ФОТОПЛЕНЕРИ

Фотопленер „На Кушия в Дупнишка Бистрица”

 

Фотопленер „На Кушия в Дупнишка Бистрица”

19.02.10 – 21.02.2010

 

 

 

Информация за обичая

Кушия - надбягване с коне на Тодоровден. Обичай, в който участват главно момци за женене. Те почистват конете, накичват ги, обличат се с нови ризи и ги извеждат за надбягването. Победителят се награждава - конят получава най-често юзда, а неговият стопанин - риза или пешкир. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде се посреща радушно, а конят му се напоява с вода. С участието си момците показват своите умения и готовността си за брак.

 

Съботата след Сирни Заговезни. Празнува се главно за здраве на конете. Това определя и основните обредни действия в обичайно-празничния комплекс.

Преди изгрева на слънцето жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова и украсени с орехови ядки, скилидки чеснов лук и сол. Всяка домакина раздава от тези хлябове, като подскача, бяга, имитира движението и цвиленето на конете. Стремежът на всяка жена е да не остава последна.

От обредните хлябове се слага и и в храната на конете. За тяхно здраве се раздава и варена царевица.

Най-интересният момент от Тодоровден е кушията. На празника се изпълняват и обреди, свързани с младите невести, които са в първата година от сватбата. В Западна България младата булка, облечена в невестинската си премяна, отива в петък вечер на църква. Придружава я свекървата, която носи тепсия с варена царевица и отгоре специален колак. Невестите остават навън, а свекървите влизат вътре, където свещеникът 'отчита донесеното'. По пътя до къщи те и другите жени ритат невестите. Върнатата царевица разпръскват по градините, за да расте посятото.

В някои райони се изпълнява и друга интереснаобредна практика за здраве и плодовитост. Сутринта на празника младата булка приготвя малки хлебчета. Празнично облечена, тя обикаля домовете на близки и роднини, раздава от тях, а домакините и пожелават деца. Накрая отива при родителите си, където са  и зетят, и свекървата и се слага обща трапеза.

Рано на Тодоровден майките изкъпват децата си, за да не ги боли глава, да не се разболяват. Преди кушията жените си мият косите с вода, в която поставят слама от яслитена конете. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива.

В Родопската област е известен обичаят Бекане. След църковната служба домакинята дава на всеки от семейството да хапне по няколко зърна от натопен в топла вода предишния ден грах. От него хвърля към тавана по една шепа за всички и за добитъка. Момите нижат броеници от накиснат във вода грах или нахут, украсяват ги с копринени конци и ги дават на избраниците си, а те им връщат подаръци.

Гостува се на именниците.

 

 

Организатор:

Община Дупница

Фото Клуб „Осмото изкуство”

TAСТИЛ  ТРАВЕЛ”  ЕООД

 

Със съдействието на:

Юнион Ивкони БГ

Мултимедийна Работилница АД

 

ПРОГРАМА


19 Февруари (Петък)

15:00 - 21:00 – Пристигане и настаняване на участниците в гр.Дупница - хотел “Автомагистрали Хемус”

15:00 - 21:00 ч. – Акредитиране на участниците в пленера

21:00 ч. – Вечеря и среща на участниците в пленера с участниците в кушиите – мястото ще бъде съобщено при акредитирането.

 

20 Февруари (Събота)

08:00 – 11:00 – Акредитиране на новодошлите участниците в пленера

06:00 – 11:00 – Процес на подготовка за Тодоров ден – гостуване по домовете на бистришките баби; литургия в черквата „Възнесение господне”

11:00 – 11:30 - Официално откриване и атракциони (демонстрационно теглене на дървени трупи, на каруци и други изненади)

11:30 – 11:45 – Водосвет; изпълнение на ритуала  „захранка” на участниците в кушията

11:45 – 16:00 - Старт на кушията, награждаване на победителите; теглене на томбола

16:00 – 19:00Свободно време

19:30 – Тържествена вечеря и закриване на пленера – мястото ще бъде уточнено допълнително.

 

21 февруари (Неделя)

09:00 - 13:00 – Посещение на  водопад Самоковището

13:30 – 14:30 – Обяд и приятелска раздяла до предстоящата изложба

14:30 – Отпътуване

 

Пленер „На Кушия в Дупнишка Бистрица” – конкурси и преференции

 

Фотоконкурс – пленер „На Кушия в Дупнишка Бистрица!”

Тема: „Репортаж от миналото..., или българските обичаи са живи”!

 

 

Условия за участие: Право на участие в конкурса имат всички акредитирани участници в пленер „На Кушия в Дупнишка Бистрица”. Участниците в пленера ще могат да изпращат снимки за конкурса на е-мейл адрес който ще бъде обявен допълнително. След журиране ще бъдат определени наградените снимки. Наградите ще бъдат обявени и връчени на участниците при откриване на изложбата от пленера в гр. Дупница. Ако наградените не присъстват на награждаването, наградата им ще бъде изпратена с куриер на посочен от тях адрес.

 

Журито ще се състои от  Светослав Драгиев – Мултимедийна Работилница АД, ф.х. Тодор Янков-Община Дупница, ф.х. Силвиа Иванова.- НБУ, Здравко Деков – Фото Деков София, Иван Василев – издателство „Санома Блясък”.

 

Награди осигурени от Община Дупница:

I – награда – 300 лв.

II – награда – 200 лв.

III – награда – 100 лв.

 

Представители на организаторите могат да участват със снимки в изложбата към конкурса, но не и в конкурсната надпревара и разпределението на наградите.

Авторски права
Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на пленера запазват правото да ползват снимките от фотопленер „На Тодоровден в Дупнишка Бистрица” с цел популяризиране на пленера и общината организатор, включително и да ги публикува със съгласието на автора в рекламните издания.

Забележка
Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на пленера.