Фоторазходка “Сурва“ 2024 със Sigma

Събития

Предлагаме Ви в края на тази седмица да стартираме поредицата планирани мероприятия на Фотоклуб „Осмо изкуство“ за 2024 година.

Каним ви да се включите в една фоторазходка в района на София. Идеята е да се видим, да поснимаме маскарадни игри, да пием по питие (кафе за шофьорите), а може би и да обсъдим нашите идеи за следващите мероприятия с Вас.

Фоторазходка “Сурва“ 2024 със Sigma
с. Долни Богров
20.01.2024

Записването приключи

Споделете с приятели:

Организатори

• Фотоклуб "Осмо Изкуство"
• Фотографски системи – официален дистрибутор на Sigma за България

Основните маскарадни игри в района на пернишките села бяха миналия уикенд, но в съботния ден – 20 януари – все пак има какво да се снима около София.

В 15:30 часа на площада в село Долни Богров ще се проведе народния обичаи „Джамала“.

В началото на годината, около Ивановден по стар стил, в много села в Софийска, Русенска и Ловешка област играят по стар народен обичай ритуала „Джамала“. Той е мъжки празник и е част от зимните маскарадни игри в България. Според преданията традицията се е зародила по време на турското робство. Жители на софийски села разказват, че някога е имало голяма суша, която продължила с години в този край. Хората страшно обеднели и се отчаяли. Един ден обаче видели някакво непознато за тях животно да идва от близката Люлин планина. Те тръгнали след него и стигнали до селския площад. Там животното започнало да скача и играе, а около него заиграли и хората. Така радостта прогонила мъката от селото и същата тази година се оказала много плодородна. В чест на това непознато и до днес животно хората започнали да правят кукер, който нарекли Джамала. От тогава до днес, джамалджийска група обикаля къщите и играе за здраве, плодородие и прогонване на злите сили.

Освен в село Долни Богров, на 20 януари ще се проведат и общинските сурвакарски празници в градовете Радомир от 11 ч. и Брезник от 14 ч. така че ако има желаещи за по-голяма разходка може да се насочат към тези градове.

Ние ще Ви очакваме в събота следобед в с. Долни Богров.

Следващата седмица ще създадем албум в групата, където да качвате снимките, които сте направили не само по време на празниците „Сурва“, а и на ритуала „Джамала“, както и на всички маскарадни игри, които сте снимали или ще снимате през 2024 година. И за да могат и нашите приятели и членове на групата, които не живеят в района на София, Перник и другите изброени градове да се включат в албума, той ще бъде отворен за качване на снимки до края на кукерските игри в Източна България – т.е. ориентировъчно пролетта. Имаме идея заедно с Фотографски системи – официален дистрибутор на Sigma за България да организираме и фотоконкурс за най-добри кадри направени по време на кукерските игри през 2024 година. В момента работим по регламента на конкурса и ще го обявим в най-скоро време.

Програмата на фоторазходката може да претърпи промени в зависимост от снимачните условия!

Записване за участие

Тъй като е добре да знаем предварително, с кои от Вас ще се видим в събота в с. Долни Богров нека желаещите да участват, да попълнят своята заявка за участие, като натиснат бутона записване в програмата на фоторазходката. Ще се свържем с подалите заявка за участие, за да имат и те възможност за връзка с нас по време на фоторазходката.

Авторски права

Правата върху снимките направени по време на фоторазходката остават изцяло на автора. Организаторите на фоторазходката запазват правото да ползват снимките от нея с цел популяризирането и.

Бележка

  • Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на организираните от тях мероприятия.
  • След фоторазходката (както след всяко наше мероприятие) ще създадем албум във фейсбук, в който всички участници да качат снимките си. Албумът ще бъде създаден в групата Фото клуб “Осмо изкуство” - https://www.facebook.com/groups/147279521949058
  • Регламента за фотоконкурса ще бъде публикуван също в групата преди края на месец Януари 2024 г.

Илюстрациите към програмата са от сурвакарските игри в Пернишко през 2023 и 2024 година.