ФОТОПЛЕНЕРИ

ФОТОПОЧИВКА С ЕЛЕМЕНТИ НА ПЛЕНЕР “ЕНЬОВДЕН В МЕДВЕН”

ФОТОПОЧИВКА С ЕЛЕМЕНТИ НА ПЛЕНЕР

"ЕНЬОВДЕН В МЕДВЕН"

3 - 5 юли 2015 год. - с. Медвен

Фотографска възстановка на обичаи за Еньовден и легенди за самодиви и змейове!

в Еко Селище "Синия Вир" - Медвен

Организатор:

Сдружение "Фотоклуб "Осмо изкуство" 

 

Със съдействието на:

Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma, Lowepro и Joby и партньор на Dedolight за България

Dedolight

Динафос

 

Участниците в пленера ще имат за задача да работят по една фотографска възстановка на обичая "Еньовден" и легенди от Балкана за самодиви, змейове и русалки.

 

За осъществяване на творческата цел на пленера ще съдействат възпитаничките на Националното училище за фолклорно изкуство - гр. Котел, които ще влязат в ролята на момите изпълняващи обичаите на Еньовден.

 

Придружителите ще имат за задача да изполват максимално възможностите за почивка на Еко Селище "Синия Вир".

 

Водещ:  Генчо Петков, АФИАП, ф.х.


КОНЦЕПЦИЯ НА СЕМИНАРА

Да обърнем обективите към националните ни традиции и историческата памет чрез интерпретиране на национални обичаи по време на фотографски специализирани възстановки. Такава  концепция е оптимална предимно заради липсата на огромно неконтролируемо присъствие на зрители като фонова масовка по време на традиционно провеждащите възстановки като се кукерски празници, Ивановден, кушиите по Тодоров ден, Гергьовден и десетките други обичаи:

 

Като начало, да преоткрием Еньовден.

Тази година ще си го „изместим" в периода  от 03 - 05 юли  2015 г.  Естествено, не самия празник а само постановъчните условия за снимане.

 

Еньовден (Яневден, Яновден, Иванден, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка) е празник в българския народен календар, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител. Оттам идва и името на народния празник - Еньо или Яне са кратки форми на Йоан (Иван) - и често обредите и традициите на двата празника се преплитат.

 

Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата - казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг". Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти", „играе" и който види това, ще бъде здрав през годината.
Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува.

Вярва се, че преди да "тръгне към зима" слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада и е с особена, магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.
Вярва се, че на сутринта на празника, щом изгрее слънцето, която мома първа го види - ще има пари и от здраве няма да се отърве.
Според народните вярвания, нощта срещу Еньовден е изключително подходяща за т. н. „грабене" (крадене) и „мамене" (примамване) на плодородието от нивите и добитъка, макар че ритуалът се прави и на Гергьовден.

 

Грижата за съхраняване на реколтата и страхът от природните сили са породили още един ритуал - забраната да се жъне на Еньовден. Според поверието този ден е „хаталия", „аталия" (лош ден) и се вярва, че Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи.

 

Бране на билки

Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрева на слънцето. Жените - баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина" - за всички болести и за ,,болестта без име.

 

Еньовабуля

На всички моми се събират в една къща и там обличат едно 5-6-годишно момиченце като булка: с дълга бяла риза и червена връхна дреха, наречена кават. Забулват го с червено було. На главата му поставят сребърна пара и венец от еньовче. Една мома вдига Еньовата буля върху раменете си и цялото шествие започва да обикаля селото, нивите, градините, кладенците и чешмите. През цялото време момите пеят еньовденски песни. С тази ритуална обиколка те искат да измолят от Св. Еньо здраве и плодородие.

 

Ладуване
За лечение и гадаене, при залез слънце се взима от чист сладък извор „мълчана вода" (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата ѝ сила). Момите оставят китките си през нощта в мълчаната вода и на сутринта гадаят по тях кой ще е бъдещият им жених ("Ладуване"). През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството.

