SIGMA ФОТО ФЕСТ – ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ 2024

Събития

Какво ще правим:

Работилница „Нощна пейзажна фотография“ с астронома Пенчо Маркишки, Пейзажна фотография, Обичай „Среде Лето“ и много други фотопредизвикателства

SIGMA ФОТО ФЕСТ – ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ 2024
с. Мугла
01.08.2024 , 14,00
04.08.2024

Записване

Споделете с приятели:
Къде?

с. Мугла, ЗАПАДНИ РОДОПИ

Кога?

1 4 август 2024 г.

Със съдействието на Sigma - специални обективи за специални места

Традиционно, в продължение на 14 години, в началото на месец август Фотоклуб „Осмо изкуство“ със съдействието на официалния дистрибутор на Sigma за България – Фотографски системи, провежда своите мероприятия в Забравените Родопи. Тази година отново предлагаме на вашето внимание „Sigma Фото Фест – Забравените Родопи“, посветен на пейзажната фотография през деня и след настъпването на нощта, на красотата на Родопа Планина и на празника на село Мугла и обичая „Среде Лето“.

Тази година в рамките на Sigma Фото Фест 2024 ще проведем и Работилница за „Нощна пейзажна фотография“ с Пенчо Маркишки. На 2 август следобед лектора Пенчо Маркишки ще изнесе лекция на тема „Нощна пейзажна фотография“, а на 3 август, когато Луната е в Новолуние ще се отправим заедно на офроуд разходка към изоставеното село Чамла, където ще проведем практическите занимания по нощна фотография.

Ето и програмата за снимане на нощни пейзажи предложена за Sigma Фото Фест от Пенчо Маркишки:

РАБОТИЛНИЦА „НОЩНА ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ“ – ПРОГРАМА

1. Снимане на залеза и вечерни кадри в Синия час:

Немного след залеза на Слънцето (подробни данни за изгревите и залезите за с. Мугла в дните на мероприятието са дадени по-долу), около 21 ч. ще могат да се снимат вечерни пейзажи с планетата Венера, която ще бъде видима като Вечерница над западния хоризонт.

По време на вечерния здрач ще можете да заснемете low-light кадри, например с цел след това да ги използвате в нощните си пейзажи за по-добри цветове и детайлност.

Препоръчителна фотооптика: същите обективи, с които по-късно възнамерявате да снимате през нощта – широкоъгълни светлосилни.

Изгреви и залези на Слънцето за с. Мугла, 1–4 август 2024 г.:

1 август: 06:17 ч. – 20:38 ч.

2 август: 06:18 ч. – 20:37 ч.

3 август: 06:19 ч. – 20:36 ч.

4 август: 06:20 ч. – 20:35 ч.

2. Снимане в напредналия полумрак.

По време на астрономическия полумрак – между 21:45 ч. и 22:30 ч. ще можете да заснемете вечерни пейзажи с фигурите на някои от популярните съзвездия. Високо над северозападния хоризонт ще бъде най-познатото съзвездие Голяма мечка, а ниско на североизток ще се вижда ярката фигура на Касиопея.

Същото време е подходящо за заснемане на кадри, в които ярките области от Млечния път и други небесни светила се регистрират на тъмно син небесен фон, т.е. преди настъпването на пълния мрак. Това е своеобразен компромис, целящ постигане на приятен наситен цвят на небето, за сметка на детайлността в Млечния път и включените в кадър звездни полета.

3. Нощна фотография:

След настъпването на нощния мрак около 22:30 ч. родопското небе ще ви даде отлични възможности за реализиране на вашите идеи за нощно снимане. Главната атракция ще бъде Млечният път, най-ярките области от който ще бъдат видими над южния хоризонт. В хода на работата ще имате добри шансове за заснемане на метеори, тъй като по същото време ще бъдат активни няколко метеорни потока, по-интензивни от които ще са Южни делта-Аквариди, Алфа-Каприкорниди и неотдавна започналите Персеиди.

Ще имате възможност за заснемане на кадри с подсветка на близкия план с изкуствени светоизточници (техника, наричана от някои „Light Painting“). Районът на Чамла предлага възможности за подсветка на наличните там стари сгради, като част от предния план.

