ФОТОПЛЕНЕРИ

ФОТОЕКСКУРЗИЯ “(НЕ)ПОЗНАТИЯТ ОСТРОВ САМОТРАКИ”

ФОТОЕКСКУРЗИЯ "(НЕ)ПОЗНАТИЯТ ОСТРОВ САМОТРАКИ"

22 - 25 септември 2022 г.

Travel, Street, Архитектурна и Пейзажна фотография през деня и след настъпването на нощта

 

Организатори:

- Фото Клуб „Осмо Изкуство"

- ТА "Стил Травeл"

 

Със съдействието на:

- Фотографски Системи

 

Самотраки (името означава - високата Тракия) е наречен „най-мистериозния" остров на Гърция и през вековете около него витаят много митове и легенди.

Макар и остров, Самотраки е всъщност най-южната точка на Рило-Родопския масив. В древността е бил населен от тракийски племена, от където идва и името му. Уникалността на острова се състои в девствената природа със стръмно издигаща се планина, с гори от чинари, бор, кестени, кедри, кристална течаща вода, с водопади, малки вирове по теченията на планинските реки и много кози.

На острова, освен да снимате, можете да се гмуркате, да карате колелета или скутери, да практикувате алпинизъм и каньонинг. Това е една уникална средиземноморска дестинация за туристи и фотографи, които обичат нетрадиционните места за туризъм. И всъщност, по тази причина острова е уникално място за творческа фотография. Участниците в нашата фотоекскурзия ще могат да се насладят на невероятни морски и планински пейзажи, изгреви и залези и на малките каменни улички в градчето Хора пълни с множество цветни детайли и мотиви за стрийт фотография. Любителите на постановъчната фотография ще могат да си организират фотосесия на някои от пясъчните плажове на острова или по уличките на старата столица.

 

По време на фотоекскурзията Фотографски системи ще представят за първи път новите широкоъгълни обективи за безогледални системи Sigma 20/1.4 DG DN Art и Sigma 24/1.4 DG DN Art, конструирани специално за астрофотография. 

Участниците във фотоекскурзията ще могат да поръчат за тест и други обективи подходящи за пейзажна фотография през деня и след настъпването на нощта, като Sigma 14/1.8 DG HSM ArtSigma 24/1.4 DG HSM Art, Sigma 12-24 Art, обективи  от серията "I"като 20/2 DG DN, 24/2 DG DN, обективи за FUJIFILM X-mount и много други. Записаните за участие във фотоекскурзията ще получат пълен списък с техника за тестване една седмица преди заминаването, за да могат да заяват техниката, която биха искали да тестват.

 

Гастрономите си струва да опитат специалитетите от ярешко месо, маслото и маслините, местните кози сирена, извара. Препоръчваме да вкусите местния мед, който е необработен. Самотраки не изостава и в областта на сладките - приготвени от местни плодове - дива череша, вишна, дюля, кайсия, диви смокини, дива слива, сладко от орехи. Традиционния хляб тук е с мая и нахут.

ПРОГРАМА

 

22.09.2022 - ЧЕТВЪРТЪК

06:00 ч. - Отпътуване от стадион „Васил Левски", София за Гърция по маршрут София - Пловдив - Хасково - ГКПП Капитан Петко войвода - Орменион - Александрополис (470 км). /настаняването в автобуса започва 30 мин. преди часа на отпътуване/. Акредитиране на участниците във фотоекскурзията - в автобуса.

около 13:00 ч. - Пристигане в Александрополис. Свободно време.

15:00 ч. - Отпътуване с ферибот за Самотраки (плаването продължава около 2 часа). 

около 17:00 ч. - Пристигане в Камариотиса. 

- Ще спрем при бюрото за отдаване на коли и мотопеди под наем - Време за желаещите да резервират  коли и мотопеди под наем за събота - 24 септември 2022 година. 

Настаняване в хотел „Niki beach"3+* - https://nikibeach.gr/ в Камариотиса. 

19:00 ч. Презентация - "Пейзажи на острова през деня и след настъпването на нощта - техники и локации". Водещ - Илиян Илиев - негови кадри може да видите в профила му във фейсбук.

- Представяне на новите широкоъгълни светлосилни обективи за безогледални системи Sigma 20/1.4 DG DN Art и Sigma 24/1.4 DG DN Art.

Свободно време за вечеря. Препоръчваме да опитате морските деликатеси, които предлагат китните ресторантчета в града.

- Нощувка.

23.09.2022 - ПЕТЪК

06:00 - 07:30 Възможност за снимане на изгрева.

08:00 - 09:30ч. - Закуска в хотела.

09:30 ч. - Отпътуване за района на плаж Кипос - Черният каменист плаж в самия източен край на острова, където свършва пътят. Плажа е дълъг около километър и е подходящо място за избор на локации за снимане на изгрев.

Потегляме за Терма - главното курортно градче с много заведения и минерални води.