 

Легенди
Според народната вяра от този ден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима. Преди да поеме дългия си земен път, то спира да си почине, и окъпано в „живата вода", изгрява много рано сутринта на Еньовден, за да се прости със света, който няма да види до догодина, а в нощта срещу празника водата придобива особена магическа сила.

 

Поверие
В нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък.

 

Акцента на пленера ще бъде върху следните елементи:
- Репортажна и постановъчна работа с група (модели) моми, облечени в народни носии и пресъздаващи елементите от обичая:  Еньова буля, Бране на билки, Ладуване.
- Пейзажна фотография: изгреви, поляни с цветя.
- Макро фотография на  77 и ½ билки.
- Фантастична фотография на слънчевото трептене и окъпването му в реката, синия пламък над заровеното имане.  Няма ограничения за силни дообработки и интерпретиране с графични обработващи програми и плъгини със или без съдействието и намесата на лектора.

Това е концепция  за цялостно изграждане на артистични продукти, приложими  към различни проекти от типа на изложби, фоторазкази, календари.
На практика, идеята е всички участници  във фотопочивката, съчетавайки интересите  с почивката си да направят широка гама фототворби, от които да се направи крайната селекция.
Ще се работи индивидуално или екипно и с максимално широка гама светлинни източници, от  постоянно светещи халогенни източници, генераторни светкавици, стробоскопистки компактни  светкавици до LED диодни фенерчета.

За изпълнение творческите цели по време на пленера ще организираме три снимачни модула, разделени по дни и един етап за постобработка на създадените изображения:

- Вечерен, две отделни около 3 часови вечерни сесии
- Дневен, две отделни около 4 часови дневни сесии
- Студиен, една около 2 часова сесия (съобразно възможностите може да съвпада с някоя от другите сесии )
- Компютърен консултански етап, включва анализ, селекция и дообработка

 

Семинарът е тридневен и ще се проведе  на 3, 4 и 5 юли 2015 г. Местата са ограничени, поради ограничения брой места за настаняване в Еко Селище "Синия Вир".

 

На разположение ще има:

 

Осветление:

 • LED осветление - Дедолайт осветление комплект 5 в 1.
 • Генераторно осветление - Динафос, моноблокове Бронколор
 • Стробо-компактни светкавици - Канон, Никон, китайски и други
 • LED - диодни фенерчета
 • Студийна обстановка (опция, при възможност)

Обективи:

 

Sigma 24/1.4 DG HSM Art, Sigma 35/1.4 DG HSM Art, Sigma 50/1.4 DG HSM Art, Sigma 18-35/1.8 DC HSM Art, Sigma 10-20/4-5.6 DC HSM

 

Фотокамери: Sigma dp2Quattro и Sigma SD1Merrill

 

При желание на участниците ще бъдат осигурени и следните обективи и телеконвертори: Sigma 150-600/5.0-6.3 DG OS HSM Sports, Sigma 150-600/5.0-6.3 DG OS HSM Contemporary, Sigma 120-400/4,5-5,6 APO DG OS HSM, Sigma TC-1401, Sigma TC-2001

 

При изявено желание от страна на участниците може да бъдат осигурение и мостри на следните продукти:

 • Фотографски чанти и раници Lowepro
 • Стативи, ремъци и аксеоари Joby

ПРОГРАМА

03.07.2015 - Петък

 

14:00 - 16:00 - Пристигане и настаняване на участниците в Еко селище "Синия вир".

14:00 - 16:00 - Акредитиране на участниците в пленера - ресторанта към комплекса.

16:00 - 17:00 - Представяне на проекта като екипировка, локации, осигуреност, програма, модели и обща представа за крайната визия - конферентна зала в комплекса.

* Дневна сесия по локации
19.00 - 22.00 ч - Вечерна сесия по локации - Залез на слънцето в 20.55ч за локация "Ерешки ниви".

 

04.07.2015 - СЪБОТА

 

05:00 - 08:15 - Сутрешна сесия по локации. Изгрев на слънцето в 05.40 ч. за локация"Ерешки ниви".
08:15 - 10:00 - Закуска и свободно време за участниците в пленера.

