езерото Керкини

Езерото Керкини (Бутковско езеро) е разположено в източната част на Сереската котловина, в подножието на планините Беласица (Керкини) и Круша (Дисоро). 

До 1932 г. днешното езеро е представлявало обширна блатиста местност. По това време то е създадено чрез изграждане на диги по източния и западния брегове и на язовирната стена при селището Литотопус. Съвременните си очертания окончателно придобива след реконструкцията на дигите и преградната стена през 1982 г., довело до увеличаване на водния обем и нивото му. Днес площта на езерото съобразно сезона варира от 54 кm2 до 72 кm2.

Езерото Керкини е един любопитен пример за това, как внимателната човешка намеса е променила една природна водна еко система (тази на някогашните блатисти разливи около река Струма) и я е превърнало в полу-естествена еко система с изключително богатство на видове. 

Днес Керкини е място от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и е под закрилата на Международната Рамсарска конвенция за опазване на влажните зони.

Предмет на опазване са  хилядите птици, много от тях - редки и застрашени. За целта особено внимание се отделя за опазване на важните за птиците места за гнездене и за хранене: обширните разливи и плитчини, крайречните заливни гори, пространствата с водни лилии и друга водна растителност. 

Езерото Керкини дава убежище на близо 305 вида птици, повечето гнездящи тук.  

В езерото и прилежащите му територии се срещат още: 26  вида бозайници, 23 вида влечуги, 11 вида земноводни, 32 вида риби и голямо разнообразие от насекоми.

Със своята природна красота и висока природозащитна значимост както и с приноса си за селскостопанската продукция в низината на Серес, езерото Керкини е главен фактор за благосъстоянието и развитието в района.