ФОТОПЛЕНЕР „ДИВА ФОТОГРАФИЯ В ПП „ПЕРСИНА“

Събития

Фотопленерът ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. Дните 10-ти май /петък/ и 11-ти май /събота/ са предвидени за снимане на птици и диви животни в резерват „Персински блата“ на остров Белене, снимане на пчелояди и синявици от укритие и разходка с лодка по река Дунав за снимане на птици.

ФОТОПЛЕНЕР „ДИВА ФОТОГРАФИЯ В ПП „ПЕРСИНА“
гр. Белене
09.05.2024 , 13:00 ч.
12.05.2024

Записването приключи

Споделете с приятели:

Фото Клуб „Осмо Изкуство”

Фотографски системи – официален дистрибутор на Sigma и LensCoat за България

Българско Дружество за Защита на Птиците

Фотопленерът ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. Дните 10-ти май /петък/ и 11-ти май /събота/ са предвидени за снимане на птици в резерват „Персински блата“ на остров Белене, снимане на пчелояди и синявици от укритие, разходка с лодка по река Дунав за снимане на птици, както и снимане от укритие за хищни птици и бозайници. Снимането от укритие за хищни птици и бозайници ще може да се състои, само ако до датите на провеждане на фотопленера, получим потвърждение, че укритието е подготвено, разработено и готово за ползване.

Възможностите за снимане на дива природа по време на Фотопленера в ПП „Персина“ са следните:

- Снимачен тур на остров Белене в района на резерват „Персински блата“.

Природният резерват "Персински блата" е обявен през 1981г за защитена територия. В района на остров Персин се срещат над 200 вида птици, сред които морския орел, къдроглавия пеликан, сивата гъска, блестящия ибис, лопатарката, червеновратия гмурец, белобузата рибарка и много други. Желаещите ще могат да ползват маскировъчни средства тип пончо.

- Снимане на пчелояди от укритие „Бяла вода“ в района на гр. Белене.

От това укритие е възможно да бъдат снимани и синявици и кукумявки. Максималния брой фотографи, които могат да остават във фото-укритието на сесия е 6 души. Сутрешната фотосесия e от 6 ч до 10 ч. Следобедната фотосесия e от 16 ч до 20 ч.

- Разходка с лодка по река Дунав за снимане на водолюбиви птици по реката

- Възможност за снимане на синявици, лалугери и други птици и животни в района на гр. Белене

- Ботанически тур – Възможност за снимане на редки растения

Заемането на местата в укритията става реда на записване на учасниците.

- Снимане на хищни птици и бозайници от укритие - ще се състои, само ако до датите на провеждане на фотопленера, получим потвърждение, че укритието е подготвено, разработено и готово за ползване. От това укритие е възможно да се снима и морски орел. Това укритие разполага с 4 амбразури. Не е включено в таксата участие и се заплаща допълнително на място.

По време на фотопленера ще се разделим на няколко групи:

Група 1 – влиза на остров Белене на 10 май сутринта. На 11 май фотографите от група 1 снимат от укритие „Бяла вода“ и от лодка по река Дунав. За целта, на 11 май, голямата група 1 ще се раздели още на две – сутринта едната половина снима от укритие „Бяла вода“, втората половина снима от лодки по река Дунав, а следобед разменят местата си.

Група 2 – на 10 май фотографите от група 2 снимат от укритие „Бяла вода“ и от лодка по река Дунав. За целта голямата група 2 ще се раздели още на две – сутринта едната половина снима от укритие „Бяла вода“, втората половина снима от лодки по река Дунав, а следобед разменят местата си. Група 2 влиза на остров Белене на 11 май сутринта.

Ще бъдат осигурени подходящи телеобективи Sigma за снимане на птици за Leica L, Sony-E, FUJIFILM X, Canon EF и Nikon F камери. Обективите за Canon EF и Nikon F камери са напълно съвместими с безогледалните модели камери Canon R и Nikon Z посредством оригиналните адаптери. Обективите Sigma са осигурени със съдействието на Фотографски системи – официален представител на Sigma и Lenscoat за България.