- Следва кратка пешеходна разходка (около 30 минути). Ще посетим водопада Грия Ватра (необходимо е да сте обути с подходящи обувки, тъй като пътеката на места е камениста и хлъзгава). По пътя за водопада ще минем покрай огромен ядлив кестен и много стари чинари.

12:30 ч. - Свободно време за обяд. 

Около 15:00 ч. - Отпътуване за град Хора - старата столица на острова. 

Хора е прекрасно малко градче с тесни каменни улички. Разположено живописно на склон, от който се отриват очарователни гледки към морето, то предлага малки кафенета и гръцки тавернички с ароматна и вкусна храна. Ще влезете и в симпатични работилнички, пълни с ръчно изработени сувенири.

Ще видим историческото кафе в столицата, построено през 1865г., църквата Успение Богородично (1875 г.) с ценни икони и черепи на „Пет мъченици на Самотраки". Ще имаме възможност да видим и църквата на Христос - Спасителя, Етнографския музей и руините на средновековен замък от 1431 г., основана от заможна фамилия от Генуа, занимаваща се с търговия.

Градчето Хора е обявено от Министерството на културата на Гърция за защитен обект още през 1978 година.

Свободно време за разходка и снимане. Подходящо е да си набележете локации за снимане на залез от височините на град "Хора", което да направите през следващия ден от пленера, когато програмата ще е свободна и придвижването ще самостоятелно с коли под наем и/или скутери, а не групово с автобуса. Залеза е в 19:40.

- около 20:00 ч. - Отпътуване към хотела. Време за вечеря в таверните в Камариотиса, след което да се приберем пеш в хотела.

- Нощувка.

24.09.2022 - СЪБОТА

08:00 - 09:30 - Закуска

09:00 - За желаещите - Екскурзия до светилището на Великите богове. Там ще разгледате останките от светилището, където е намерена и статуята на богинята Нике от Самотраки, изложена на входа на музея Лувъра в Париж. Следва посещение на Археологическия музей, където се намира копието на богинята на победата Нике.   

- около 11:00 - връщане в Камариотиса.

- след 11:00 - свободно време с цел по-подробно разглеждане на Самотраки. 

Самостоятелно (или на малки групи) посещение на избраните локации през предишния ден за заснемане на планираните кадри. За целта още при пристигането си на острова ще спрем при бюрото за отдаване на коли и мотопеди под наем и ще резервираме съответните скутери и автомобили за разходка из острова.

Коли под наем се предлагат само в Камариотиса точно срещу фериботния терминал. Превозните средства се наемат с почти празен резервоар. Карате до следващата бензиностанция на 2 км и връщате автомобила по-късно, празен. Това е единствената бензиностанция на острова!!! Автомобилите и мотопедите са застраховани само срещу отговорност. Ето защо, погледнете внимателно автомобила предварително, за да видите дали има някакви повреди. След това запишете това писмено в договора за наем, поне за колите. Мопедите обикновено се предават без договор.

Горивото се заплаща допълнително.

Желаещите да наемат скутер или кола трябва да притежават валидна шофьорска книжка.

Наема за превозните средства е за 24 ч. - т.е. може да наемете превозно средство на обяд и да го върнете на следващия ден на обяд.

 

Местата, които си заслужават да бъдат посетени са:

Каньонът Фоняс с водопадите си - изходната точка на пътеката е паркинга с чешмичката над кулата Фоня, след градчето Терма (на 16 км. от Камариотиса по северния път). Пътеката до вира на първия водопад е приятна и върви срещу течението на реката. Маркирана е с червени точки. На няколко места се пресича реката по импровизирани мостове или по камъни. Следва стръмно изкачване (около 30 метра), до гледката към първия водопад и още 10-15минути (все така стръмно изкачване) до следващите два водопада. На места участъците са доста опасни и хлъзгави и за желаещите да стигнат до там, обувките задължително трябва да са годни за катерене, а багажът да е сведен до минимум. Планинарските щеки биха Ви били от полза. Разходката до вира на първия водопад отнема около един час - час и половина, а слизането обратно до паркинга - около четиредесет минути (посоченото време е без предвидени спирки за снимане).

Таверна Каридиес с най доброто ярешко, което сме яли. Таверната се намира в планината - след село Ano Meria (на 23 км. от Камариотиса по северния път). На централния път има голяма зелена табела, която ще Ви заведе до таверната. Работи всеки ден от 12,00 ч. до 24,00 ч. 

Не пропускайте да пробвате ярешкото със сини сливи или с розмарин (има и с патладжани, с чушки, печено в хартия ...), пържения боб, домашно изпечения хляб и ципурото (местна ракия).

Керамидария (на 18 км. от Камариотиса по северния път) - място до самия бряг, където в участък от няколко десетки метра, целият склон от пътя до брега е застлан с много гърла, дръжки и дъна от делви и други глинени съдове. Гледката е интересна. Да предупредим - на мястото има табела: "Изнасянето на керамика е абсолютно забранено и преследвано от закона".

