ФОТОПЛЕНЕРИ

10 ГОДИНИ ФОТОКЛУБ “ОСМО ИЗКУСТВО” - ФОТОПЛЕНЕР “ЕНЬОВДЕН В БАЛКАНА”

10 ГОДИНИ ФОТОКЛУБ "ОСМО ИЗКУСТВО"

ФОТОПЛЕНЕР "ЕНЬОВДЕН В БАЛКАНА"

Със съдействието на Sigma - специални обективи за специални места

19 - 21 юни 2020 г.

Постановъчна фотография на тема "Еньовден", Дневна и Нощна пейзажна фотография и Фотография на звездното небе

Скъпи приятели,

Тази година любимият ни фотоклуб навършва 10 години от основаването си. През далечната (вече) 2010 година група приятели, ентусиасти и любители на фотографията, поставихме основите на клуба с организирането на първите събития в този формат. И понеже вече е време да възстановим фотографските мероприятия Ви предлагаме да започнем с един фотопленер през втората половина на месец юни, малко преди Еньовден.

 

Теми за фотографски импровизации по време на пленера

 

Постановъчна фотография на тема "Еньовден"

Еньовден е стар български празник, който се чества на 24 юни всяка година. Предполага се, че коренът на празника се крие в тракийската традиция. На същата дата източно православната християнска църква отбелязва деня на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова много от обичаите са свързани с пътя на слънцето и култа към него. Според народните вярвания от този ден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено по изгрев слънце. Набраните за зимата билки трябва да са "77 и половина"  - за всички болести и за "болестта без име".

Ще имаме осигурен достъп до местността "Айдушко сборище", където традиционно  се отбелязва празника с концерт, изяви на фолклорни танцови формации и различни конкурси. Тази година поради извънредната епидимиологична ситуация няма да бъде организирано такова събитие. Но пък ще ни бъде осигурен достъп до поляната с билките, където ще можем да си организираме фотосесии на тема Еньовден. Пред обективите ни в ролята на моми берящи билки ще се превъплътят  танцьорките от Фолклорен танцов ансамбъл "Магия" от град Ловеч. Участниците в пленера също може да се подготвят с народни носии (или просто бели ризи) и да застанат пред обективите.

За желаещите да се включат в заснемането на такива фотосесии ще бъдат на разположение подходящи Арт обективи Sigma и преносимо осветление Rotolight, за да не сме зависими съвсем от външните светлинни условия.

Пейзажна, Архитектурна и Травъл фотография - предполагаме, че местата за фотография и разходки са известни на повечето от вас, но за всеки случаи ето някои идеи:

Троян е град с много природни, архитектурни и исторически забележителности, сред които Църквата "Св. Параскева" до Марковия мост, Архитектурният възрожденски комплекс "Нунки" и Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства. Ще имаме време и възможности за фоторазходки до Троянския манастир "Успение Богородично",местността "Беклемето", село "Орешак", Водопад "Скока" до село "Калейца" и Храмът "Св. Николай Летни" в село Гумущник, който е построен през 1838 г. и е част от възрожденски архитектурен комплекс с историческа и художествена стойност.

Фотография на звездното небе

По време на пленера ще имаме идеални условия за нощна фотография на звездното небе. Луната ще е в новолуние, което в комбинация с близостта на местността Беклемето прави условията на пленера идеални за фотография на звездното небе. Отново, за участниците в пленера, ще бъдат осигурени светлосилни широкоъгълни обективи Sigma, подходящи за такъв тип фотография. 

И не на последно място - на 20 юни вечерта по време на вечерята ще организираме награждаването на победителите в основния конкурс от Фотопленер „Със Sigma на Охридското езеро - 10 години по-късно".

 

Настаняването ще бъде в хотел "Троян Плаза" ****, при цена за две нощувки (петък и събота) в двойна стая - 107 лева на човек. Тези, които не могат да се включат от петък - 19 юни 2020 г. могат да резервират участие във фотопленера с една нощувка, като уточнят това при записването.

Местата са ограничени, така че побързайте със записването, което можете да направите до 14 юни 2020 г.