Обективи SIGMA за wildlife фотография за Canon и Nikon

 • Sigma 150-600/5.0-6.3 DG OS HSM SPORTS
 • Sigma 150-600/5.0-6.3 DG OS HSM CONTEMPORARY
 • Sigma 100-400/5.0-6.3 DG OS HSM CONTEMPORARY
 • Sigma 120-400 mm DG OS HSM
 • Телеконвертори Sigma TC-1401 и TC-2001

Обективи SIGMA за wildlife и макро фотография за безогледални системи Sony-E и L-mount

 • Sigma 500/5.6 DG DN OS SPORTS
 • Sigma 150-600/5.0-6.3 DG DN OS SPORTS
 • Sigma 60-600/4.5-6.3 DG DN OS SPORTS
 • Sigma 100-400/5.0-6.3 DG DN OS CONTEMPORARY
 • Телеконвертори Sigma TC-1411 и TC-2011 – само за L-mount
 • Sigma 105/2.8 DG DN MACRO ART

Обективи SIGMA за wildlife и макро фотография за безогледални системи FUJIFILM X

 • Sigma 100-400/5.0-6.3 DG DN OS CONTEMPORARY

Колегите от Canon България са готови да ни съдействат и при нужда (ако има записани участници, които не разполагат с подходящи камери за wildlife фотография) също са готови да ни предоставят техника за ползване по време на пленера.

По заявка на участниците може да бъдат осигурени за тест и други видове обективи Sigma освен гореизброените. След изтичане на срока за подаване на заявка за участие ще изпратим на всички записани пълен списък с наличните тестови обективи Sigma.

LensCoat

Укрития за wildlife фотография и неопренови камуфлажни и защитни калъфи за обективи.

Наш консултант и водач в света на дивата природа ще бъде Свилен Чешмеджиев – еколог от БДЗП – специалист по дивата природа и любител wildlife фотограф.

За база на мероприятието сме избрали хотел „Канет“ в гр. Белене. Специални цени за участниците във фотопленера са както следва:

Настаняване в двойна стая – 22 лв. на човек на вечер. Местата за участие в мероприятието са изключително ограничени и по тази причина не се предлага единично настаняване.

Хотела не разполага с ресторант и респективно не предлага закуска. Ще има осигурена кафе машина, и ще ни бъдат препоръчани заведения наблизо, където участниците в пленера ще могат да закусват, обядват и вечерят.

Нощувките се заплащат от участника на място към хотела.

9 МайЧетвъртък

13:00 – 15:00 ч. – Пристигане, настаняване и акредитиране на участниците в хотел “Канет”, гр. Белене.

16:00 – 17:00 ч.запознаване с техниката предоставена за ползване от участниците по време на пленера от Фотографски системи и Sigma – залата на хотел “Канет”

17:00 – 18:00 ч. Презентация – Нови обективи Sigma – залата на хотел “Канет”.

- Новият теле обектив за безогледални системи Sigma 500/5.6 DG DN OS Sports

- Телевариообективи Sigma за безогледални системи – Sigma 150-600 DG DN OS Sports, Sigma 60-600 DG DN OS Sports, Sigma 100-400 DG DN OS Contemporary

- Други нови обективи Sigma – Sigma Diagonal Fisheye 15mm F1.4 DG DN Art, Sigma 70-200mm F2.8 DG DN OS Sports, Sigma 10-18mm F2.8 DC DN и др.

18:00 – 19:30 ч. Презентация на тема – ПП“Персина“ – местност, природозащита и защо е важно място за птиците? Видовете, които могат да бъдат наблюдавани и снимани там по това време на годината. Запознаване с добрите практики и различните похвати за снимане на диви животни и птици. Инструктаж презентация за спецификата на снимане на диви животни от укритие и със специални маскировъчни средства. Етичен кодекс на фотографите на дива природа. – залата на хотел “Канет”

- Посочване на места, подходящи за снимане на други птици и диви животни – лалугери, синявици, черночела сврачка – за свободното време на участниците.

- Инструктаж за безопасно снимане на остров Белене.

- Разпределяне на участниците в пленера по групи за различните места и укрития.

19:30 ч. – Край на програмата за деня

Вечерта – време за вечеря и свободно време.

10 МайПетък

Сутринта – Отпътуване за местата за снимане.

Група 1

08:30 – 09:00 ч. – Екипа снимащ на остров „Белене“ през този ден влиза на острова. Групата ще бъде не повече от 10-12 човека. На острова се влиза с бус. Свилен Чешмеджиев от БДЗП ще бъде с групата на различни места по маршрута на буса.

По време на обиколката ще може да се ползват и специализирани маскировъчни средства тип пончо и палатка. Това всъщност е истинската дива фотография, без сетове, разчитаща на познания и късмет. Състезание между участниците за заснети най-много и най-интересни видове.

