ФОТОПЛЕНЕРИ

ФОТОПЛЕНЕР „БУРГАС – СОЛТА, ПТИЦИТЕ И ХОРАТА” 2015


ФОТОПЛЕНЕР БУРГАС - СОЛТА, ПТИЦИТЕ И ХОРАТА" 2015

с техниката на Canon и Sigma

Wildlife фотография, Пейзажна фотография, Въздушна фотография

3 - 6 септември 2015 г.

Организатори:

Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство"

Туристическа агенция Стил Травъл

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП)

 

Със съдействието на:

Проект „Солта на Живота" (LIFE11 NAT/BG/000362), финансиран по програма LIFE+ на ЕС

Canon България

Фотографски системи - официален дистрибутор на продуктите на Sigma, Lowepro и Joby за България.

 

Пленерът ще се проведе от 3 до 6 септември 2015г.

Програмата на пленера е насочена към онези любители и професионалисти на фотографското изкуство чиято страст са Wildlife фотографията и пейзажната фотография, като за целта програмата на пленера е разделена на два модула:

Модул "Wild Life - Атанасовско езеро" - снимане на водолюбиви птици в Натура 2000 зони "Атанасовско езеро", „Поморийско езеро" и "Комплекс Мандра-Пода" (до Природозащитен център „Пода" на БДЗП).

Модул "Атанасовско езеро - солта, птиците и хората" - снимане на пейзаж, птици и от въздуха (от мотоделтапланер) в района на "Атанасовско езеро".

 

Организираната програма за снимащите е в двата дена  4 и 5 септември. Снимащите фотопленеристи ще бъдат разпределени в два екипа от около 10 души всеки. През първият ден (4-ти септември ) единият екип изпълнява програмата на модул „Wild Life - Атанасовско езеро ", а другият екип изпълнява програма  „Атанасовско езеро - солта, птиците и хората". На  следващия ден ( 5-ти септември ) екипите разменят програмите.

 

МОДУЛ WILD LIFE - АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО"

В модул "Wild Life - Атанасовско езеро" като консултанти ще сe включат Борислав Тончев (БДЗП), Богдан Боев - RAPTOR,  Светослав Спасов (БДЗП).

Участниците в модул "ПЗЦ Пода" ще имат следните възможности:

- Снимане на водолюбиви птици от укритията в южната част на Атанасовско езеро и в Защитена местност  „Пода".

- Снимане на водолюбиви птици с маскировъчно пончо или от маскировъчно преносимо укритие в  района на Бургаски езера и Поморийско езеро.

 

МОДУЛ „АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО - СОЛТА, ПТИЦИТЕ И ХОРАТА"

пейзажна, въздушна и "wild life" фотография

Участниците в програма ""Атанасовско езеро - солта, птиците и хората"" ще могат да посетят и заснемат места с красиви пейзажи,  обособени от близостта на Бургаските езера до големия град и морето. Обект на внимание ще бъдат и солниците на Атанасовско езеро, които хората и птиците по един очарователен начин са приели като важни за своето общо настояще, а да се надяваме и  бъдеще. Участниците в пленера, ще имат възможност да работят по темите "Пейзажна и Въздушна фотография заедно с известната с творбите си Галя Велева - algaivel.

През дните 4 и 5 септември  участниците ще имат възможност:

- да снимат от делтапланер солниците на Атанасовско езеро в разрешената за полети зона.

- да направят обиколка на солниците с влакчето на солта,  от което да снимат на избрани места.

- да снимат птици от автомобил по позволения маршрут край  резервата.

- да снимат от новоизграденото фотоукритие на Атанасовско езеро.

 

МАЛКО ПОДРОБНОСТИ ПО ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА СНИМАНЕ ОСИГУРЕНИ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В ПЛЕНЕРА

1. Снимане на водолюбиви птици от укритията, изградени в Атанасовско езеро и Защитена местност Пода

Стационарните укрития, които ползваме за снимане са трите укрития на ЗМ „Пода" и новото укритие на Атанасовско езеро (което към момента на провеждането трябва да бъде завършено и пуснато за ползаване). Общият капацитет на укритията надвишава значително лимитирания брой на участниците в пленера, така че ще бъдат използвани тези укрития, които предлагат най-атрактивни възможности през дните на пленера.