Желаещите да експериментират с тази техника на снимане, трябва си носят източници на светлина (фенерчета, прожектори и др.)

Препоръчителна фотооптика: широкоъгълни светлосилни обективи.

4. Заснемане и наблюдение на конкретни астрономически обекти:

От около 22:30 ч. ще има възможност за заснемане и за визуални наблюдения на някои мъглявини и звездни купове: Над източния хоризонт със широкоъгълен или с нормален светлосилен фотообектив ще може да се включи галактиката М31 Андромеда като част от нощния пейзаж. Същото ще може да се направи и с Двойният звезден куп в съзвездието Персей, който ще бъде видим на североизток.

Препоръчителна фотооптика: нормални и широкоъгълни светлосилни обективи.

Ще има възможност за визуални наблюдения на различни астрономически обекти с телеобектив Sigma 150-600 mm f/5-6.3 DG OS HSM Contemporary, пригоден като зрителна тръба.

5. Нощно снимане в село Мугла.

След завръщането в селото (около или след полунощ), през последните няколко часа от нощта ще има възможност за заснемане на кадри, включващи Млечен път и ярки звездни купове над характерни сгради в селото.

Техника за Sigma Фото Фест 2024

Ще бъдат осигурени подходящи широкоъгълни супер светлосилни обективи Sigma, като новите Sigma 15 mm F1.4 DG DN Art и 14 mm F1.4 DG DN Art за Sony-E и Leica L байонети, както и класическите за такава фотография Sigma 14 mm F1.8 DG HSM Art, Sigma 24 mm F1.4 DG HSM Art за огледално – рефлексни системи с Canon EF и Nikon F байонети.

Разбира се, всеки участник ще може да поръча и други обективи Sigma за тест по време на Sigma Фото Фест 2024, като за целта ще изпратим на записаните за участие списък с налични обективи Sigma за тест една седмица преди началото на мероприятието.

Повече подробности за местата, които ще посетим, снимките, които очакваме да направим, както и за техниката, която ще може да бъде тествана по време на пленера може да прочетете в Програмата на мероприятието.

Местата за участие са ограничени, така че побързайте със записването.
Цена за участие – 135 лв. с ДДС.

В таксата за участие не са включени нощувки, храна, транспорт и офроуд разходка до село Чамла. подробности може да прочетете в Програмата на събитието.

Поради влошеното състояние на пътя от Смолян до Мугла, препоръчваме пътуването до селото да става по новия път през Девин и Тешел. За повече информация се обръщайте към организаторите на Sigma Фото Фест 2024.

01 август – четвъртък

След 14:00 ч. – Пристигане и акредитиране на участниците.

За желаещите – Възможност за снимане на подготовката (брането на цветя и билки) на обичая „Среде Лето“. Часът и мястото ще бъдат уточнени на място.

– 16:00 – 18:00 ч.Лекция: „Филтрите във фотографията“ лектор Пенчо Маркишки

Теми включени в лекцията:

1. Поляризационни филтри:

1.1. Закони на Малюс и на Брюстър.

1.2. Двойно лъчепречупване (демонстрация с калцитен кристал) и действие на четвърт-ламбда пластина.

1.3. Действие на кръгово-поляризационен филтър (CPL-филтър), защо те са за предпочитане пред линейните.

2. Неутралните филтри (ND):

2.1. Параметри и тяхното значение.

2.2. Особености при употреба.

3. UV и IR филтри.

4. Цветни филтри:

4.1. Характеристики.

4.2. Особености при интерференчните цветни филтри в сравнение със старите такива.

5. Тесноивични филтри за астрофотография – Hα, OIII, SII и др.

6. Защитни филтри

20:00 ч. – Прожекция на кадри от предишни фотопленери в с. Мугла

– Време за вечеря

02 август – петък

– Сутринта – Обичай “Среде Лето” – представен от групата на народно читалище "Георги Сава Раковски" с.Мугла.

„Среде лето” е хилядолетна традиция засвидетелствана от времето на траките. Те са почитали два празника - посрещане на слънцето през зимата и изпращането му към зимата в началото на м. Август – слънчев кръговрат. „Среде лето” бележи края на периода, в който силата на слънцето расте и е началото на упадъка на силите му преди зимата. В обичая битуват старинни преживелици, които се изразяват във вярването за магическата сила на водата и зеленината. Вярва се, че слънцето слиза да се окъпе във водата, облича кожуха и тръгва към зимата, като препуска по небето със своята огнена колесница.

Празникът започва още на 1 август вечерта. От набраните цветя се повиват китки, завързани с червен конец /символ на кръвта и закодираното ДНК/ – за всеки член от семейството и една по- голяма за къщата. Поставя се в бяла харкумка пълна с вода и се изнася навън на месечина и звезди /космични сили/. Трябва да престои през ноща, покрита с бяла кърпа и не се внася в дома докато не се "поят" – пеят китките.

На втори август всички стават рано и с нетърпение оглеждат китките. Радостни са, когато те са свежи – символизират здраве. При изгрев слънце цялото село е навън, събират се на „Яза” до вода да "поят" – пеят китките. Харкумките са поставени в средата, откриват се от кърпите. Най – възрастната жена взема една от китките и „плиска” с вода околните. На всяка китка се пее и по съдържанието на песента се гадае.

Всички заедно посрещат слънцето, което потегля вече към зимата. Момите хвърлят венците, за да се види кой венец ще се отдалечи най-бързо /сватбата ще е най-скоро/. За здраве и радостни дни със силата на билките и водата мугленските родове наричат китките с песен и благословия. Екват цветните песенни мелодии извиращи от корените, за да се плиснат като бисери от избухнали светове. Народните ваятели описват със звуци и глас дълбините на житейските пътеки които с вълните на музиката, като приливна вълна се реят волно в простора.

– 15:00 – 17:00 ч.Лекция: „Нощна пейзажна фотография“ – Лектор – Пенчо Маркишки

Теми включени в лекцията:

1. Методика на нощното снимане – общи правила и понятия.

2. Движение на небесните светила и ориентиране по звездното небе – накратко.

3. Подготовка за работа.

4. Снимане с водене и с неподвижен фотоапарат, правило на числото 500.

5. Техники с подсветка на близкия план.

Вечерта – възможност за снимане в селото и околностите му.

– Време за вечеря

– По време на вечерята ще организираме прожекция и обсъждане на кадрите заснети от началото на пленера до момента. За целта нека всички участници да снимат и във формат JPEG, за да улеснят провеждането на прожекцията.

03 август – събота

До обяд – време за разходка и снимане в селото.

11:00 – 12:30 – Представяне Sigma – нови обективи за безогледални пълноформатни системи:

Sigma 28-45/1.8 DG DN Art, Sigma 24-70/2.8 DG DN II Art, Sigma 50/1.2 DG DN Art, Sigma 500/5.6 DG DN OS Sports, Sigma 15/1.4 DG DN Art

Sigma обективи за RF mount – 18-50/2.8 DC DN Contemporary и моделите, които ще го последват до края на годината.

- Sigma филтри – защитни и поляризационни – Sigma Protector, Sigma WR Protector, Sigma WR UV Filter, Sigma WR Cerramic Protector, Sigma WR Cicular Polarizer

Презентацията ще се проведе в ресторанта на х-л “Мугла”.

Около 15:00 ч. – потегляне на офроуд разходка по маршрут – с. Мугла – местност Чаирите – с. Чамла – с. Мугла.

Целта е преди залез слънце да бъдем на локацията в с. Чамла, където да снимаме кадри в златния час и по време на залеза на слънцето, като след това ще останем за нощна фотография, фотография на млечен път, метеорни потоци и др.

Програма за снимане на нощни пейзажи със звездно небе (от с. Чамла) от лектора Пенчо Маркишки

1. Снимане на залеза и вечерни кадри в Синия час:

Немного след залеза на Слънцето (подробни данни за изгревите и залезите за с. Мугла в дните на мероприятието са дадени по-долу), около 21 ч. ще могат да се снимат вечерни пейзажи с планетата Венера, която ще бъде видима като Вечерница над западния хоризонт.

По време на вечерния здрач ще можете да заснемете low-light кадри, например с цел след това да ги използвате в нощните си пейзажи за по-добри цветове и детайлност.

Препоръчителна фотооптика: същите обективи, с които по-късно възнамерявате да снимате през нощта – широкоъгълни светлосилни.

Изгреви и залези на Слънцето за с. Мугла, 1–4 август 2024 г.:

1 август: 06:17 ч. – 20:38 ч.

2 август: 06:18 ч. – 20:37 ч.

3 август: 06:19 ч. – 20:36 ч.

4 август: 06:20 ч. – 20:35 ч.

2. Снимане в напредналия полумрак.

По време на астрономическия полумрак – между 21:45 ч. и 22:30 ч. ще можете да заснемете вечерни пейзажи с фигурите на някои от популярните съзвездия. Високо над северозападния хоризонт ще бъде най-познатото съзвездие Голяма мечка, а ниско на североизток ще се вижда ярката фигура на Касиопея.

Същото време е подходящо за заснемане на кадри, в които ярките области от Млечния път и други небесни светила се регистрират на тъмно син небесен фон, т.е. преди настъпването на пълния мрак. Това е своеобразен компромис, целящ постигане на приятен наситен цвят на небето, за сметка на детайлността в Млечния път и включените в кадър звездни полета.

3. Нощна фотография:

След настъпването на нощния мрак около 22:30 ч. родопското небе ще ви даде отлични възможности за реализиране на вашите идеи за нощно снимане. Главната атракция ще бъде Млечният път, най-ярките области от който ще бъдат видими над южния хоризонт. В хода на работата ще имате добри шансове за заснемане на метеори, тъй като по същото време ще бъдат активни няколко метеорни потока, по-интензивни от които ще са Южни делта-Аквариди, Алфа-Каприкорниди и неотдавна започналите Персеиди.

Ще имате възможност за заснемане на кадри с подсветка на близкия план с изкуствени светоизточници (техника, наричана от някои „Light Painting“). Районът на Чамла предлага възможности за подсветка на наличните там стари сгради, като част от предния план.

Желаещите да експериментират с тази техника на снимане, трябва си носят източници на светлина (фенерчета, прожектори и др.)

Препоръчителна фотооптика: широкоъгълни светлосилни обективи.

4. Заснемане и наблюдение на конкретни астрономически обекти:

От около 22:30 ч. ще има възможност за заснемане и за визуални наблюдения на някои мъглявини и звездни купове: Над източния хоризонт със широкоъгълен или с нормален светлосилен фотообектив ще може да се включи галактиката М31 Андромеда като част от нощния пейзаж. Същото ще може да се направи и с Двойният звезден куп в съзвездието Персей, който ще бъде видим на североизток.

Препоръчителна фотооптика: нормални и широкоъгълни светлосилни обективи.

Ще има възможност за визуални наблюдения на различни астрономически обекти с телеобектив Sigma 150-600 mm f/5-6.3 DG, пригоден като зрителна тръба.

5. Нощно снимане в село Мугла:

След завръщането в селото (около или след полунощ), през последните няколко часа от нощта ще има възможност за заснемане на кадри, включващи Млечен път и ярки звездни купове над характерни сгради в селото.

Цената на Офроуд разходката с джипове е 85 лв. на човек и се заплаща от участниците на място, директно към съответния доставчик на услугата.

Офроуд разходката е част нощното снимане на звездно небе в с. Чамла. Тъй като е възможно да останем до късно, за да снимаме нощни пейзажи, участниците ще могат да поръчат допълнително храна за вечеря на място по време на снимките, която не е включена в цената на офроуд разходката и се заплаща допълнително. Тези, които не желаят да останат да снимат нощни пейзажи, ще могат да се приберат в с. Мугла след залез слънце и да вечерят в ресторанта на хотел „Мугла“.

4 август – неделя

– Свободно време за снимки в селото.

– Възможност за обяд в ресторанта на х-л Мугла.

– Отпътуване

Програмата на фотопленера може да претърпи промени в зависимост от снимачните условия и възникването на други независещи от организаторите на Sigma Фото Фест фактори!

Местата за участие са ограничени, така че побързайте със записването. При записване отбелязвайте периода, за който искате да участвате в полето забележка на формата за записване:

– Такса за участие – 135 лв. с ДДС.

Местата за участие в Sigma Фото Фест са ограничени и попълването им става по реда на подаването на заявка и заплащане на такса участие. Желаещите да участват, трябва да попълнят онлайн формата за записване за съответния период и да направят плащане на таксата за участие, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета.

В таксата за участие в Sigma Фото Фест не са включени:

- нощувки, храна и транспорт. Възможност за нощувки – хотел “Мугла” и къщи за гости в селото. Цена за нощувка със закуска – 38 лв. на човек на вечер.

- Офроуд разходка до село Чамла – 85 лв. на човек.

Разходите за нощувки, храна, транспорт и допълнителни услуги (в т.ч. офроуд разходка) се заплащат от участниците на място, директно към съответния доставчик на услугата.

Поради влошеното състояние на пътя от Смолян до Мугла, препоръчваме пътуването до селото да става по новия път през Девин и Тешел. За повече информация се обръщайте към организаторите на Sigma Фото Фест 2024.

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ – 14 ЮЛИ 2024 Г. ИЛИ ДО ИЗЧЕРПВАНЕ НА МЕСТАТА!

ЗАПЛАЩАНЕТО НА ТАКСАТА ЗА УЧАСТИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ДО 3 ДНИ ОТ ДАТАТА НА ЗАЯВКАТА!

Плащане на таксата участие в пленера:

ФОТОГРАФСКИ СИСТЕМИ ЕООД

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА

IBAN: BG63FINV91501015365601

BIC: FINVBGSF

За плащането ще ви бъде издадена данъчна фактура.

  • Участие в работилница на тема „Нощна пейзажна фотография“ с Пенчо Маркишки и Sigma.
  • Творчески съвети и техническа помощ от лектора и от организаторите.
  • Възможност за използване на техника – обективи и камери Sigma - по време на мероприятието.
  • Обсъждане на направените снимки и постигнатите резултати от участниците.
  • Анализ и технически препоръки за кадрите на всеки автор.

  • Транспорт
  • Нощувки
  • Лични разходи
  • Закуски, обеди и вечери
  • Offroad обиколката планирана за 3 август 2024 г.

Допълнително се заплаща на място:

- нощувки с включени закуски както следва:

- Хотел “Мугла” – 38 лв. на човек на вечер

- Къща за гости “Мишел” – 38 лв. на човек на вечер

- офроуд разходка – 85 лв. на човек

Офроуд разходката е част нощното снимане на звездно небе в с. Чамла. Тъй като е възможно да останем до късно, за да снимаме нощни пейзажи, участниците ще могат да поръчат допълнително храна за вечеря на място по време на снимките, която не е включена в цената на офроуед разходката и се заплаща допълнително. Тези, които не желаят да останат да снимат нощни пейзажи, ще могат да се приберат в с. Мугла след залез слънце и да вечерят в ресторанта на хотел „Мугла“.

Допълнителните разходи се заплащат от участниците на място в брой.

- Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на мероприятието.

- Организаторите не извършват, не съдействат и не осигуряват транспорт на участниците, настаняване/ нощувки и изхранване.

- Кадрите в галерията са заснети по време на предишни фотопленери организирани в село Мугла от Фотоклуб “Осмо изкуство”.

Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на Sigma Фото Фест си запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му и реклама.

В случай на направен писмен отказ от участие в мероприятието, организаторите удържат следните неустойки:

– до 30 дни преди началната дата на мероприятието – не се удържа неустойка.

– от 29 до 4 дни преди началната дата на мероприятието – 50% от таксата за участие

– по-малко от 3 дни преди началната дата на мероприятието – 100% от таксата за участие.

Контакти за повече информация

Фотоклуб "Осмо изкуство", Фотографски системи

Тел: (+359) 2 44 11 088

Е-мейл: info@8artclub.com


Кадрите в галерията са дело на:

Пенчо Маркишки, Костадин Маджаров и Светослав Драгиев