09:30 – 12:00 ч. – Време за снимане на остров Белене

12:30 ч. – Групата напуска остров Белене.

Група 2

Участниците от група 2 снимащи от укритие “Бяла вода” сутринта:

05:00 ч. – потегляне към укритие „Бяла вода“

06:00 – 10:00 ч. – снимане от укритието

Никой не трябва да излиза от укритието по време на фотосесиите.

Никой не трябва да сменя, вкарва, изкарва обективи от ръкавите на амбразурите по време на фотосесиите, както и фотографите не трябва да прибират обективите си, преди човекът, който отива да ги изкарва, да се е качил горе и отворил вратата.

10:30 ч. – напускане на укритие „Бяла вода“.

Участниците от група 2 снимащи от лодки по река Дунав

08:30 ч. – потегляне от хотела към пристана на река Дунав, откъдето тръгват лодките.

09:00 ч.– влизане с лодките по река Дунав. Обиколка на местата, където гнездят птици и снимане.

12:00 ч. – Край на разходката с лодки и връщане на пристана.

Следобяд – Отпътуване за местата за снимане.

Участниците от група 2 снимащи от укритие “Бяла вода” следобед (които са били на разходка с лодка сутринта)

15:00 ч. – потегляне към укритие „Бяла вода“

16:00 – 20:00 ч. – снимане от укритието

Никой не трябва да излиза от укритието по време на фотосесиите.

Никой не трябва да сменя, вкарва, изкарва обективи от ръкавите на амбразурите по време на фотосесиите, както и фотографите не трябва да прибират обективите си, преди човекът, който отива да ги изкарва, да се е качил горе и отворил вратата.

20:00 ч. – напускане на укритие „Бяла вода“.

Участниците от група 2 снимащи от лодки по река Дунав следобед (които са били в укритие „Бяла вода“ сутринта)

15:00 ч. – потегляне от хотела към пристана на река Дунав, откъдето тръгват лодките.

15:30 ч. – влизане с лодките по река Дунав. Обиколка на местата, където гнездят птици и снимане.

18:30 ч. – Край на разходката с лодки и връщане на пристана.

Вечерта – време за вечеря и свободно време.

11 МайСъбота

Сутринта – Отпътуване за местата за снимане.

Група 2

08:30 – 09:00 Екипа снимащ на остров „Белене“ през този ден влиза на острова. Групата ще бъде не повече от 10 човека. На острова се влиза с бус. Свилен Чешмеджиев от БДЗП ще бъде с групата на различни места за снимане по маршрута на буса.

По време на обиколката ще може да се ползват и специализирани маскировъчни средства тип пончо и палатка. Това всъщност е истинската дива фотография, без сетове, разчитаща на познания и късмет. Състезание между участниците за заснети най-много и най-интересни видове.

09:30 – 12:00 – Време за снимане на остров Белене

12:30 – Групата напуска остров Белене.

Група 1

Участниците от група 1 снимащи от укритие “Бяла вода” сутринта

05:00 ч. – потегляне към укритие „Бяла вода“

06:00 – 10:00 ч. – снимане от укритието

Никой не трябва да излиза от укритието по време на фотосесиите.

Никой не трябва да сменя, вкарва, изкарва обективи от ръкавите на амбразурите по време на фотосесиите, както и фотографите не трябва да прибират обективите си, преди човекът, който отива да ги изкарва, да се е качил горе и отворил вратата.

10:30 ч. – напускане на укритие „Бяла вода“.

Участниците от група 1 снимащи от лодки по река Дунав

08:30 ч. – потегляне от хотела към пристана на река Дунав, откъдето тръгват лодките.

09:00 ч. – влизане с лодките по река Дунав. Обиколка на местата, където гнездят птици и снимане.

12:00 ч. – Край на разходката с лодки и връщане на пристана.

Следобяд – Отпътуване за местата за снимане.

Участниците от група 1 снимащи от укритие “Бяла вода” следобед (които са били на разходка с лодка сутринта)

15:00 ч. – потегляне към укритие „Бяла вода“

16:00 – 20:00 ч. – снимане от укритието

Никой не трябва да излиза от укритието по време на фотосесиите.

Никой не трябва да сменя, вкарва, изкарва обективи от ръкавите на амбразурите по време на фотосесиите, както и фотографите не трябва да прибират обективите си, преди човекът, който отива да ги изкарва, да се е качил горе и отворил вратата.