 

КРАТКА ПРОГРАМА НА ФОТОПЛЕНЕРА 

19.06.2018 - ПЕТЪК

 

До 18:00 ч. - пристигане и настаняване в хотел "Троян Плаза" ****.

- Свободно време за разходки, снимане, почивка

- Време за раздаване на техниката за тестове.

- Време за вечеря

- Възможност за късна разходка до Беклемето за фотография на звездното небе

 

20.06.2020 - СЪБОТА

- Свободно време за разходки, снимане и почивка. Възможни дестинации за разходки: 

Рано сутринта - възможност за организиране на фотосесии с бране на билки за Еньовден на поляната в местността "Айдушко сборище", село Балканец. В ролята на моми берящи билки пред обективите ще застанат участнички във фолклорни формации от град Ловеч.

В град Троян: Архитектурен комплекс "Нунки" - с реставрирани къщи в типичен за района възрожденски стил, Архитектурният ансамбъл около къщата на Власи Власков и ансамбъла до Марковския мост, Махалите Дрянска и Попишка, Църквата "Св. Параскева", Грънчарската работилница на Николай Йовков и др.

Извън град Троян: Местността Беклемето, Троянският манастир "Успение Богородично", Водопад "Скока" до село "Калейца", Крушунските водопади, яз. Сопот, Храмът "Св. Николай Летни" в село Гумущник, който е построен през 1838 г. и е част от възрожденски архитектурен комплекс с историческа и художествена стойност и др.

Около 20:00 ч. - ресторанта или механата на хотела

- Връчване на наградите на победителите в основния конкурс на Фотопленер Охрид

- Премиера на видеоклипа заснет от Ники Пандев за фотопленер Охрид 2019

- Ще отпразнуваме заедно десетата годишнина на Фотоклуб "Осмо изкуство". Предвидили сме скромна почерпка.

 

21.06.2020 - НЕДЕЛЯ

- Закуска

- Време за връщане на техниката за тестове.

Свободно време за снимане и разходка в Троян.

- Време за обяд - мястото ще уточним допълнително.

- Отпътуване.

 

ЗАПИСВАНЕ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Местата за настаняване са ограничени и попълването им става по реда на подаването на заявка и заплащане на таксата участие. 

Желаещите да участват във фотопленера трябва да попълнят онлайн формата за записване и в тридневен срок да направят предплащане на таксата за участие, за да потвърдим резервациите на хотела. 


СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ - 18 юни 2020 година.

ИЛИ ДО ИЗЧЕРПВАНЕ НА МЕСТАТА!

 

Записването може да стане ТУК!

 

Цена за участие във фотопленера при настаняване в двойна стая:

- с две нощувки - 107 лв.

- с една нощувка (събота срещу неделя) - 67 лв. 

При настаняване в единична стая цените са както следва:

- с две нощувки - 153 лв.

- с една нощувка (събота срещу неделя) - 88 лв. 

 

Плащане:

по банков път по сметка:

"СТИЛ ТРАВЕЛ" ЕООД

Про Кредит Банк

IBAN:BG61PRCB92301015455824

BIC:PRCBBGSF

или в брой след като се свържете с Албена Тончева на следния телефон - 0888 855 022.

 

ЗАПЛАЩАНЕТО НА 100% ОТ СУМАТА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ДО 3 ДНИ ОТ ДАТАТА НА ЗАЯВКАТА!

 

Цената включва:

- Заявеният брой нощувки със закуски в хотел "Троян Плаза"****.

- Ползване на сауна и фитнес център.

- Паркинг

 

Цената не включва:

- Транспорт

- Обеди и вечери

- Лични разходи

 

Забележка:
- Записаните за участие ще получат списък с техниката налична за тестване по време на пленера три дни преди началото му. 

- Осветление Rotolight ще бъде налично за използване по време на пленера, само при получена предварителна заявка от поне един от участниците във фотопленера.

- Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на мероприятието.

 

За повече информация:

02 963 58 39 - ТА Стил Травел

02 444 26 61 - Сдружение "Фотоклуб Осмо изкуство"

 

Снимките в галерията са от фотопленер "ЕНЬОВДЕН В МЕДВЕН" проведен през 2015 година.