2. Снимане на водолюбиви птици с маскировъчно пончо или от маскировъчно преносимо укритие в  района на Бургаски езера  и Поморийско езеро

Пленерът се провежда по време когато птиците вече са напуснали гнездата си и е започнал есенният прелет. Тогава различните видове птици като къдроглавият пеликан, розовият пеликан, лопатарките, чаплите, множеството дъждосвирци, рибарки и др. се струпват на предпочитани  места в района на Атанасовско езеро, Вая, Пода, Мандра и Поморийско езеро

Снимащите пленеристи с пончота и преносимо укритие ще бъдат водени и разставени по местата предлагащи най-добри възможности за снимане в конкретните дни в района на езерата около Бургас.

3. Снимане от делтапланер над солниците на Атанасовско езеро

Снимането с делтапланер се провежда през двата дни 4 и 5 септември. Извършва се над южната част на Атанасовско езеро и част от Бургас. Полетите са в първата част на деня (започва се след изгрев слънце),  в позволения времеви прозорец от Ръководство Въздушно Движение на Бургаското летище.

Участниците в пленера снимат от двуместен мотоделтапланер управляван от Светослав Соломаха.

4. Обиколка на солниците с „Влакчето на солта"

Пътуването с „Влакчето на солта" ни представя традиционния начин на добив на сол и характерния пейзаж за солниците,  останал почти неповлиян от технологиите през вековете.    Обагрените в червено-розово води на Атанасовско езеро, прелитащите ята птици, планините от сол, лицата и ръцете на солничарите не дават покой на сетивата попиващи неповторимата атмосфера.

Близо до началната спирка на „Влакчето на солта" е и „Точката" - вече 30 години това е най-притегателното място за хората следящи есенния прелет по миграционният път Виа Понтика.

5. Снимане от кола по позволения маршрут край резервата или от новото укритие на Атанасовско езеро

Новоизграденото фотоукритие в южната част на Атанасовско езеро е предвидено за снимане на саблеклюни и кокилобегачи и множество други видове дъждосвирци, спиращи в езерото за почивка и хранене по време на дългия им път от Арктика към местата за зимуване. Капацитетът на укритието е до 3-ма снимащи (укритието е с размери 2 х 3 м.).

Снимането от кола се извършва по източната дига на Атанасовско езеро и в достъпните участъци около резервата.

При записването за участие в пленера участниците заявяват желание за снимане от укритието на Атанасовско езеро или от кола. Максималният брой снимащи от укритието за всеки от двата дена ( 4 и 5 септември ) е 3-ма души.

 

ТЕХНИКА

Осигурена е подходяща техника за wildlife фотография със съдействието на Canon България и обективи Sigma 150-600 Sports и Sigma 150-600 Contemporary със съдействието на Фотографски системи. Техниката ще бъде на разположение основно за снимане от укритията на Атанасовско езеро и ЗМ "Пода". Ще бъдат осигурени  нужния брой фотокамери със съответните обективи и стативи за тях. Участниците трябва да носят само карта памет (Compact Flash и/или Secure Digital).

ЛЕКТОРИ

Наши консултанти и водачи в света на дивата природа ще бъдат известните български wildlife фотографи Богдан Боев - RAPTORСветослав Спасов от БДЗП, и Борислав Тончев от „Стил Травел" ЕООД.

Участниците в пленера, ще имат възможност да работят по темите "Пейзажна и Въздушна фотография заедно с известната с творбите си Галя Велева - algaivel.

НАСТАНЯВАНЕ

Настаняването на участниците в пленера  е в семеен хотел в  квартал Крайморие, намиращ се южно от местността „Пода". Настаняването е в стаи за двама.

 

Осигурена техника за участниците в пленера:

Canon

Фотокамери:

Ще бъдат осигурени подходящи фотокамери за снимане на wild life и пейзаж като Canon EOS 7D II, EOS 5D Mark III, EOS 6D и др. Конкретните модели ще бъдат обявени допълнително.

Обективи:

Подходящи обективи за заснемане на wild life с фокусни разтояния до 800 мм, както и за заснемане на пейзаж. Конкретните модели ще бъдат обявени допълнително.