20:00 ч. – напускане на укритие „Бяла вода“.

Участниците от група 1 снимащи от лодки по река Дунав следобед (които са били в укритие „Бяла вода“ сутринта)

15:00 ч. – потегляне от хотела към пристана на река Дунав, откъдето тръгват лодките.

15:30 ч. – влизане с лодките по река Дунав. Обиколка на местата, където гнездят птици и снимане.

18:30 ч. – Край на разходката с лодки и връщане на пристана.

Вечерта – Свободно време и време за вечеря.

12 МайНеделя

12:00 ч. - Напускане на хотела

09:00 – 12:00 ч. – Възможност за „Ботанически тур“ – след закуска и преди тръгване

- Възможност за допълнително снимане от укритие „Бяла вода“ – не е включено в таксата за участие и се заплаща допълнително – съответно за сутрешната и следобедната сесия.

Програмата на фотопленера може да претърпи промени в зависимост от снимачните условия и възникването на други фактори независещи от организаторите!

Такса за участие – 349 лв. с ДДС.

Ще ви бъде издадена данъчна фактура.

Местата за участие в пленера са ограничени и попълването им става по реда на подаването на заявка и заплащане на такса участие. Попълването на местата в снимачните групи и укритията също става по реда на подаване на заявката за участие в пленера.

Желаещите да участват, трябва да попълнят онлайн формата за записване и да направят плащане на таксата за участие, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета. Попълването на местата в укритията става по реда на записване.

В таксата за участие във Фотопленера не са включени:

- нощувки, храна и транспорт.

Възможност за нощувки – ХотелКанет – гр. Белене.

Цена за нощувка при настаняване в двойна стая: 22 лв. на човек на вечер

Разходите за нощувки, храна, транспорт и допълнителни услуги се заплащат от участниците на място, директно към съответния доставчик на услугата.

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ – 24 АПРИЛ 2024 Г. ИЛИ ДО ИЗЧЕРПВАНЕ НА МЕСТАТА!

Записването може да стане от формата за записване в програмата на събитието!

ЗАПЛАЩАНЕТО НА 100% ОТ СУМАТА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ДО 29 АПРИЛ 2024 г.

Плащане на таксата участие в пленера – само по банков път:

ФОТОГРАФСКИ СИСТЕМИ ЕООД

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА

IBAN: BG63FINV91501015365601

BIC: FINVBGSF

За плащането ще ви бъде издадена данъчна фактура.

Таксата участие включва:

 • Участие във Фотопленер „Дива фотография в ПП „Персина“, лекционна и практическа част.
 • Влизане на остров Белене с водач от БДЗП
 • Ползване на укритие „Бяла вода” за снимане на пчелояди, синявици и др.
 • Ползване на техника, предоставена от Sigma и Фотографски системи – официален дистрибутор на Sigma и LensCoat за България.
 • Ползване на укрития и специализирани маскировъчни средства за wildlife фотография – по време на пленера.Маскировъчните 3D пончота са осигурени от Фотографски системи – официален дистрибутор на Sigma и LensCoat за България.
 • Лекции от опитни wildlife и пейзажни фотографи, както и помощ и съвети от тях по време на снимачния процес.
 • Възможност за тест на аксеоари за wildlife фотография на марката LensCoat по време на пленера.
 • Прожекции и обсъждане на заснетите по време на фотопленера кадри.
 • Обсъждане на направените снимки и постигнатите резултати от участниците.
 • Анализ и технически препоръки за кадрите на всеки автор.

Таксата участие не включва:

 • Транспорт
 • Нощувки
 • Закуски, обеди и вечери
 • Лични разходи
 • Други туристически услуги
 • Ползване на укритието за за хищни птици и бозайници – при положение че е готово за снимане се заплаща допълнително.

Допълнително се заплащат на място нощувките, както следва:

При настаняване в двойна стая: 22 лв. на човек на вечер

Допълнителните разходи се заплащат от участниците на място.

Забележка:

- Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на мероприятието.

- Организаторите не извършват, не съдействат и не осигуряват транспорт на участниците, настаняване/ нощувки и изхранване.

Авторски права

Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на мероприятието си запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му и реклама.

За повече информация и връзка с организаторите на пленера:

Фотоклуб “Осмо изкуство” – 02 444 26 61

Фотографски системи – 02 444 26 61

Кадрите в галерията са дело на Свилен Чешмеджиев – координатор на БДЗП в района на гр. Белене.