Плажът Пахя Амос - единствения пясъчен плаж на Самотраки. Намира се на на края на пътя от южната страна на острова (на 17 км. от Камариотиса). По черен път (отбивката е в ляво на 2 км. преди плажа) се стига до Църквата Панагия Кримниотиса, изградена на издадена скала, от където се открива един от най-красивите гледки на острова. В далечината се вижда съседния турски остров Гьокчеада.

25.09.2022 - НЕДЕЛЯ

- 08:00 - 09:30 ч. - Закуска. 

Сутринта Свободно време с цел разглеждане на „това, което не успях да видя от острова":

до 12:00 ч. Освобождаване на хотела.

- Възможност за посещение на местната мандра, от която можете да закупите местни сирена и зехтин. Също така ще можем да посетим и местната пивоварна, в която се предлагат специални видове крафт бира. Тази възможност ще доуточним на място, след като се свържем с представители на съответните обекти.

16:15 ч. - Потегляне за ферибота.

17:30 ч. - Отпътуване с ферибот за Александрополис.

около 24:00 ч. - Пристигане в София.

 

Програмата на фотоекскурзията може да претърпи промени в зависимост от снимачните условия или промяна на фериботното разписание!

 

Цени за участие във фотоекскурзия при настаняване в двойна/тройна стая - 385.00 лв.

 

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ:

Краен срок за подаване на заявка за участие - 2 септември 2022 г.

ИЛИ ДО ИЗЧЕРПВАНЕ НА МЕСТАТА!

Хотелът разполага само с 25 стаи.

 

Краен срок за заплащане на 100% таксата за участие - 2 септември 2022 г.

Желаещите да участват във фотоекскурзията, трябва да попълнят онлайн формата за записване и в тридневен срок да заплатят капаро от 150.00 лв. 

 

Записването може да стане ТУК!

 

Допълнителни условия:

- Доплащане за ползване на единична стая: 145.00 лв. на човек.

- Деца под 12 години, настанени с двама родители ползват отстъпка 100.00 лв. от цената.

 

Плащането на сумите може да се извърши по следните начини:

- в брой в офиса на туристическа агенция Стил Травел - София, бул, "Васил Левски" № 8

- по банков път на следната сметка:

 

„СТИЛ ТРАВЕЛ" ЕООД

Про Кредит Банк, клон Младост

IBAN:BG61PRCB92301015455824

BIC:PRCBBGSF 

 

ЗАПЛАЩАНЕТО НА 100% ОТ СУМАТА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ДО 2 СЕПТЕМВРИ 2022 г.

 

Цената включва: 

- Фотографски съвети за местата и подходящото време за заснемането на добри кадри по маршрута на фотоекскурзията

- Лекция на тема "Пейзажи на острова през деня и след настъпването на нощта - техники и локации", Водена от Илиян Илиев

- Екскурзоводско обслужване по време на целия маршрут

- Транспорт с лицензиран автобус

- 3 нощувки с 3 закуски в хотел „Nikibeach"3+*

- Всички пътни, гранични и фериботни такси

- Обиколка на столицата на острова

- Медицинска застраховка с лимит 5000 евро за лица до 65г.

 

Цената не включва: 

- Входни такси на посещаваните обекти

- Обеди и вечери

- Скутер или автомобил под наем

- Лични разходи

- Застраховка "Отмяна на пътуване" - 17.50лв. без включен Ковид и 19,50лв. с включен Ковид. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на записване.

 

Преференции:

- Всеки участник получава персонален бадж удостоверяващ участието му във фотоекскурзията.

- Възможност за тестване на избрани модели обективи и фотоапарати Sigma с осигурени техническа консултации за тестовите продукти - с предварителна заявка.

- Продуктите на Sigma са предоставени за фотоекскурзията с любезното съдействие на фирма Фотографски системи. Всички демонстрационни продукти ще могат да бъдат закупени от участниците след фотоекскурзията при преференциални условия.

- Демонстрационната техника ще бъде раздадена на 22.09.2022 г. в автобуса, като е необходимо да се върне най-късно до пристигането в България на 25.09.2022 г.

 

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:

Всеки участник трябва да притежава лична карта.

При пътуване на деца до 18 години без родители или само с един родител трябва да имат нотариално заверено пълномощно от непътуващия родител(и), че му разрешава(т) да напусне границите на България. Разрешението трябва да бъде на български език (оригинал и копие).

За момента не се изискват Ковид сертификати и Ковид тестове за влизане в Гърция. 

 

Авторски права

Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на фотоекскурзията запазват правото да ползват снимките от нея с цел популяризирането и и реклама на клуба.

 

Забележка

- Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на организираните от тях мероприятия.

- Обективите, които ще бъдат осигурени за пленера са единични бройки и желаещите да ги ползват ще трябва да се редуват.

 

За повече информация:

ТА „Стил Травел" - 02 963 58 39

Фотоклуб "Осмо изкуство"- 02 444 26 61

 

Фотография: Илиян Илиев, Диди Андреева