Конвертори:

Конкретните модели ще бъдат обявени допълнително.

 

Sigma

Телеобективи:

Sigma 150-600 Sports, Sigma 150-600 Contemporary за Canon и Nikon.

Sigma 120-400/4.5-5.6 DG OS HSM за Canon и Nikon.

Телеконвертори Sigma TC-2001 и TC-1401 за Canon и Nikon.

Sigma обективи от серията Art - 24/1.4 DG HSM Art, 35/1.4 DG HSM Art, 50/1.4 DG HSM Art, 18-35/1.8 DC HSM Art, както и други обективи подходящи за пейзажна фотография като Sigma 10-20/4-5,6 DC HSM и др.

Фотокамери Sigma dp2Q и SD1Merrill с трислоен сензор Foveon и разделителна способност екв. на 40 МП.

 

ПРОГРАМА

03 СЕПТЕМВРИ - ЧЕТВЪРТЪК

14:00 - 16:00 - Пристигане и настаняване на участниците в семеен хотел в квартал Крайморие. Преди пленера записаните за участие ще получат допълнителна информация за местоположението на хотела.

16:00 - 17:00 - Акредитиране - фоайето на хотела.

17:00 - 19:00 - Запознаване с техниката предоставена за пленера от Canon и Sigma.

19:00 - 20:00 - Запознаване участниците със спецификата и добрите практики за снимане от укритие. Инструктаж презентация за спецификата на снимане на диви животни от укритие и видовете, които могат да се срещнат в района на пленера. Лектори ще бъдат Богдан Боев - RAPTOR, Борислав Тончев (БДЗП). Място - Природозащитен център „Пода".

20:00 - 22:00 - Вечеря в хотела.

 

04 СЕПТЕМВРИ - ПЕТЪК

Ранна закуска в хотела.

Двата екипа отпътуват съответно за местата на снимане - ЗМ "Пода" и Атанасовско езеро.  

07:00 - Начало на снимачния ден.

20:00 - 22:00 - Вечеря и обсъждане на направените кадри през деня.

 

05 СЕПТЕМВРИ - СЪБОТА

Ранна закуска в хотела.

Двата екипа отпътуват съответно за местата на снимане - ЗМ "Пода" и Атанасовско езеро.  

07:00 - Начало на снимачния ден.

20:00 - 22:00 - Вечеря и обсъждане на направените кадри през деня.

 

06 СЕПТЕМВРИ - НЕДЕЛЯ

Закуска

Отпътуване

 

ЗАПИСВАНЕ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Местата за участие в пленера са ограничени и попълването им става по реда на подаването на заявка и заплащане на такса участие.

Желаещите да участват в пленера, трябва да попълнят онлайн формата за записване и в тридневен срок да направят авансово плащане в размер на 50% от таксата за участие, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета.

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ

Краен срок за подаване на заявка за участие - 21 август 2015 год.

Краен срок за окончателно плащане на таксата за участие - 24 август 2015 г.

ИЛИ ДО ИЗЧЕРПВАНЕ НА МЕСТАТА!

 

Записването може да стане ТУК!

 

ЗАПЛАЩАНЕТО НА 100% ОТ СУМАТА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ДО 24 август 2015 г.

 

Важно: При записване за участие в пленера задължително трябва да посочите:

1. Деня (4 или 5 септември), в който желаете да снимате от укритие.

2. Марката техника, с която работите.

Гореописаната информация трябва да бъде записана в полето "допълнителни услуги по избраната програма" в онлайн формата за записване.

 

Цена за участие в пленера: 118.00 лв.

Цената е за настаняване в двойни стаи с включена закуска.

 

Цена за придружител неползващ възможностите за снимане (като ползване на укрития, полет с мотоделтапланер, разходка с влакчето на солта и др.) - 60 лв.

 

Поради ограничените места за настаняване възможността за настаняване в единични стаи е минимална. Ако все пак желаете да сте настанени сами в стая доплащането е 60 лв.