БЕЗПОКОЙСТВОТО е основното неблагоприятно въздействие, което оказват фотографите анималисти върху дивите животни!

 1. Благополучието на дивите животни и местата, които обитават
 2. Снимането на диви птици в близост до гнездата им по време на размножаването е забранено от закона, освен ако не е издадено специално разрешение на фотографа за конкретен вид. Снимането на гнезда причинява безпокойство, в резултат на което възрастните може да напуснат гнездото трайно или временно, което да стане причина за изстиване на яйцата и компрометиране на гнездото. Безпокойството през периода на размножаване на птиците може да стане причина яйцата и малките да бъдат изядени от хищници, които нямат страх от хората, като свраката и сивата врана например. Снимането на гнезда не е проблем единствено за синантропни видове птици (т.е. жеевещи в близост до хората), например бял щъркел, селска и градска лястовица и някои други. Професионалните фотографи анималисти не снимат птици на гнезда, а ползвателите не търсят такива снимки, защото са направени в разрез с етиката при заснемане на диви животни. Снимането на птици в естествената им среда (далеч от гнездото) е предизвикателство, което се отплаща със снимки различни от мътеща птица в гнездо. Такива фотоси обикновено имат по-високи естетически качества, тъй като представят обекта в най-разнообразни моменти и среда и отразяват интересни аспектите от поведението на животното. Такива снимки представляват интерес и за публиката и ползвателите на снимки на диви животни.
 3. Системното безпокойство на дивите животни е допълнителен разход на енергия за тях. Това може да причини изнемощяване на индивида, особено през зимата, и в крайна сметка до неговата смърт. Безпокойството на родителите през размножителния период може да доведе до гладуване на малките и тяхната смърт.
 4. Ползването на дългофокусни обективи и подходящо укритие намалява вероятността фотографа да обезпокои дивите животни, обект на снимане. Укритията са основно тип камуфлажна палатка или постоянни укрития. Палатките имат предимството на мобилността, а постоянните укрития стоят дълго време и животните свикват с тях. Едни от най-сполучливите фотографии на диви животни са правени от постоянни укрития.
 5. Фотографът не трябва да влиза в укритието, ако пред него има диви животни. Ето защо е препоръчително да се влиза в укритието преди изгрев слънце или когато няма животни пред укритието. Изгонването на животните от района на укритието може да стане причина те да не се завърнат повече и това да провали снимачния ден. След заснемането на обекта фотографа не трябва да излиза от укритието, докато животните не са напуснали района. Ако го направи, това ще причини безпокойство и стрес на животните и може да стане причина те де не посещават повече мястото, което ще е в ущърб на фотографите, които ще ползват укритието впоследствие.
 6. Безпокойството около укритието може да накара дивите животни да свържат мястото и укритието с хората, т.е. с опасност и те да започнат да избягват мястото.
 7. Използването на звукозаписи може да има крайно неблагоприятно въздействие върху дивите птици. Много от птиците използват песента за привличане на партньор, но също така и за маркиране и защита на територията. При използване на звукозапис, родителите изразходват много енергия за да защитават територията си от мнимия противник, а също така губят ценно време, което биха използвали за хранене на малките.
 8. Основен съвет към фотографите анималисти е да изучат навиците и поведението на животните, които искат да снимат. Това ще им помогне да направят добри снимки, без това да навреди на животните.
 9. Търпение, бавни и плавни движения и тишина – това са основните максими при снимането на диви животни.

Допълнителна информация:

http://www.naturephotographers.net/ethics.html

http://www.digicamhelp.com/how-to/nature/wildlife-photography-ethics/

http://www.rpsnaturegroup.com/page7.htm

http://www.discoverwildlife.com/wildlife-nature-photography/ethics-wildlife-photography

http://www.flickr.com/groups/938990@N20/discuss/72157610868689249/

http://www.flickr.com/photos/richarddumoulin/2284289523/

http://www.birdforum.net/showthread.php?t=3144

http://www.sakertour.com/ethics.php

http://www.birdswild.biz/ethique/ethique-a.html

http://www.photolinks.com/resources.html?p_page=ethics_tips.htm

http://www.thefreequark.com/2009/05/wildlife-photography-ethics/

http://www.naturescapes.net/docs/index.php/conservation-and-ethics/40-conservation-a-ethics/345-fine-art-photography-vs-documentary-photojournalism-