10.00 - 13.00ч  - Първа дневна сесия по локации и/или Локално студио "Осмо изкуство" /Подготовка на мизансцен в студиото изградено в конферентната зала на комплекса./

14.00 - 17.00 ч - Втора дневна сесия по локации
20.00 - 22.00 ч - Втора вечерна сесия по локации. Залез на слънцето в 20.55ч за локация"Ерешки ниви".

 

05.07.2015 - НЕДЕЛЯ

 

05:00 - 08:15 - Сутрешна сесия по локации (по желание). Изгрев на слънцето в 05.41 ч. за локация"Ерешки ниви".

08:30 - 09:00 - Закуска

11.00 -13.00ч - Събиране и анализ на снимковия материал. Селекция. Доoбработки и събеседване. Място: студио "Осмо изкуство"/Конферентната зала на Еко Селище "Синия Вир" 

 

Програмата включва: Общо 24 часа работа с участниците в пленера.

 

ЗАПИСВАНЕ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Местата за участие в пленера са ограничени и попълването им става по реда на подаването на заявка и заплащане на такса участие.


При настаняване на сам човек в стая доплащането е 80 лв. на човек за целия период на пленера. Поради ограничения брой места за участие в пленера, настаняването в единична стая не е желателно.


Желаещите да участват в пленера, трябва да попълнят онлайн формата за записване и в тридневен срок да направят предплащане в размер на 50% от таксата за участие, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета. 


СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ
Краен срок за подаване на заявка за участие - 28 юни 2015 година.
Краен срок за заплащане на 100% таксата за участие - 29 юни 2015 година.

ИЛИ ДО ИЗЧЕРПВАНЕ НА МЕСТАТА!

 

Записването може да стане ОТ БУТОНА "ЗАПИСВАНЕ" В КРАЯ НА ТАЗИ СТРАНИЦА НАД ГАЛЕРИЯТА!

 

Цена за участие в пленера:

При записване до 25 юни 2015 г. - 119 лв.

При записване след 25 юни 2015 г. - 139 лв.

 

Цената е за настаняване в двойна стая. 

 

Плащане: по банков път по сметка:

СДРУЖЕНИЕ "ФОТОКЛУБ - ОСМО ИЗКУСТВО"

БАНКА ДСК

IBAN: BG50STSA93000019506472

BIC: STSABGSF 

 

ЗАПЛАЩАНЕТО НА 100% ОТ СУМАТА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ДО 30 юни 2015 год!

 

Цената включва:

 • Участие в пленера под ръководството на лектора - Генчо Петков Ф.Х. AFIAP
 • 2 нощувки със закуски в Еко Селище "Синия Вир" - с. Медвен.
 • Ползване на техника предоставена от Sigma, Dedolight, Joby, Lowepro, Dynaphos и Benro
 • Участие в снимачния процес по творческата идея на пленера на специално избрани от организаторите места, както и помощ и съвети от лектора по време на снимачния процес.
 • Обсъждане на направените снимки и постигнатите резултати от участниците в пленера.
 • Анализ и технически препоръки за кадрите на всеки автор.
 • Участие в пленера с право на ползване на всички екстри, които са осигурени за участниците, включително и участие във фотоконкурса.

Цената не включва:

 • Транспорт
 • Лични разходи

Преференции:

 • Осигурени са модели за реализиране на творческата идея на пленера.
 • Възможност за използване на постоянно осветление Dedolight и импулсно осветление Dynaphos по време на пленера.
 • Възможност за използване на обективи Sigma по време на пленера.
 • Възможност за използване на стативи и аксесоари Joby и Lowepro по време на пленера.
 • Възможност за използване на панорамна глава за 360 градуса панорама от Benro.
 • Талон за отстъпка за продуктите предлагани от партньорите на Сдружение „Фотоклуб Осмо изкуство"

Авторски права

 • Всички права на снимките, създадени по време на уъркшопа остават колективна собственост на участвалите в екипа (съавторски по смисъла на ЗАПСП).
 • Организаторите на уъркшопа запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му.

Забележка

 • Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на организираните от тях пленери.

За повече информация:

02 444 26 61