Фотопленер „Цветовете на есента – Белоградчишки скали“

Събития

Каним ви на един фотографски пленер, като този път имаме амбицията да проведем едно наистина фотографско мероприятие – По идея и със съдействието на Илиян Илиев, който може би много от вас познават. Илиян е човека, който познава района на Белоградчик и белоградчишките скали много добре и неведнъж ни е показвал негови кадри от района. С негова помощ участниците в този фотопленер ще могат да открият своята локация сред скалите и да направят своята фотография. Надяваме се, по време на вечерните прожекции да видим различни гледни точки и интерпретации на цветната есен в района на Белоградчишките скали.

Фотопленер „Цветовете на есента – Белоградчишки скали“
Белоградчик
02.11.2023
05.11.2023

Записването приключи

Споделете с приятели:

Пленера е чисто фотографски, не предвиждаме организирани посещения на туристически обекти или екскурзоводско обслужване. Всички участници са свободни да изберат подходяща за тях позиция за снимане или да се включват в групи, както и напълно индивидуално да направят обиколка на скалните комплекси и да практикуват любимият им тип фотография.

Ще се разделим на две групи, пристигналите в четвъртък и до обяд в петък, и втора група – пристигналите в петък след 14:00 ч. Всички участници ще получат указания за възможните маршрути, докъде могат да стигнат с обикновен автомобил, и в какви посоки и за колко време могат да се придвижват пеш. За всички участници се препоръчва да имат челници, тъй като е възможно да се увлекат по вечерната и нощна фотография, дори и да не са я планирали. Бихме искали и да отправим предупреждение към всички – бъдете особено внимателни по скалите и не приближавайте наклони и ръбове – скалите са изключително хлъзгави при влажно и мокро време, а при наличие на мъгла, дори отчасти невидими надолу. Ако не се чувствате сигурни и уверени в подготовката си, изберете по-лесни позиции или просто се разходете по маршрутите, дори там има достатъчно елементи за есенна фотография.

Възможности за 3-4 часови разходки – Стакевски водопад в есенна премяна, местността Збегове над село Дъбравка, пещера Магурата, есенни заигравки във вировете на Гардата преди село Протопопинци или каньона при ВЕЦ Фалковец, пешеходен преход по обиколната пътека на Белоградчишката крепост, пешеходен преход до пещерата Лепеница. Всички места предлагат възможности за индивидуален поглед към есенните багри и неповторимите форми на Белоградчишките скали.
Извън строго пейзажната фотография можете да намерите възможности за снимане в селата наоколо – параклисът с богомилските символи в село Праужда, подобният на него параклис в село Търговище, редица обредни кръстове, улична фотография.

Искаме да предизвикаме творчеството у вас, и поради това бихме искали активно да участвате в дискусията и обсъждане на възможностите, след като се запознаете с предложените от нас локации, по време на лекционната част първата вечер, 02.11.2023. За повече подробности, моля, прочетете пълната програма.