​Маджарово "Вулканът на лешоядите" 2014 - едно приключение сред дивата природа на Източни Родопи​

Да си признаем - обикновено всичко започва с една снимка на гълъб, врабче или чайка. В живота на всеки фотолюбител идва такъв момент, в който той обръща обектива към някоя птица, кацнала наблизо и да, така се започва. Разбира се сравняването на заснетото врабче, гълъб или чайка с кой да е орел от страниците на известните фотографи води до неласкави заключения (не за горкото пернато на снимката) и след известно проучване фотолюбителят разбира, че за наистина добра снимка на птица му трябва добро оборудване, добра локация и не на последно място - добра компания. А ако в компанията има и човек разбиращ - още по-добре.

И докато добрата компания може да се осигури сравнително лесно другите две условия изискват значително повече усилия и ресурс. И в този момент на осъзнато и пресметнато униние откривате в пощата си (може би дори в папка "Спам") покана за фотопленер. Но не какъв да е пленер, а такъв готов да ви предостави и трите гореспоменати условия накуп.

В живота на всеки човек има моменти които карат сърцето му да пърха, мигове, които зареждат с ентусиазъм. Снимането на диви животни, в компанията на Фото-Клуб „Осмо Изкуство" и СТИЛ Травъл, е точно такова преживяване. Доказано. Затова и нямаме колебания или съмнения, когато получим покани от тях. Така беше и този път - фотопленер „Вулканът на Лешоядите". В Маджарово! Юни! 4 дълги дни (и нощи). Техника - цяла редица, вирнала бели обективи. Експерти - двама: биолог и фото-експерт, които гарантират не само приятно прекарване и купон, но и професионални резултати и усмивки по лицата на участниците. Този уикенд това бяха Борислав Тончев (БДЗП) и Богдан Боев (фотограф-птичар).

КЪДЕ: МАДЖАРОВО

Да откриете Маджарово на картата не е лесна задача. Малко градче сгушено в кратера на изгаснал вулкан в Източните Родопи. През долината, в която се намира градчето, тече Арда, на път от яз. Студен Кладенец към яз. Ивайловград, а в коритото ѝ са пръснати полускъпоценни камъни, наследство от същият този вулкан. Стените на кратера днес са 100-метрови отвесни скални стени, обрасли с редки храсти, които са приютили в непристъпните си пещери гнездата на удивителни създания - лешоядите. Да, точно така, онези големи птици, които сте виждали да глозгат кокали във филмите на ВВС за Африка. БДЗП е изградило Информационен Център край града, информиращ подробно за всички техни особености и насочен най-вече към туристите-фотографи.

КАКВО: ЖИВОТНИ

В този рай от съхранена девствена природа, реки, гори, скали и традиционно земеделие и животновъдство, животът е разцъфнал в цялото си многообразие, създавайки може би най-добрите условия за фотографи, снимащи животни.

Тук - в естествената им среда - можете да наблюдавате (или снимате) белоглави лешояди, черни лешояди, египетски лешояди, черни щъркели, скални орли, кани, ветрушки, сови, гарвани и врани, пчелояди, синявици и земеродни рибарчета, сврачки, овесарки, каменарчета, папуняци, кълвачи - списъкът наброява огромен брой видове.

Пък доказано можем вече да прибавим и регистрираното присъствие на вълк, лисици, костенурки, видри. За миговете на почивка можете да поснимате и костенурки, но не се залъгвайте - някои от тях могат да бъдат много, много бързи. Не чак толкова, че да са наложи да ги снимате тичайки, но и костенурка не е лесно да се снима,понякога, има и срамежливи сред тях и заснемането на качествен "портрет" изисква търпение и умение.

КАК: ТЕХНИКИ

Снимане от укритие...

... или "голямото чакане на пусия". Лешоядите са хитри птици, по характер мнителни и предпазливи. Това прави тази техника особено характерна за Маджарово тъй като позволява заснемането им без да натрапва човешко присъствие. Представлява изолирано помещение за няколко човека, специално пригодено за снимане, с подходящи амбразури за обективите.