 

Плащане:

по банков път по сметка:

"СТИЛ ТРАВЕЛ" ЕООД

Про Кредит Банк, клон Младост

IBAN:BG61PRCB92301015455824

BIC:PRCBBGSF

или в брой в офиса на туристическа агенция Стил Травел - София, бул, "Васил Левски" 8.

 

Цената включва:

 • 3 нощувки със закуски
 • Ползване на укритията на ПЗЦ Пода и Атанасовско езеро
 • 20 минутен полет с мотоделтапланер
 • Обиколка на солниците с „Влакчето на солта"
 • Ползване на техника, предоставена от Canon в укритията
 • Ползване на техника, предоставена от Sigma
 • Ползване на маскировъчни 3D пончота и палатки за снимане на терен, осигурени от организаторите.
 • Лекции от опитни wildlife фотографи, както и помощ и съвети от тях по време на снимачния процес.
 • Снимане на пейзаж на специално избрани от организаторите места, както и помощ и съвети от консултант по време на снимачния процес.
 • Участие в пленера с право на ползване на всички екстри, които са осигурени за участниците, включително и участие във фотоконкурса.

Цената не включва:

 • Транспорт, обеди и вечери и лични разходи

Преференции:

 • Всеки участник получава персонален бадж удостоверяващ участието му в пленера.
 • Възможност за използване на техника Canon по време на пленера.
 • Възможност за използване на обективи Sigma по време на пленера.
 • Възможност за използване на стативи и аксесоари Joby по време на пленера.
 • Възможност за ползване на укрития и специализирани маскировъчни средства за wildlife фотография.
 • Талон за отстъпка за продуктите предлагани от партньорите на Сдружение „Фотоклуб Осмо изкуство"
 • 5% отстъпка от туристическите продукти предлагани ТА Стил Травъл.

Авторски права

Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на  пленера запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му.

 

Забележка

Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на пленера.

ФОТОКОНКУРС

След пленера ще проведем фотоконкурс за най-добра wildlife, пейзажна снимка и „снимка от птичи поглед" . Право на участие в конкурса имат всички участници във фотопленера.

Конкурсът се провежда със съдействието на БДЗП, Фотографски системи и Canon България.

Всеки участник със записването си  за участие във  фотопленера се ангажира да предостави минимум десет снимки  за участие в конкурса, с което ги предоставя за ползване от БДЗП  с цел популяризиране опазването на птиците и бургаските езера.

Участниците във фотоконкурса за най-добра фотография заснета по време фотопленера трябва да изпратят на адрес 8artclub@gmail.com до 9 октомври 2015 г. до 15 кадъра във формат JPEG.

 

Изисквания към снимките:

 • Минимален размер по дългата страна - 3000 пиксела
 • Снимките трябва да бъдат наименовани по следния начин - Номер на бадж_Пореден номер на снимката

Пример: Участник с бадж номер 008 предава 2 кадъра със следните имена за участие в конкурса:

008_01

008_02

Снимките трябва да бъдат изпратени на адрес 8artclub@gmail.com най-късно до 9 октомври 2015 година. 

 

Журиране:

12 - 18 октомври 2015 г.

 

Жури в състав:

1. Председател - Светолав Спасов - БДЗП

2. Галя Велева - algaivel

3. Представител на Canon България

4. Представител на Фотографски системи

5. Представител на Сдружение "Фотоклуб Осмо изкуство"

Точния състав на журито е в процес на уточняване и ще бъде обявен допълнително.

 

Награден Фонд:

( три първи награди, и три поощрителни ) 

Първи награди: Уикенд в Маджарово; Екскурзия за двама до Керкини; Фотографска раница Lowepro;

Поощрителни награди: Фотографска чанта Lowepro, Статив Joby, Полеви определител на птиците на Европа, Северна Африка и Близкия Изток;

Фотографиите в галерията са илюстративни, като целта им е да покажат видовете възможни за снимане в района на пленера и пейзажите около бургаските солници.

 

Фотография: Галя Велева - algaivel и Светослав Спасов - БДЗП

 

ЕТИЧНИ ПРАВИЛА НА ФОТОГРАФИТЕ АНИМАЛИСТИ

БЕЗПОКОЙСТВОТО е основното неблагоприятно въздействие, което оказват фотографите анималисти върху дивите животни!

1. Благополучието на дивите животни и местата, които обитават е по-важно и от най-хубавата снимка!

2. Снимането на диви птици в близост до гнездата им по време на размножаването е забранено от закона, освен ако не е издадено специално разрешение на фотографа за конкретен вид. Снимането на гнезда причинява безпокойство, в резултат на което възрастните може да напуснат гнездото трайно или временно, което да стане причина за изстиване на яйцата  и компрометиране на гнездото. Безпокойството през периода на размножаване на птиците може да стане причина яйцата и малките да бъдат изядени от хищници, които нямат страх от хората, като свраката и сивата врана например. Снимането на гнезда не е проблем единствено за синантропни видове птици (т.е. живеещи в близост до хората), например бял щъркел, селска и градска лястовица и някои други. Професионалните фотографи анималисти не снимат птици на гнезда, а ползвателите не търсят такива снимки, защото са направени в разрез с етиката при заснемане на диви животни. Снимането на птици в естествената им среда (далеч от гнездото) е предизвикателство, което се отплаща със снимки различни от мътеща  птица в гнездо. Такива фотоси обикновено имат по-високи естетически качества, тъй като представят обекта в най-разнообразни моменти и среда и отразяват интересни аспектите от поведението на животното. Такива снимки представляват интерес и за публиката и ползвателите на снимки на диви животни. 

3. Системното безпокойство на дивите животни е допълнителен  разход на енергия за тях. Това може да причини изнемощяване на индивида, особено през зимата, и в крайна сметка до неговата смърт.  Безпокойството на родителите през размножителния период може да доведе до гладуване на малките и тяхната смърт.

4. Ползването на дългофокусни обективи и подходящо укритие намалява вероятността фотографа да обезпокои дивите животни, обект на снимане. Укритията са основно тип камуфлажна палатка или постоянни укрития. Палатките имат предимството на мобилността, а постоянните укрития стоят дълго време и животните свикват с тях. Едни от най-сполучливите фотографии на диви животни са правени от постоянни укрития.

5. Фотографът не трябва да влиза в укритието, ако пред него има диви животни. Ето защо е препоръчително да се влиза в укритието преди изгрев слънце или когато няма животни пред укритието. Изгонването на животните от района на укритието може да стане причина те да не се завърнат повече и това да провали снимачния ден. След заснемането на обекта фотографа не трябва да излиза от укритието, докато животните не са напуснали района. Ако го направи, това ще причини безпокойство и стрес на животните и може да стане причина те де не посещават повече мястото, което ще е в ущърб на фотографите, които ще ползват укритието впоследствие.

Безпокойството около укритието може да накара дивите животни да свържат мястото и укритието с хората, т.е. с опасност и те да започнат да избягват мястото.

6. Използването на звукозаписи може да има крайно неблагоприятно въздействие върху дивите птици. Много от птиците използват песента за привличане на партньор, но също така и за маркиране и защита на територията. При използване на звукозапис, родителите изразходват много енергия за да защитават територията си от мнимия противник, а също така губят ценно време, което биха използвали за  хранене на малките.

7. Основен съвет към фотографите анималисти е да изучат навиците и поведението на животните, които искат да снимат. Това ще им помогне да направят добри снимки, без това да навреди на животните.

8. Търпение, бавни и плавни движения и тишина - това са основните максими при снимането на диви животни.

 

Допълнителна информация:

http://www.naturephotographers.net/ethics.html

http://www.digicamhelp.com/how-to/nature/wildlife-photography-ethics/

http://www.rpsnaturegroup.com/page7.htm

http://www.discoverwildlife.com/wildlife-nature-photography/ethics-wildlife-photography

http://www.flickr.com/groups/938990@N20/discuss/72157610868689249/

http://www.flickr.com/photos/richarddumoulin/2284289523/

http://www.birdforum.net/showthread.php?t=3144

http://www.sakertour.com/ethics.php

http://www.birdswild.biz/ethique/ethique-a.html

http://www.photolinks.com/resources.html?p_page=ethics_tips.htm

 

За повече информация:

Сдружение "Фотоклуб Осмо изкуство" - 02 444 26 61

Туристическа агенция „Стил Травел" - 02 963 58 39