Укритието цели да скрие човешкото присъствие около храната на птиците, за да имат възможност те да се хранят необезпокоявани. Околността разполага вече с няколко изградени укрития, специално за наблюдение и снимане на грабливи птици. Снимането от укритие позволява най-близък контакт с лешоядите, а свадливите им навици на хранене гарантират кадри изпълнени с динамика и не малко хумористични моменти.

...или условно позната, като "да се маскираш на храстче". Тази техника изисква перфектен камуфлаж, както по отношение на външен вид и миризма, така и по отношение на поведение. Практикува се на открито, по изгрев и залез, обикновено около реката или други известни обитания на птиците. Препоръчително е обаче да се ограничи по време на периода на отглеждане на малки. При късмет и подходящо стечение на обстоятелства, реката предлага видри, щъркели, рибарчета, дъждосвирци и много други. Освен пончо, приложими са и всички други надеждни форми на прикритие.

... или "творческо шляене из пейзажа". Въпреки, че този метод е най-открит, за видове като кълвачи, пчелояди, папуняци и сврачки той дава резултат. След като забележите местата за кацане на птицата, може да притихнете наблизо и за изчакате подходящ момент за снимане. Хубаво е да имате прикритие, както и да скриете лицето и очите си.

С КАКВО: ОБОРУДВАНЕ

Няма съмнение, че за снимането на диви животни са необходими специални обективи. Безценно съдействие в тази посока оказват CANON Bulgaria, които любезно ни предоставиха няколко оптики, недостъпни за повечето фотографи.

Фотокамери:

 • EOS 1 DX Body
 • EOS 5D Mark III
 • EOS 6D Body GPS/WIFI
 • EOS 70D Body

Обективи:

 • EF 8-15/4.0L Fisheye
 • EF 24-70/2.8L II USM
 • EF 24-70/4.0L IS USM
 • EF 70-200/2.8L IS II USM
 • EF 70-200/4.0L IS USM
 • EF 200-400/4.0L IS USM
 • EF 300/2.8L IS USM II
 • EF 400/2.8L IS USM II
 • EF 400/5.6L USM
 • EF 500 L IS II USM
 • EF 600/4 L IS USM
 • EF 800/5.6 L IS USM

Конвертори:

 • EF 1.4x III Extender
 • EF 2x III Extender

Неведнъж сме казвали, че без гореописаните безценни „стъкла", просто няма как да постигнете качествени кадри при лешоядите. Днес твърдим това с особена сила. И именно затова сме безкрайно благодарни на CANON за уникалната възможност.

СЪВЕТИ: КОЕ КАК СЕ ПРАВИ

Поведение в укритието

Тишина, търпение, уважение към колегите и безапелационно спазване на инструкциите на водачите - това са правилата, гарантиращи успешна сесия от укритията. Водачите правят инструктаж и следят за спазване на правилата, за да получи всеки шанс да види уникалната фауна на Маджарово. Просто следвайте инструкциите!

Поведение при мътене

Пролетта е размножителен сезон за птиците, така че е задължително да се съобразите с това при преследване на хубав кадър. Не навлизайте в личното им пространство и проучете навиците им, за да не нарушавате естествения цикъл. Ако имате съмнения или Ви липсва информация, Информационният Център на БДЗП в Маджарово ще Ви помогне със съвети и инструкции.

Риболов

Реките в района предлагат много риба, която изхранва много птици и бозайници. Ако ловите риба, обаче, задължително я връщайте обратно. Дори мъртвите и наранени по невнимание рибки са добра храна за останалите в хранителната верига. Най-добре се снимайте с трофея и го върнете във водата. Нужен Ви е риболовен билет, както и съобразяване с периода на забрана за улов.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Четири дни прекрасно приключение, с Фото Клуб Осмо Изкуство, CANON България, Стил Травъл и БДЗП! Нямаме търпение да го направим отново, а дотогава - насладете се на снимки от пленера, предоставени от участниците!

Албум със снимки от фотопленерите в Маджарово проведени до 2014 г. може да видите ТУК!

Автор: Николай Стоянов
Редактори: Диана Гигова и Андрей Недялков

Споделете с приятели: